Now Reading:
Obrtnička komora Varaždinske županije ima 29 novih majstora – Zamjenica Zagorec: Veseli me što, unatoč svim izazovima, broj obrtnika raste, a mi smo im uvijek podrška
Full Article 4 minutes read

Obrtnička komora Varaždinske županije ima 29 novih majstora – Zamjenica Zagorec: Veseli me što, unatoč svim izazovima, broj obrtnika raste, a mi smo im uvijek podrška

Tradicionalno, Obrtnička komora Varaždinske županije upriličila je i ove godine svečanu podjelu majstorskih diploma koje je četvrtak ih je u Županijskoj palači primilo 29 novih majstora.

U kontekstu obrtništva, majstorske diplome su najveći stupanj obrazovanja koji obrtnici mogu postići u svojoj struci, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

-Iskreno se nadamo da će oni stjecanjem majstorskih diploma svo to znanje i vještine koje su stekli željeti prenijeti na mlađe generacije. Ono što nas posebno veseli je to da u Varaždinskoj županiji, unatoč svim okolnostima u kojima se nalazimo, broj obrtnika raste te ih trenutno imamo oko 3500 i svi oni zapošljavaju oko 8100 ljudi – kazala je Zagorec.

Istaknula je i da Varaždinska županija prepoznaje značaj i važnost obrtništva.

-Gradimo dva regionalna centra kompetentnosti i imamo pet strukovnih centara izvrsnosti iz područja prometa, tekstila i kože, elektroinstalacija, strojarstva i turizma i vjerujemo da upravo kroz te strukovne centre izvrsnosti u kojima se spaja obrazovanje i realni sektor potičemo naše mlade učenike kod odabira svog zanimanja odnosno srednje škole. Na taj im način pokazujemo važnost i vrijednost strukovnog obrazovanja i potičemo ih da upišu ta obrazovanja. Naime, svima nam je poznato da kvalitetno strukovno obrazovanje je temelj za obrtništvo koje je iznimno bitna grana gospodarstva. Svim našim obrtnicima majstorima želim puno uspjeha u daljnjem radu i neka i dalje ostanu čuvari naše tradicije – poručila je zamjenica Zagorec naglasivši da je u današnjim izazovnim vremenima osnaživanje deficitarnih zanimanja iznimno bitno, stoga u suradnji s Obrtničkom komorom Županija stipendira 29 učenika iz područja ugostiteljstva i turizma.

Predsjednik OK Varaždinske županije, Igor Šoković zahvalio je Županiji kao glavnom sponzoru Obrtničke komore i svih obrtnika u županiji.

-Danas 29 majstora prima diplome, i čak njih dvoje će primiti dvije diplome, što je u ovom trenutku zahvalan broj koji se na neki način može mjeriti i s majstorima u ostalim gradovima. Hvalevrijedna informacija je da su majstori počeli prepoznavati izobrazbu za svoja zanimanja više nego je to bilo slučaj prijašnjih godina i polako se briše onaj nekadašnji negativni trend te strukovna zanimanja postaju polako in – kazao je Šoković.

Kako bi se obrtništvo dodatno osnažilo i osuvremenilo, trenutno se radi na pet projekata koji će biti aktualni i preko udruženja obrtnika i Komore te preko Županije.

.Dosta smo se angažirali oko projekta Odaberi svoju školu, a u sklopu kojeg će obrtnici biti na svim tim događanjima, četiri njih su u županiji, a na kojima će obrtnici prezentirati svoja zanimanja kako bi se osnovnoškolci završnih razreda mogli polako pripremati i odlučiti za svoja buduća zvanja – istaknuo je Šoković.

Jedan od dvoje novih majstora koji su danas primili dvije diplome je Tomislav Peršić koji je napravio veliki zaokret u životu, kako bi se okrenuo obrtništvu. Tomislav je, naime, završio Teološki fakultet, ali se ipak nije odlučio za rad u prosvjeti.

-Zahvaljujem Obrtničkoj komori jer nam omogućuje da mi koji smo se odlučili za obrtništvo u vrlo kratkom roku možemo dobiti papir i početi raditi ono za što smo osposobljeni. Završio sam fakultet, ali nisam se odlučio raditi u struci koju sam završio jer sam prepoznao da u obrtništvu čovjek može živjeti normalnim životom, puno lakše nego da radim u prosvjeti. Nastojim poticati i okupljam oko sebe dosta mladih jer u obrtništvu fali jako puno radne snage, zato i želim mladima prezentirati da je obrtništvo vrlo privlačan put – kazao je „dvostruki” majstor.

Spomenimo i kako su majstorske diplome danas primila dva autoelektričara, tri automehaničara, deset elektroinstalatera, po jedan autoserviser, frizer, kozmetičar, pekar, soboslikar ličilac i zidar, po četiri kuhara i natkonobara te dva vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije.

Na svečanosti su podijeljene i diplome Hrvatske obrtničke komore za 2022. godinu koje se dodjeljuju uspješnim i uglednim obrtnicima za poslovna dostignuća i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva, kao i pravnim osobama za značajan doprinos razvoju obrtništva.

a.kučić/sjever.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.