Now Reading:
Zrinska garda i dalje aktivna u promicanju povijesnog nasljeđa Međimurja
Full Article 2 minutes read

Zrinska garda i dalje aktivna u promicanju povijesnog nasljeđa Međimurja

Zrinska garda Čakovec kontinuirano provodi aktivnosti vezane uz promicanje povijesnog nasljeđa Međimurja, s osobitom pažnjom kada je riječ o mladima.

U suradnji s međimurskim srednjim školama, udruga Zrinska garda postavlja lutku odjevenu u odoru gardista u školske prostore kako bi popularizirali svoj rad i među novim naraštajima. Gospodarska škola Čakovec dobila je gardista koji čuva sjećanja na Zrinske i dio kulturno-povijesne baštine na koje Međimurje snažno naslanja svoj identitet.

Obitelj Zrinski tijekom vladavine ostavila je nemjerljiv trag u hrvatskoj i europskoj povijesti. Značaj te velikaške obitelji za Međimurje je nemjerljiv u povijesnom i kulturnom smislu.

Predsjednik Zrinske garde Đuro Bel izrazio je zadovoljstvo što je i u Gospodarskoj školi postavljen kutak Zrinski jer je važno njegovati baštinu kraja.

-Zrinski su ostavili dubok trag u našoj povijesti te postavljanjem Zrinskog kutka u srednjim školama mladima želimo naglasiti važnost nasljeđa koju je ta plemićka obitelj baštinila Međimurju i čitavoj Europi – rekao je Bel.

Vjeroučitelj Hrvoje Živković pročitao je dirljivo pismo „Moje drago serce“ koje je grof Petar Zrinski, noć uoči pogubljenja, napisao svojoj ženi Ani Katarini, a profesorica povijesti Sanja Jančec istaknula da to pismo, čiji se izvornik čuva u arhivu Zagrebačke katedrale, Katarina nikad nije primila.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.