Now Reading:
Obilježen je Dan kulturne raznolikosti Grada Varaždina i Varaždinske županije! U Varaždinskoj županiji ukupno je 2.343 građana-pripadnika manjine
Full Article 2 minutes read

Obilježen je Dan kulturne raznolikosti Grada Varaždina i Varaždinske županije! U Varaždinskoj županiji ukupno je 2.343 građana-pripadnika manjine

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježavaju Svjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina, a događaju je prisustvovala i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga.

Upravo je ovaj dan prigoda da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti svim Varaždinkama i Varaždincima kao i svim stanovnicima Varaždinske županije. Cilj ove manifestacije promicanje je raznolikosti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije, svega onoga što čini identitet jednog naroda.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić izjavio je da će današnji dan pokazati da nema velike razlike među manjinama, već da postoji puno više sličnosti.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je pozvao sve građane da iskoriste priliku i druže se s pripadnicima nacionalnih manjina te je podsjetio da je Grad Varaždin, kao i njegovi stanovnici, uvijek bio tolerantno mjesto.

-Oni promiču, nadopunjuju i nadograđuju kulturu i društveni život ovog Grada – istaknuo je Bosilj.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je izjavio da u Varaždinskoj županiji, koja broji oko 160 tisuća stanovnika, živi nešto više od 2.000 pripadnika nacionalnih manjina te nešto više od 6 tisuća imigranata. Rekao je da svi zajedno stvaraju bolju županiju te dijele iste nedaće, poput one koja je proteklih dana pogodila Varaždinsku županiju.

-Vrata Varaždinske županije su im uvijek bila i uvijek će im biti otvorena – poručio je župan.

Na kraju, potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga je čestitala svima Dan nacionalnih manjina i kulturnih raznolikosti. Izjavila je da Vlada želi stvoriti društvo tolerancije, kulturne raznolikosti i međusobnog uvažavanja te dodala da su Varaždinska županija i Grad Varaždin u tome vrlo uspješni.

Prigodnim programom predstavili su se Srpska nacionalna manjina, Slovenska nacionalna manjina, Bošnjačka nacionalna manjina i Romska nacionalna manjina, a uz njih su se već tradicionalnom kuhinjom predstavili i državljani Nepala koji žive na našem području. Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Varaždinskoj županiji ima 160.264 stanovnika, dok je od tog broja 2.343 građana-pripadnika manjine. U samom gradu Varaždinu, prema popisu stanovništva, postoje 553 građana-pripadnika manjine.

Input your search keywords and press Enter.