Now Reading:
VELIKI JUBILEJ: 100 godina kinematografije u Krapini
Full Article 2 minutes read

VELIKI JUBILEJ: 100 godina kinematografije u Krapini

Veliki jubilej je pred vratima, slavi se 100. godišnjica kinematografije u Krapini. Naime, 1923. godine u Krapini je nabavljena prva oprema za prikazivanje filmova još u doba nijemih filmova. Kino je tijekom stoljeća djelovalo na nekoliko lokacija, pod raznim nazivima, a 1963. pripojeno je Narodnom sveučilištu Krapina, današnjem Pučkom otvorenom učilištu Krapina.

Godinama je kino bilo omiljeno mjesto okupljanja, pogotovo mladih. Međutim, zbog dotrajale opreme koja više nije mogla prikazivati filmove nove produkcije 2005. godine se ugasilo, a nakon 11-godišnje pauze Kino Krapina je digitalizirano zahvaljujući sredstvima koje je osigurao Grad Krapina i krajem 2016. godine ponovo otvara publici svoja vrata.

Povodom 100. obljetnice kinematografije u Krapini i 15. obljetnice HAVC-a, uz slobodan ulaz, prikazuje se hrvatski dječji igrani film “Anka” iz 2017. godine u petak s početkom u 19 sati. Film je snimljen prema romanu Mate Lovraka Anka Brazilijanka. Priča je to o snazi i moći dječje ljubavi, kroz bajku za djecu i odrasle gdje je prikazan lik djevojčice Anke koju iz sirotišta posvaja bogata rođakinja.

Film Anka je dijelom sniman u Krapini na lokacijama Starog grada, a premijera uz gostovanje filmske ekipe bila je među prvim prikazanim filmovima u netom otvorenom digitaliziranom Kinu Krapina.

U mjesecu svibnju, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja u Kinu Krapina prikazivat će se film “Svećenikova djeca” u petak 26. svibnja te dokumentarni filmovi “Buffet željezara” i “Zvir” te “Dum spiro spero” i “Porvenir” četvrtkom u 19 sati. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Uz ovu veliku i značajnu obljetnicu priprema se izložba o povijesti kina u Krapini. Pozivaju se svi građani koji možda u svojim ladicama čuvaju neku staru kino ulaznicu, plakat nekog dragog im filma, fotografiju ili tekst vezan uz kino u Krapini da ih posude za izložbu kako bi imali što cjelovitiji pregled povijesti kina. Sve posuđeno nakon završetka izložbe vratit će se vlasnicima.

sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.