Now Reading:
Najavljena nova sjednica varaždinske Županijske skupštine: U prvom planu zdravstvo, dvorac Šaulovec, poslovanje ŽUC-a…
Full Article 4 minutes read

Najavljena nova sjednica varaždinske Županijske skupštine: U prvom planu zdravstvo, dvorac Šaulovec, poslovanje ŽUC-a…

Zdravstveni sustav Varaždinske županije za koju je Upravni odjel za zdravstvo pripremo analizu zdravstvene službe u primarnoj medicini te kadrovske strukture s kojima raspolažu zdravstvene ustanove, bit će prva tema o kojoj će na vijećnici raspravljati na novoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, najavljenoj za srijedu, 24. svibnja.

Kako je najavio predsjednik Skupštine, Josip Križanić, prezentirati će se podatci u ulaganjima ustanova u opremu, građevinske objekte te o tekućim investicijskim ulaganjima Varaždinske županije kroz protekle godine. Posebno su obrađeni podatci o financijskom stanju OBV kao i Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

-Druga točka na dnevnom redu biti će Izvješće o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinske županija za 2022. godinu za OBV, Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, Dom zdravlja Varaždinske županije, županijski Zavod za javno zdravstvo, nastavni Zavod za hitnu medicinu i Ljekarne Varaždinske županije. Zdravstvene ustanove na primarnoj razini kojima je osnivač Županija 2022. godinu završile su s pozitivnim rezultatom, a prijenosom rezultata iz prijašnjih godina pozitivni rezultat ostvarili su Zavod za javno zdravstvo, Ljekarne i Nastavni zavod za hitnu medicinu – rekao je Križanić.

Na dnevnom će se redu naći i Prijedlog za izmjenu mreže javne zdravstvene službe. Naime, Opća bolnica Varaždin od Županije kao osnivača zatražila je podnošenje prijedloga za proširenje mreže u djelatnosti unutarnje medicine, na način da se broj stolica/postelja u dnevnoj bolnici s postojećih 19 poveća na 25. Postojeći broj raspoređen je na dvije lokacije, od čega je 16 postelja na lokaciji Varaždin, a tri na lokaciji Klenovnik.

Za toplički nacionalni rehabilitacijski centar Ministarstvo zdravstva osiguralo oko 2,93 milijuna eura

Vijećnici će razmotriti i Prijedlog zaključka o prihvaćanju prijedloga Sporazuma o financiranju dovršetka realizacije projekta Izgradnja i opreman je nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježničke moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

-Ministarstvo zdravstva je za financiranje dovršetka ovog projekta osiguralo u državnom proračunu oko 2,93 milijuna eura, za davanje pomoći Bolnici za pokriće dospjelih obveza za izvedene građevinske radove i opremanje te ostale troškove vezane uz realizaciju projekta. Da bi bolnica povukla ta sredstva, potrebno je s Ministarstvom sklopiti sporazum koji će potpisati ministar, ravnatelj i župan, a nakon proveden procedure u Županijskog skupštini – istaknuo je Križanić.

Župan Anđelko Stričak podnijet će izvješće o godišnjem izvršenju županijskog proračuna. Vijećnicima će biti predstavljena realizacija zacrtanih programa aktivnosti i projekata u 2022. godini. Prema Križanićevim riječima, svi ključni projekti koji su lani bili zacrtani, a spadaju u sektor obrazovanja i isti su, kao i programi u poljoprivredi gdje su udvostručena sredstva na ime potpora poljoprivrednicima, realizirani preko 90 posto, što ukazuje na uspješnu realizaciju zacrtanih ciljeva.

Nove aktivnosti u dvorcu Šaulovec

Jedna od točaka dnevnog reda bit će i prijedlog odluke o prihvaćanju projekta obnove zgrade upravitelja kompleksa dvorca Šaulovec.

-Obnova dvorca je u tijeku i bit će potrebno neke vrijeme da se dvorac dovede u funkciju. Kako bi se osigurao brzi početak korištenja prostora za događanja i usavršavanja na lokaciji dvorca, cilj je osposobiti i prenamijeniti bivšu pomoćnu zgradu vinarije u javnu i društvenu namjenu u funkciji dvorca. Predloženom odlukom projekt se prihvaća, investitor radova bit će Varaždinska županija, a planirana vrijednost projekta na bazi projektiranih cijena iznosi 350 tisuća eura – pojasnio je Križanić.

Kako je poslovao ŽUC ?

Na sjednici Skupštine će, između ostalog, biti prezentirano izvješće o radu Županijske uprave za ceste Varaždinske županije, a Križanić je naglasio da je ukupna realizacija proračuna ŽUC-a u 2022. godini bila 68 milijuna kuna, odnosno 9 milijuna eura,.

-Na osnovni proračun ŽUC-a za 2023. godinu potpisan je ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u iznosu na dodatnih čak 15 milijuna eura za sanaciju klizišta i asfaltnih kolnika, a rok za realizaciju sanacije do 30. lipnja ove godine. Radovi su u tijeku, iako imamo poteškoća uzrokovanih elementarnim nepogodama, kišama, bujicama, klizištima, no nadamo se da ćemo planirane radove završiti u roku – kazao je Josip Križanić.

a.kučić/sjever.hr
22.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.