Now Reading:
STOP NASILJU Grad Čakovec prepoznao vršnjačko nasilje kao jedan od najznačajnijih društvenih problema – evo kako na njega planira odgovoriti
Full Article 3 minutes read

STOP NASILJU Grad Čakovec prepoznao vršnjačko nasilje kao jedan od najznačajnijih društvenih problema – evo kako na njega planira odgovoriti

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 4. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Čakovca na kojoj je glavna točna dnevnog reda bila vršnjačko nasilje u osnovnim školama na području grada. Ujedno je usvojen i plan rada Vijeća za 2023. godinu.

Alenka Bilić iz Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb, Područnog ureda Čakovec naglasila je kako u Čakovcu ima malo prijava vršnjačkog nasilja, škole ne prijavljuju, a Centar radi isključivo po prijavama, roditelja ili škole. Osniva se Centar za pomoć u zajednici koji bi trebao pomoći u rješavanju problema.

Nataša Novak iz III. osnovne škole Čakovec rekla je da su nedavno imali prijavu za vršnjačko nasilje u školi te da je policija obaviještena, no upozorila je da se najčešće učenici okupljaju izvan škola kada oni nemaju utjecaj ili pak preko društvenih mreža.

Inače, gradske komunalne službe zajedno s policijom počele su obilaziti lokacije na kojima se mladi najviše okupljaju, a najčešće ih zatiču kako konzumiraju alkohol. Kako je naglašeno na sjednici, s redovitijim obilascima stanje je mirnije. Istaknuto je i kako mlade ne treba tjerati s jedne lokacije na drugu, već u suradnji s njima osmisliti dodatne sadržaje.

Što se tiče vršnjačkog nasilja, članovi su predložili i zapošljavanje novih stručnih suradnika u školama, no ravnatelji su upozorili kako opetovano traže to od resornog ministarstva, a dobivaju negativne odgovore.

Lovro Horvat, predsjednik Savjeta mladih objasnio je da oni imaju savjetodavnu funkciju te da organiziraju tribine i panele na temu vršnjačkog nasilja, poput nedavne “Nasilje nije cool” gdje je ujedno prezentirano neformalno Savjetovalište za djecu i mlade Čakovca.

Iako se u čakovečkim školama radi odlično, slučaj iz Beograda sve upozorava da treba više pozornosti dati skrivenim signalima, koje vidimo, a ne želimo vidjeti.

Na sjednici je naglašeno kako je važno ne zataškavati slučajeve možebitnog vršnjačkog nasilja i da je ključno obavještavati nadležne službe. Dogovoreno je kako će se s početkom nove školske godine organizirati radionice za roditelje o vršnjačkom nasilju, predloženo je da sve škole ažuriraju priručnike „Stop nasilju“ koji precizira način postupanja kod pojave takvog oblika nasilja, a i prvi roditeljski sastanci jednu od ključnih tema imat će upravo vršnjačko nasilje.

Inače, Grad Čakovec objavio je natječaj za mlade, na koji svi mogu prijaviti projekte i programe koje smatraju ključnima za dobrobit zajednice, pa tako i one koji za cilj imaju sprječavanje svih oblika nasilja.

www.sjever.hr / cakovec.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.