Now Reading:
STOP NASILJU Grad Čakovec prepoznao vršnjačko nasilje kao jedan od najznačajnijih društvenih problema – evo kako na njega planira odgovoriti
Full Article 3 minutes read

STOP NASILJU Grad Čakovec prepoznao vršnjačko nasilje kao jedan od najznačajnijih društvenih problema – evo kako na njega planira odgovoriti

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 4. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Čakovca na kojoj je glavna točna dnevnog reda bila vršnjačko nasilje u osnovnim školama na području grada. Ujedno je usvojen i plan rada Vijeća za 2023. godinu.

Alenka Bilić iz Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb, Područnog ureda Čakovec naglasila je kako u Čakovcu ima malo prijava vršnjačkog nasilja, škole ne prijavljuju, a Centar radi isključivo po prijavama, roditelja ili škole. Osniva se Centar za pomoć u zajednici koji bi trebao pomoći u rješavanju problema.

Nataša Novak iz III. osnovne škole Čakovec rekla je da su nedavno imali prijavu za vršnjačko nasilje u školi te da je policija obaviještena, no upozorila je da se najčešće učenici okupljaju izvan škola kada oni nemaju utjecaj ili pak preko društvenih mreža.

Inače, gradske komunalne službe zajedno s policijom počele su obilaziti lokacije na kojima se mladi najviše okupljaju, a najčešće ih zatiču kako konzumiraju alkohol. Kako je naglašeno na sjednici, s redovitijim obilascima stanje je mirnije. Istaknuto je i kako mlade ne treba tjerati s jedne lokacije na drugu, već u suradnji s njima osmisliti dodatne sadržaje.

Što se tiče vršnjačkog nasilja, članovi su predložili i zapošljavanje novih stručnih suradnika u školama, no ravnatelji su upozorili kako opetovano traže to od resornog ministarstva, a dobivaju negativne odgovore.

Lovro Horvat, predsjednik Savjeta mladih objasnio je da oni imaju savjetodavnu funkciju te da organiziraju tribine i panele na temu vršnjačkog nasilja, poput nedavne “Nasilje nije cool” gdje je ujedno prezentirano neformalno Savjetovalište za djecu i mlade Čakovca.

Iako se u čakovečkim školama radi odlično, slučaj iz Beograda sve upozorava da treba više pozornosti dati skrivenim signalima, koje vidimo, a ne želimo vidjeti.

Na sjednici je naglašeno kako je važno ne zataškavati slučajeve možebitnog vršnjačkog nasilja i da je ključno obavještavati nadležne službe. Dogovoreno je kako će se s početkom nove školske godine organizirati radionice za roditelje o vršnjačkom nasilju, predloženo je da sve škole ažuriraju priručnike „Stop nasilju“ koji precizira način postupanja kod pojave takvog oblika nasilja, a i prvi roditeljski sastanci jednu od ključnih tema imat će upravo vršnjačko nasilje.

Inače, Grad Čakovec objavio je natječaj za mlade, na koji svi mogu prijaviti projekte i programe koje smatraju ključnima za dobrobit zajednice, pa tako i one koji za cilj imaju sprječavanje svih oblika nasilja.

www.sjever.hr / cakovec.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.