Now Reading:
U Dječjem vrtiću „Bubamara” obilježen Svjetski dan pčela, župan Stričak: Da nema pčela, pitanje je kako bi naš svijet izgledao
Full Article 2 minutes read

U Dječjem vrtiću „Bubamara” obilježen Svjetski dan pčela, župan Stričak: Da nema pčela, pitanje je kako bi naš svijet izgledao

Pčele su nam važne jer one rade med, a med jedemo da budemo zdravi. One lete od cvijeta do cvijeta, uzimaju sok i onda taj sok odnesu u košnicu gdje je jako velika gužva i tamo naprave med. Pčela se ne treba bojati jer one piknu samo kada se nas uplaše. To su samo neki od odgovora djece iz Dječjeg vrtića „Bubamara“ iz Općine Kneginec Gornji, koja su se mogla čuti povodom Svjetskog dana pčela koji je obilježen u petak u kneginečkom vrtiću.

Program su organizirali članovi Udruge pčelara „Varaždin Breg“, uz podršku općina Gornji Kneginec i Sveti Ilija te Varaždinske županije, a obilježavanju je prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Pčele su nam od izuzetne važnosti. One su globalno najvažniji oprašivači. Čak 90 posto bilja postoji zbog njih – zbog toga je iznimno velika uloga pčela u očuvanju biološke raznolikosti i ekosustava, o kojima ovisi poljoprivredna proizvodnja. Kako posljednjih godina, što zbog klimatskih promjena, korištenja pesticida, svjedočimo da su pčele sve ugroženije, apeliram na sve naše građane da vode brigu o našim pčelama. Jer, da nema njih, pitanje je kako bi izgledao naš svijet i bi li ga uopće bilo – izjavio je župan Stričak pohvalivši rad pčelarskih udruga na području Varaždinske županije koje osim što vode brigu o pčelama i proizvodnji meda, svoje aktivnosti usmjeravaju i na edukaciju građana.

Udruga „Varaždin Breg“ osnovana je 2021. godine s ciljem okupljanja pčelara s područja Općine Gornji Kneginec, kao i svih susjednih općina. Udrugu čini 40-ak članova, od pčelara hobista do profesionalnih pčelara, a trenutno imaju između 1.500 i 2.000 pčelinjih zajednica. Kako je pojasnio predsjednik Udruge Vedran Podbojec, želja im je bila upoznati mališane s pčelama i pčelinjim proizvodima te im ukazati na njihovu važnost.

Ravnateljica Dječjeg vrtića „Bubamara“ Mirjana Sekol naglasila je da vrtićarce uče kako živjeti u skladu s prirodom te da im je važno da se na konkretnom primjeru upoznaju s biljnim i životinjskim svijetom. Upravo to imali su priliku u petak.

Inače, na području Varaždinske županije djeluje pet pčelarskih udruga s 330 članova i više od 15.000 pčelinjih zajednica.

www.sjever.hr / varazdinska-zupanija.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.