Now Reading:
Pomurski Hrvati u Mađarskoj obilježili Hrvatski dan i otkrili spomenik “Kajkavska ruža”! Posavec: “Zajedno čuvamo naš identitet, kulturu i jezik”
Full Article 2 minutes read

Pomurski Hrvati u Mađarskoj obilježili Hrvatski dan i otkrili spomenik “Kajkavska ruža”! Posavec: “Zajedno čuvamo naš identitet, kulturu i jezik”

U organizaciji Hrvatske samouprave Mlinaraca u tom pomurskom mjestu u Mađarskoj priređeno je novo izdanje manifestacije Hrvatski dan, posvećene suradnji, kulturi i prijateljstvu, te je otkriven spomenik posvećen hrvatskoj domovini „Kajkavska ruža“.

Hrvatski dan važna je manifestacija za pomurske Hrvate, ali i za njihove prijatelje iz druge domovine, o čemu svjedoči velik broj visokih uzvanika. Uz Attilu Kosa, počasnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj, i izaslanika izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske Njegove Ekselencije Mladena Andrlića, svečanosti su prisustvovali državni tajnik i zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, dopredsjednik Skupštine Zalske županije Bene Csaba, zatim načelnik Mlinaraca János Kós, Mario Moharić, u ime Lokalne akcije grupe Međimurske županije, župnici iz Goričana i Mađarske Josip Drvoderić i István Marton, Zorica Prosenjak-Matola, voditeljica Kulturno-prosvjetnog zavoda ,,Stipan Blažetin“, te župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem.

Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, uputio je zahvale Međimurskoj županiji i županu Posavcu na svestranoj pomoći koju pružaju pomurskim Hrvatima u očuvanju identiteta.

Primjer smo prijateljstva dvaju zemalja, a naša dobra suradnja posebno se ojačava u pomoći koju dobivamo od vas, hvala vam na tome – rekao je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Župan Matija Posavec istaknuo je veliku povezanost i podršku koju pomurski Hrvati primaju iz Međimurja, ali i značajne projekte iz programa prekogranične suradnje Interreg koji ljudima s obje obale Mure donose benefite.

-Obilježavanjem Hrvatskog dana poručujemo svima kako zajedno čuvamo naš identitet, kulturu i jezik. Neka ova ruža bude simbol prijateljstva i povezanosti, ali i poruke da uvijek možete računati na nas – jer upravo vi čuvate tradiciju, naše kajkavsko narječje, ali i sve druge vrijednosti našega naroda u svojem pomurskom kraju – kazao je župan Posavec.

U programu su nastupili i mališani iz dječjeg vrtića u Mlinarcima, Pjevački zbor iz Serdahela Pomurske žice, Plesačice iz Mlinaraca, Petripske ružice, Ženski zbor iz Mlinaraca i Teta Margita, KUD Smarton, Tamburaški sastav Fićehaz, Biseri pustare, Tamburaški sastav Mužikaj, Ženski pjevački zbor ,Ružmarin iz Kerestura, te članovi Kulturno-umjetničkog društva Kotoriba.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
21.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.