Now Reading:
U Krapini obilježena 32. obljetnica osnutka „Gromova”: Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju Hrvatske
Full Article 3 minutes read

U Krapini obilježena 32. obljetnica osnutka „Gromova”: Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju Hrvatske

Povodom 32. godišnjice osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi”, u subotu je u Krapini kod spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije položeno cvijeće i upaljene svijeće u spomen i kao počast svim poginulim i umrlim braniteljima.

U 2. gardijskoj brigadi „Gromovi” bilo je stotinjak pripadnika s područja Krapinsko-zagorske županije. Poginula su četvorica, dok ih je 36 bilo ranjeno. Njima i svim drugim braniteljima počast je odala delegacija Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi” KZŽ predvođena predsjednikom Zvonimirom Kantolićem, a uz njih su bili i članovi obitelji poginulih branitelja. Vijenac koji su nosili članovi Kostelske pistole, Keglevićeve straže Kostel, položio je župan Željko Kolar, a počast poginulim i umrlim braniteljima odao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Svoju obljetnicu „Gromovi” obilježavaju cijelog ovog tjedna, ali skromno, istaknuo je Kantolić.

-Glavno nam je da zapalimo svijeće i obiđemo grobna mjesta naših poginulih suboraca. Krenulo je sve u ponedjeljak s Petrinjom, u utorak Dugo Selo, a danas je završna svečanost u Dugom Selu. Dugo Selo je domaćin, kao što je 2019. Krapina bila domaćin. Radi se o susretima s obiteljima, to su već drugi ili treći naraštaji naših pokojnih prijatelja, tako da je lijepo vidjeti koliko nas još uvijek ima – rekao je Kantolić.

Podsjetio je da su upravo „Gromovi”, zajedno s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, inicirali uređenje spomen obilježja u Krapini.

-Ovo je trenutak koji čovjeka čini ponosnim da imamo jedno mjesto na kojem možemo za sve poginule branitelje naše županije, ali i cijele domovine, zapaliti svijeće i položiti vijence – naglasio je Kantolić.

Župan Kolar prisjetio se osnutka „Gromova”.

-Prošle su 32 godine otkada je iz Specijalne policije Raktije na neki način regrutirano prvo zapovjedništvo „Gromova” i kroz Domovinski je rat više od stotinjak Zagoraca prošlo kroz postrojbu. „Gromovi” su prošli ratišta od Banije i Korduna, što je na neki način bio njihov domicilni prostor, preko Dubrovnika, Zadra, a pred Oluju vratili su se na Baniju i Kordu. Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju prostora Republike Hrvatske. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odajemo počast svim pripadnicima „Gromova”, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su položili život – rekao je Kolar.

Čestitajući „Gromovima” njihovu obljetnicu, gradonačelnik Gregurović istaknuo je da Grad Krapina ima izuzetno dobru suradnju s Udrugom.

-To se pokazuje već dugi niz godina. Zajedničkom inicijativom je pokrenuto i prvo postavljanje jarbola i zastave iznad Starog grada, kada smo htjeli postaviti zastave na drvene stupove koji su nekada bili za radijske antene. Ta je suradnja kasnije rezultirala i velikim tehničko-taktičkim zborom, kad je prikazano naoružanje u središnjem gradskom parku – rekao je Gregurović.

Dodao je da je nakon toga došlo i do realizacije uređenja spomen obilježja za poginule branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije.

-Ta je suradnja sve bolja, to moram naglasiti, a ujedno zahvaljujem svim „Gromovima” i svima onima koji su dali živote za našu domovinu – zaključio je Gregurović.

Molitvu kod spomen obilježja za sve poginule, nestale i umrle branitelje predvodio je Samson Štibohar, đakon iz Župe Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama.

a.kučić/sjever.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.