Now Reading:
Hoće li u Hrvatskoj ikad biti toliko prosvjednika? U Beogradu prosvjednici napunili ulice i autocestu, postavljali i šatore
Full Article 2 minutes read

Hoće li u Hrvatskoj ikad biti toliko prosvjednika? U Beogradu prosvjednici napunili ulice i autocestu, postavljali i šatore

Najuporniji sudionici prosvjeda, među kojima i aktivisti proeuropskih oporbenih stranaka, zadržali su se na autocesti kod beogradske Arene i poslije ponoći, pozivajući građane da ostanu “do ispunjenja zahtjeva”.

Deseci tisuća ljudi u petak su, treći put u dva tjedna, blokirali važne prometnice u središtu Beograda na prosvjedu “Srbija protiv nasilja”, izazvanom nezapamćenim masovnim ubojstvima u zemlji početkom svibnja.

Građane je na prosvjed pozvala proeuropska oporba, a na popisu njihovih zahtjeva su ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti, te uskraćivanje nacionalne frekvencije privatnim provladinim televizijama koje toleriraju ili promiču nasilje i mržnju u svojim programima, donosi 24sata.

Srbiju su u samo dva dana, 3. i 4. svibnja, potresle masovne pucnjave u beogradskoj školi i u dva sela kod Mladenovca u kojima je ubijeno 18 i ranjeno 20 ljudi, uglavnom učenika i mladih.

Prosvjed je uglavnom protekao mirno, uz nekoliko sporadičnih incidenata i naguravanja, koje su provladini mediji okarakterizirali kao “sukobe”, “tuču” i “nasilje”.

Sudionici prosvjeda su se, prešavši Gazelu, razdvojili na dvije skupine – jednu koja je krenula prema centru grada blokirajući promet preko Brankovog mosta i drugu koja je ostala na autocesti, gdje su s nadvožnjaka razvili velike transparente. Na njima je pisalo “Mladi ne žele reality Srbiju! Mladi žele promjene” i “Srbija protiv nasilja”. Na čelu povorke bio je razvijen transparent “Srbija protiv nasilja”, a na začelju zastava Srbije duga nekoliko metara.

Najuporniji sudionici prosvjeda, među kojima i aktivisti proeuropskih oporbenih stranaka, zadržali su se na autocesti kod beogradske Arene i poslije ponoći, pozivajući građane da ostanu “do ispunjenja zahtjeva”. Na autocesti je postavljeno nekoliko šatora, a policija je preusmjeravala vozila okolnim prometnicama.

Foto: arhiva
sjever.hr/24sata.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.