Now Reading:
U Krapini obilježena 32. obljetnica osnutka „Gromova”: Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju Hrvatske
Full Article 3 minutes read

U Krapini obilježena 32. obljetnica osnutka „Gromova”: Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju Hrvatske

Povodom 32. godišnjice osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi”, u subotu je u Krapini kod spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije položeno cvijeće i upaljene svijeće u spomen i kao počast svim poginulim i umrlim braniteljima.

U 2. gardijskoj brigadi „Gromovi” bilo je stotinjak pripadnika s područja Krapinsko-zagorske županije. Poginula su četvorica, dok ih je 36 bilo ranjeno. Njima i svim drugim braniteljima počast je odala delegacija Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi” KZŽ predvođena predsjednikom Zvonimirom Kantolićem, a uz njih su bili i članovi obitelji poginulih branitelja. Vijenac koji su nosili članovi Kostelske pistole, Keglevićeve straže Kostel, položio je župan Željko Kolar, a počast poginulim i umrlim braniteljima odao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Svoju obljetnicu „Gromovi” obilježavaju cijelog ovog tjedna, ali skromno, istaknuo je Kantolić.

-Glavno nam je da zapalimo svijeće i obiđemo grobna mjesta naših poginulih suboraca. Krenulo je sve u ponedjeljak s Petrinjom, u utorak Dugo Selo, a danas je završna svečanost u Dugom Selu. Dugo Selo je domaćin, kao što je 2019. Krapina bila domaćin. Radi se o susretima s obiteljima, to su već drugi ili treći naraštaji naših pokojnih prijatelja, tako da je lijepo vidjeti koliko nas još uvijek ima – rekao je Kantolić.

Podsjetio je da su upravo „Gromovi”, zajedno s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, inicirali uređenje spomen obilježja u Krapini.

-Ovo je trenutak koji čovjeka čini ponosnim da imamo jedno mjesto na kojem možemo za sve poginule branitelje naše županije, ali i cijele domovine, zapaliti svijeće i položiti vijence – naglasio je Kantolić.

Župan Kolar prisjetio se osnutka „Gromova”.

-Prošle su 32 godine otkada je iz Specijalne policije Raktije na neki način regrutirano prvo zapovjedništvo „Gromova” i kroz Domovinski je rat više od stotinjak Zagoraca prošlo kroz postrojbu. „Gromovi” su prošli ratišta od Banije i Korduna, što je na neki način bio njihov domicilni prostor, preko Dubrovnika, Zadra, a pred Oluju vratili su se na Baniju i Kordu. Dali su ogroman doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobađanju prostora Republike Hrvatske. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odajemo počast svim pripadnicima „Gromova”, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su položili život – rekao je Kolar.

Čestitajući „Gromovima” njihovu obljetnicu, gradonačelnik Gregurović istaknuo je da Grad Krapina ima izuzetno dobru suradnju s Udrugom.

-To se pokazuje već dugi niz godina. Zajedničkom inicijativom je pokrenuto i prvo postavljanje jarbola i zastave iznad Starog grada, kada smo htjeli postaviti zastave na drvene stupove koji su nekada bili za radijske antene. Ta je suradnja kasnije rezultirala i velikim tehničko-taktičkim zborom, kad je prikazano naoružanje u središnjem gradskom parku – rekao je Gregurović.

Dodao je da je nakon toga došlo i do realizacije uređenja spomen obilježja za poginule branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije.

-Ta je suradnja sve bolja, to moram naglasiti, a ujedno zahvaljujem svim „Gromovima” i svima onima koji su dali živote za našu domovinu – zaključio je Gregurović.

Molitvu kod spomen obilježja za sve poginule, nestale i umrle branitelje predvodio je Samson Štibohar, đakon iz Župe Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama.

a.kučić/sjever.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.