Now Reading:
Vrtićarci te učenici zagorskih osnovnih i srednji škola pokazali kreativnost i promovirali ravnopravnost spolova!
Full Article 6 minutes read

Vrtićarci te učenici zagorskih osnovnih i srednji škola pokazali kreativnost i promovirali ravnopravnost spolova!

Osnovna škola Bedekovčina u četvrtak je bila domaćin izložbe likovnih i literarnih radova djece predškolske dobi te učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko – zagorske županije na temu ravnopravnosti spolova te svečanosti dodjele priznanja i zahvalnica onim najuspješnijim.

Naime, Krapinsko-zagorska županija, zajedno s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova, po prvi je puta raspisala likovni i literarni natječaj za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji na temu ravnopravnosti spolova. Natječaj je bio raspisan od 24. ožujka do 25. travnja ove godine, a njime se prema riječima predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Snježane Romić željelo potaknuti na promišljanje o neravnopravnom položaju žena i muškaraca, rodnim stereotipima, mirotvornoj komunikaciji te sprječavanju nasilja nad ženama, odnosno muškarcima.

– Kad smo razgovarali o našim planovima aktivnosti u ovoj godini Povjerenstvo je predložilo da nemamo nikakvo predavanje i nikakve edukacije vezano uz Dan obitelji, nego da pokušamo raspisati natječaj s nadom da ćemo dobiti nekoliko radova. Na kraju je na naš natječaj pristiglo dosta radova i jako smo zadovoljni njihovom kvalitetom. Cilj nam između ostalog bio i potaknuti literarno i likovno stvaralaštvo te umjetničko izražavanje naših učenika, a kojim će oni iskazati nediskriminirajuće stavove prema rodnim i spolnim razlikama – rekla je Romić pojasnivši kako su zadane teme za likovni ili literarni sastavak, priču ili pjesmu bili muško ženski poslovi odnosno općenito moja obitelj te tko što u obitelji radi i kako funkcionira njihova obitelj.

Uz predsjednicu Romić otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ Marijana Sopek i Željko Čleković, a okupljene je pozdravio i ravnatelj OŠ Bedekovčina Ivan Paradi.

– Od prvog dana prvog razreda do posljednjeg dana završetka osmog razreda mi se trudimo, koliko znamo i umijemo, da sve naše učenike na čim uspješniji način pripremimo za daljnji život. Pritom ne mislim samo na ocjene jer one nisu presudne, nego formiranje stavova, kritičko promišljanje, postavljanje pitanja “zašto?” u nedogled i pomoć u traženju odgovora. Poprilično smo svoji i čini mi se da nam dosta dobro ide – rekao je ravnatelj Paradi čestitavši svoj djeci sudionicima natječaja, njihovim mentorima i nadasve roditeljima.

Osim Osnovne škole Bedekovčina na području općine djeluje i Osnovna škola Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom, a kako je rekao načelnik Bedekovčine Darko Ban svaka je u svom dijelu općine najljepša i uspješna.

– Imamo i dvoje naših ravnatelja koji se svakodnevno bore sa svim nedaćama i problemima i mogu reći kako to rade jako dobro. Slijedom toga mogu konstatirati kako imamo dvije vrlo uspješne škole koje ostavljaju trag za budućnost. Drago mi je što danas možemo biti domaćin ove izložbe te čestitam svoj djeci koja su sudjelovala na natječaju, a posebice onim nagrađenima te im svima skupa želim puno uspjeha u budućnosti – rekao je načelnik Ban prilikom svog obraćanja.

Županijsko priznanje planirano je u četiri kategorije, za predškolski uzrast, za učenike od 1. do 4. i učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te učenike srednjih škola. Ukupno su pristigle 93 prijave od 24 prijavitelja i sve su one udovoljile propisanim uvjetima te je stručni ocjenjivački sud odabrao po tri najuspješnija rada po kategorijama.

– I likovni i literarni radovi su izvrsni. Zastupljene su razne tehnike te sve one služe svrsi odnosno da se sruše predrasude i naglasi ravnopravnost spolova. Imamo priliku vidjeti i kolaž crteže, tempere, kombinirane tehnike, različite izričaje i stvarno, sve što je iskombinirano i što je rađeno zajedno, nema samo naglasak na likovno, nego na poruci – i to je ono što je bitno – pojasnila je članica stručnog ocjenjivačkog suda, Maja Vukina Bogović inače akademska slikarica i ravnateljica Gradske knjižnice Krapina dodavši kako je zapravo bilo lako odabrati radove jer iako ih je bilo puno i svi su prekrasni, neki su se posebno istaknuli.

Uz predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ, priznanja, zahvalnice i poklone nagrađenima je uručila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina promiče jednakost, poštivanje različitosti, toleranciju i ravnopravnost te u svakom području djelovanja nastoji te teme nametnuti kao izuzetno važne, da bi naša zajednica zaista funkcionirala, rasla i razvijala se upravo na tim načelima. Stoga nam je jako važno da upravo te politike te misli i razmišljanja od najranijih dana budu utkana u rad s djecom i mladima, u nekom razgovoru i suradnji s obiteljima te stručnjacima koji rade s djecom i mladim obiteljima. Stoga nam je jako drago što nam je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova nametnulo ovu temu i stavilo je na dnevni red – rekla je Petek dodavši kako su s velikim zadovoljstvom prihvatili ovaj natječaj te da ga već vide tradicionalnim, a pohvalila je i sam odabir teme.

– Zaista nam je važno poručiti, uvijek i iznova, da djeca uče u obitelji, uče od ponašanja svojih roditelja i to je nekako prvo učenje onih rodnih uloga u životu. Jako je važno i posebno su me se dojmile misli da poslove u obitelji ne dijelimo prema spolu, nego prema onome što tko želi raditi i u čemu je dobar. Prekrasna je to misao koja bi nas trebala voditi i u životu općenito – zaključila je zamjenica Petek.

U kategoriji od 1. do 4. razreda kao najuspješniji izabran je literarni rad učenika Mihaela Jembrih iz OŠ Ljudevit Gaj Mihovljan, učenika OŠ Lijepa naša Tuhelj Josipa Žlendera te rad Filipa Bublića iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak, Zagreb. U kategoriji od 5. do 8. razreda najuspješnijim literarnim radovima izabrani su radovi sljedećih učenika: Emili Koprivnjak iz OŠ Janka Leskovara Pregrada, Jane Krušelj iz OŠ Bedekovčina te Dore Galunić iz OŠ Zlatar Bistrica.

U kategoriji predškolskog uzrasta najuspješnijim likovnim radovima izabrani su radovi:
Lana Sedak, Dječji vrtić Mačići
Gloria Livajić, Dječji vrtić Maksimir
Dino Kondres, Dječji vrtić Mačići

U kategoriji od 1. do 4. razreda najuspješnijim radovima izabrani su radovi:
Lea Porčić, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar
Jana Šurina, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj
Josipa Felja, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

U kategoriji od 5. do 8. razreda najuspješnijim radovima izabrani su radovi:
Julija Grđan, Osnovna škola Oroslavje
Paula Lugarić, Osnovna škola Đure Prejca Desinić
Mila Cvitković, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

U kategoriji srednjih škola najuspješnijim radovima izabrani su radovi:
Lana Grgić, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.
Franciska Kuna, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

jm/www.sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.