Now Reading:
Za Grad Krapinu putem ITU mehanizma osigurano 13,5 milijuna eura!
Full Article 2 minutes read

Za Grad Krapinu putem ITU mehanizma osigurano 13,5 milijuna eura!

Na konferenciji “URBANA AGENDA za RH do 2030.”, održanoj u utorak u Zagrebu, svečano su uručene Odluke o odabiru ITU gradova za 22 grada. Odluka je tako dodijeljena i Gradu Krapini, a ministar regionalnog razvoja i fondova Šime Erlić uručio je odluku gradonačelniku Zoranu Greguroviću.

Za urbano područje Krapina osigurano je 13,5 milijuna eura europskih bespovratnih sredstava. Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje. Ministar je u svom obraćanju istaknuo kako je Hrvatska u novom programskom razdoblju, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13 posto sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj.

– Osigurali smo 13,5 milijuna eura, odnosno oko 100 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, koji će itekako pomoći u realizaciji naših važnih projekata. Dugoročni cilj projekata financiranih kroz ITU mehanizam je doprinijeti razvoju Krapine te unapređenju kvalitete života naših sugrađana – poručio je Gregurović.

Osim Sportsko-rekreacijskog centra u Podgori u planu je i uređenje središnjeg gradskog parka.

– Planiramo ulaganja u projekte koje koriste ne samo građani Krapine već i iz okolnih općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj koje su također uključene u spomenuti ITU mehanizam u Urbano područje Krapina. Dodajmo da se preko ITU mehanizma razmišlja i o izgradnji vatrogasnog centra – zaključio je gradonačelnik Krapine.

Inače, mehanizam ITU koji je prvi puta uveden u razdoblju 2014.-2020. za cilj ima ulaganje u aktivnosti kojima se jača uloga gradova, a kroz ITU mehanizam provode se aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju.

– U financijskom razdoblju 2021. – 2027., Republika Hrvatska provodi mjere održivog razvoja kroz Integrirani teritorijalni program korištenjem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma – kazao je ministar Erlić dodajući da je za 22 hrvatska grada, ITU urbana središta, osigurano 680 milijuna eura.

Ministar je čestitao gradonačelniku Krapine dodajući da je riječ o urbanom instrumentu kojim se urbaniziraju svi krajevi Hrvatske, putem gradova – središta županija, a ulagat će se u bolje povezivanje urbanog područja, u kulturnu baštinu, sportske objekte…

www.sjever.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.