Now Reading:
Volite vruća i suha ljeta? Nažalost, prognostičari nemaju dobre vijesti za vas!
Full Article 3 minutes read

Volite vruća i suha ljeta? Nažalost, prognostičari nemaju dobre vijesti za vas!

U ovo doba, dakle u drugoj polovici svibnja, proteklih su godina klime u autima, stanovima i uredima već naveliko radile, zemlja je vapila za kišom, a i oni manje hrabriji već su se kupali u moru.

I sami vidite da je ova godina potpuno drukčija. Temperature zraka na kopnu kreću se oko 15 stupnjeva, u modi su kišne kabanice i gumene čizme, poplave su ekstremne, sunce na prozorčiću je incidentna situacija, a na kupanje u moru nitko ni ne pomišlja.

Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuje u razgovoru za Jutarnji list kako će se vrijeme u posljednjoj trećini svibnja ipak popraviti. Trebalo bi, kaže, biti toplije uz više sunčanih sati, ali vrijeme se ipak neće stabilizirati. Stoga do kraja mjeseca trebati računati na mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji.

Prema Mikecovim riječima, takvo promjenjivo vrijeme nastaviti će se i u lipnju. Naglasio je da je i u dijelu lipnja malo povećana vjerojatnost za promjenljivije vrijeme uz češću kišu, posebice sredinom mjeseca kada bi temperatura zraka mogla biti oko prosječne pa i malo niža od nje.
Mikec kaže i da nam prognostički materijali za dulji vremenski rok,15 do 30 dana u ovom trenutku ne mogu otkriti hoće li se ponoviti ekstremno kišno razdoblje kakvo je bilo oko sredine ovog mjeseca.

Hoće li dugo ljeto biti toplo, vruće, suho ili promjenjivo, u ovom trenutku Mikec ne može sa sigurnošću kazati, piše Jutarnji. Naime, službena sezonska prognoza DHMZ-a za ovo ljeto bit će izrađena do kraja svibnja kada budu dostupni svi potrebni prognostički materijali.

Ipak, preliminarni podaci temeljeni na rezultatima numeričkog modela sezonske prognoze Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga (ECMWF) pokazuju veliku vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, pri čemu bi u svakom od tri ljetna mjeseca srednja mjesečna temperatura trebala biti viša od klimatološkog srednjaka. To znači da bi temperature trebale biti iste ili nešto niže nego prošle godine. Naime, klimatološki srednjak računa se na razdoblje od 30 godina, a lanjsko ljeto bilo je iznadprosječno toplo.

Ipak, svi koji vole vruća i suha ljeta ne trebaju se prerano radovati. Naime, preliminarni pokazatelji govore da bi tijekom ovog ljeta količina kiše u većini krajeva Hrvatske mogla biti oko prosječne, a u nekim dijelovima zemlje i malo veća od toga. To pak znači da bi kiše ovog ljeta moglo biti više nego prošlog.

sjever.hr/jutarnji.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.