Now Reading:
Za Grad Krapinu putem ITU mehanizma osigurano 13,5 milijuna eura!
Full Article 2 minutes read

Za Grad Krapinu putem ITU mehanizma osigurano 13,5 milijuna eura!

Na konferenciji “URBANA AGENDA za RH do 2030.”, održanoj u utorak u Zagrebu, svečano su uručene Odluke o odabiru ITU gradova za 22 grada. Odluka je tako dodijeljena i Gradu Krapini, a ministar regionalnog razvoja i fondova Šime Erlić uručio je odluku gradonačelniku Zoranu Greguroviću.

Za urbano područje Krapina osigurano je 13,5 milijuna eura europskih bespovratnih sredstava. Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje. Ministar je u svom obraćanju istaknuo kako je Hrvatska u novom programskom razdoblju, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13 posto sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj.

– Osigurali smo 13,5 milijuna eura, odnosno oko 100 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, koji će itekako pomoći u realizaciji naših važnih projekata. Dugoročni cilj projekata financiranih kroz ITU mehanizam je doprinijeti razvoju Krapine te unapređenju kvalitete života naših sugrađana – poručio je Gregurović.

Osim Sportsko-rekreacijskog centra u Podgori u planu je i uređenje središnjeg gradskog parka.

– Planiramo ulaganja u projekte koje koriste ne samo građani Krapine već i iz okolnih općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj koje su također uključene u spomenuti ITU mehanizam u Urbano područje Krapina. Dodajmo da se preko ITU mehanizma razmišlja i o izgradnji vatrogasnog centra – zaključio je gradonačelnik Krapine.

Inače, mehanizam ITU koji je prvi puta uveden u razdoblju 2014.-2020. za cilj ima ulaganje u aktivnosti kojima se jača uloga gradova, a kroz ITU mehanizam provode se aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju.

– U financijskom razdoblju 2021. – 2027., Republika Hrvatska provodi mjere održivog razvoja kroz Integrirani teritorijalni program korištenjem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma – kazao je ministar Erlić dodajući da je za 22 hrvatska grada, ITU urbana središta, osigurano 680 milijuna eura.

Ministar je čestitao gradonačelniku Krapine dodajući da je riječ o urbanom instrumentu kojim se urbaniziraju svi krajevi Hrvatske, putem gradova – središta županija, a ulagat će se u bolje povezivanje urbanog područja, u kulturnu baštinu, sportske objekte…

www.sjever.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.