Now Reading:
Nova prijevara preko Facebooka: prevaranti se služe lukavom metodom – evo kako se zaštititi
Full Article 2 minutes read

Nova prijevara preko Facebooka: prevaranti se služe lukavom metodom – evo kako se zaštititi

policija internet

Kibernetički kriminal je u porastu, pa je stoga važno upozoravati na vrste online prijevara, kako ne biste postali žrtva i ostali bez profila na društvenim mrežama ili pak bez novca.

Komando je nedavno upozorio na novu vrstu prijevare putem Facebooka, a N1 prenio najvažnije informacije o tome kako izgleda prijevara i kako se zaštititi.

Prevaranti pošalju e-mail u kojem navode da ste prekršili pravila Facebooka i da je vaš račun sada blokiran. U poruci se dalje navodi da ako smatrate da je u pitanju pogreška, trebate kliknuti na poveznicu u mailu kako biste podnijeli žalbu. Uz to, navodi se da imate 24 sata da se žalite, a u suprotnom će vaš Facebook račun biti trajno obrisan.

Međutim, kada kliknete na poveznicu u mailu, ona vas vodi na lažnu internetsku stranicu nalik Facebooku na kojoj vam se nudi opcija za žalbu za kršenje pravila. Tu se od žrtve traži da unese e-mail adresu za prijavu, broj telefona, ime i druge osobne podatke. Kada klinete na opciju “Pošalji žalbu”, od vas će se tražiti da potvrdite svoju lozinku. Na taj način kriminalci dobivaju sve informacije koje su im potrebne da uđu na vaš Facebook račun, upozorava N1.

Kako se zaštititi?

Prevaranti računaju na vaš strah – žele vas uvjeriti da ćete trajno ostati bez svog Facebooka, ako odmah ne reagirate. Najbolji način da izbjegnete prijevaru je da razmislite prije nego što nešto učinite i pregledate poruku. Najvjerojatnije ćete vidjeti pravopisne i gramatičke pogreške.

Nemojte paničariti. Uvijek pažljivo pročitajte sumnjive poruke e-pošte, tražeći znakove prijevare, prije nego što napravite bilo kakav potez. Ne zaboravite da prevaranti vole ciljati račune društvenih mreža, tako da lažna upozorenja nisu neuobičajena.

Nikada ne unosite podatke za prijavu na web mjesto treće strane ili na stranicu koja nije službena Facebook stranica. Nikada nemojte slati svoje podatke za prijavu nekome putem e-pošte ili Facebook Messengera. Ako ste svoje podatke za prijavu unijeli na lažnu stranicu, odmah promijenite lozinku.

foto: arhiva
sjever.hr/n1info.hr
19.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.