Now Reading:
Tri uspješna desetljeća rada obilježili i veliki infrastrukturni projekti – Muzeji Hrvatskog zagorja slave veliki jubilej, stigla i ministrica Obuljen Koržinek
Full Article 3 minutes read

Tri uspješna desetljeća rada obilježili i veliki infrastrukturni projekti – Muzeji Hrvatskog zagorja slave veliki jubilej, stigla i ministrica Obuljen Koržinek

U četvrtak je u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održana svečanost povodom obilježavanja 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja, ustanova koja je u tri desetljeća uspješnog djelovanja prerasla samo muzejsku djelatnost te postala važan dio turističke ponude Zagorja.

Svečanost obilježavanja ovog jubileja uveličala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila kako je upravo u Zagorju vidljivo na koji način razvoj muzeja doprinosi lokalnoj zajednici. Poručila je kako su ovi veliki jubileji, 30. obljetnica Muzeja Hrvatskog zagorja kao jedinstvenog sklopa više muzejskih i baštinskih ustanova, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna te velika obljetnica Seljačke bune prilika za osvrt na uspjehe svih djelatnika, bivših ravnatelja, ali i sadašnjeg vodstva.

-Zagorje je postalo prepoznatljivije. Velik broj posjetitelja dolazi upravo zbog muzeja, a onda naravno posjećuju i ostale atrakcije u Zagorju. Zaista me veseli da smo danas tu i da ćemo zajedno s kolegama koji rade u ovim muzejima obilježiti ovu veliku obljetnicu – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Na novinarsko pitanje koja je tajna Muzeja u privlačenju posjetitelja, ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je kako uz svoju raznolikost i veliku paletu sadržaja koje nude, stavljaju i naglasak na rad u zajednici i rad s mladima.

-Iz ovih muzeja pokrenuli su se mnogi zanimljivi projekti privlačenja publike. Muzeji Hrvatskog zagorja su se vrlo rano uključili i u europsko financiranje, ali mislim da je najvažnije da zajednica, građani prepoznaju važnost i vrijednost svoje baštine i to je onda neka sinergija kada se profesionalci zajedno sa svojim sugrađanima slože oko prioriteta i aktivnosti, onda je to recept za uspjeh – zaključila je Obuljen Koržinek.

Tri desetljeća uspješnog rada čestitao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo su Muzeji Hrvatskog zagorja sastavni dio njihove turističke ponude.

-Mi promociju Zagorja kao turističke destinacije, bajke na dlanu ne radimo bez Muzeja Hrvatskog zagorja. Naše zajedničke prezentacije, pogotovo u inozemstvu i njihovo prisustvo nam daje na određenoj težini. Stoga se ja njima zahvaljujem na suradnji koju imamo. Njihova je funkcija puno veća od samog muzejskog postava – rekao je Kolar.

Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja podsjetio je kako je u godinama iza njih bilo velikih infrastrukturnih investicija, ali i europskih projekata.

-Otvorio se novi Muzej krapinskih neandertalaca, obnovljen je Dvor Veliki Tabor, izgrađen studio Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, nekoliko Interreg projekata financiranih iz europskih fondova. Dakle, bio je tu čitav niz dobrih programa, u ovom stručnom smislu, pa i u ovom investicijskom – rekao je Sabol dodavši kako su već tri godine druga najposjećenija ustanova u Hrvatskoj.

Naglasio je i da Muzeji Hrvatskog zagorja ove godine bilježe odlične brojke, čak 61 posto više posjetitelja nego u prva četiri mjeseca lani, a zanimljivo je da kumrovečki muzej ima porast od gotovo 100 posto.

Inače, Muzeje Hrvatskog zagorja čine Dvor Veliki Tabor, Galerija Antuna Augustinčića, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Muzej „Staro selo“ Kumrovec.

tklopotan / www.sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.