Now Reading:
Tri uspješna desetljeća rada obilježili i veliki infrastrukturni projekti – Muzeji Hrvatskog zagorja slave veliki jubilej, stigla i ministrica Obuljen Koržinek
Full Article 3 minutes read

Tri uspješna desetljeća rada obilježili i veliki infrastrukturni projekti – Muzeji Hrvatskog zagorja slave veliki jubilej, stigla i ministrica Obuljen Koržinek

U četvrtak je u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održana svečanost povodom obilježavanja 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja, ustanova koja je u tri desetljeća uspješnog djelovanja prerasla samo muzejsku djelatnost te postala važan dio turističke ponude Zagorja.

Svečanost obilježavanja ovog jubileja uveličala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila kako je upravo u Zagorju vidljivo na koji način razvoj muzeja doprinosi lokalnoj zajednici. Poručila je kako su ovi veliki jubileji, 30. obljetnica Muzeja Hrvatskog zagorja kao jedinstvenog sklopa više muzejskih i baštinskih ustanova, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna te velika obljetnica Seljačke bune prilika za osvrt na uspjehe svih djelatnika, bivših ravnatelja, ali i sadašnjeg vodstva.

-Zagorje je postalo prepoznatljivije. Velik broj posjetitelja dolazi upravo zbog muzeja, a onda naravno posjećuju i ostale atrakcije u Zagorju. Zaista me veseli da smo danas tu i da ćemo zajedno s kolegama koji rade u ovim muzejima obilježiti ovu veliku obljetnicu – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Na novinarsko pitanje koja je tajna Muzeja u privlačenju posjetitelja, ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je kako uz svoju raznolikost i veliku paletu sadržaja koje nude, stavljaju i naglasak na rad u zajednici i rad s mladima.

-Iz ovih muzeja pokrenuli su se mnogi zanimljivi projekti privlačenja publike. Muzeji Hrvatskog zagorja su se vrlo rano uključili i u europsko financiranje, ali mislim da je najvažnije da zajednica, građani prepoznaju važnost i vrijednost svoje baštine i to je onda neka sinergija kada se profesionalci zajedno sa svojim sugrađanima slože oko prioriteta i aktivnosti, onda je to recept za uspjeh – zaključila je Obuljen Koržinek.

Tri desetljeća uspješnog rada čestitao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo su Muzeji Hrvatskog zagorja sastavni dio njihove turističke ponude.

-Mi promociju Zagorja kao turističke destinacije, bajke na dlanu ne radimo bez Muzeja Hrvatskog zagorja. Naše zajedničke prezentacije, pogotovo u inozemstvu i njihovo prisustvo nam daje na određenoj težini. Stoga se ja njima zahvaljujem na suradnji koju imamo. Njihova je funkcija puno veća od samog muzejskog postava – rekao je Kolar.

Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja podsjetio je kako je u godinama iza njih bilo velikih infrastrukturnih investicija, ali i europskih projekata.

-Otvorio se novi Muzej krapinskih neandertalaca, obnovljen je Dvor Veliki Tabor, izgrađen studio Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, nekoliko Interreg projekata financiranih iz europskih fondova. Dakle, bio je tu čitav niz dobrih programa, u ovom stručnom smislu, pa i u ovom investicijskom – rekao je Sabol dodavši kako su već tri godine druga najposjećenija ustanova u Hrvatskoj.

Naglasio je i da Muzeji Hrvatskog zagorja ove godine bilježe odlične brojke, čak 61 posto više posjetitelja nego u prva četiri mjeseca lani, a zanimljivo je da kumrovečki muzej ima porast od gotovo 100 posto.

Inače, Muzeje Hrvatskog zagorja čine Dvor Veliki Tabor, Galerija Antuna Augustinčića, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Muzej „Staro selo“ Kumrovec.

tklopotan / www.sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.