Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija ponovno postaje centar slastičarstva: počinje 8. Virovska prkačijada, prvi europski festival malih tradicijskih kolača
Full Article 4 minutes read

Koprivničko-križevačka županija ponovno postaje centar slastičarstva: počinje 8. Virovska prkačijada, prvi europski festival malih tradicijskih kolača

U četvrtak je najavljen program 8. Virovske prkačijade, prvog europskom festivala malih tradicijskih kolača koji će se održati od 19. do 21. svibnja u Virju.

Inače, Prkačijada je postala jedna od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija koja svake godine okuplja velik broj posjetitelja, a zahvaljujući tom festivalu Koprivničko-križevačka županija postala je vidljivija na međunarodnoj gastronomskoj karti.

-Županija od samih početaka podupire ovu manifestaciju koja ističe važnost očuvanja tradicije i izvornih starinskih receptura. Drago nam je što su u bogatom programu uz brojne udruge i međunarodne uvažene goste, na važnom mjestu i oni najmlađi, vrtićarci i školarci koji će svojim kreacijama pokazati umijeće u pripremi starinskih kolača. U manifestaciju je uloženo puno truda i rada i ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje koje imamo s Općinom Virje. Pozivam sve da ovog vikenda posjete Prkačijadu i uvjere se zbog čega su starinske slastice na glasu i van naše domovine – kazao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

O bogatom programu govorio je predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević koji je kazao kako će Virje ponovno postati najslađe mjesto u Hrvatskoj.

-Ponosni smo na ovu manifestaciju i tradiciju koju smo stvorili već osmu godinu, a program smo proširili na čak tri dana. Prvog nas dana, u petak, očekuju vrtićka i školska prkačijada, gdje će se u pripremi prkača natjecati osam vrtića i osam škola, uz brojne popratne programe. Večer je rezervirana za prezentaciju strukovnih zanimanja – kuhara, slastičara i konobara, radionice slastičarstva pod vodstvom Dragice Lukin, državne prvakinje u slastičarstvu, a svečano otvorenje manifestacije je u subotu, u 10.30 sati. Na prodajnoj izložbi natjecat će se čak 24 udruge žena, a kako čujemo od naših gostiju, takvih kolača, koji su pripremljeni sa srcem, nema nigdje u svijetu. Centralni dio bit će izrada plasnice od 10-ak tisuća zvjezdica, uz glazbeni program Puhačkog orkestra DVD-a Virje i kulturno-umjetničkih društava – pojasnio je Đurišević.

Nedjelja je predviđena za likovnu koloniju na kojoj će sudjelovati 35 slikara s glavnim motivom – prkačima, a ujedno će se s gostima iz Armenije pripremiti armenska juha s mesom koju će svi okupljeni moći degustirati.

Inicijator i autor manifestacije Stjepan Odobašić istaknuo kako se u realizaciju priče krenulo radi njegovanja slastičarske baštine ovog kraja, a manifestacija se iz godine u godinu razvija.

-Važna je i promocija i zaštita naših kolača, a upravo je zahvaljujući Prkačijadi zaštićena i podravska mazanica. Inozemni slastičari koji sudjeluju u programu ne mogu se načuditi našim kolačima, a svoje će izvorne slastice predstaviti kuhari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Naša će županija ponovno biti centar slastičarstva i radujemo se bogatom programu – rekao je Odobašić.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev kazala je kako Turistička zajednica od samog početka podržava ovu manifestaciju, i financijski i na sve druge načine. Spomenula je, uz podravsku mazanicu, i bregofsku pitu te pogaču z oreji, kao zaštićene tradicionalne slastice, dodavši kako je važno da se koprivničko-križevačka nematerijalna baština na ovaj način sačuva od zaborava.

Direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik, ujedno i član Organizacijskog odbora, istaknuo je kako je riječ o važnoj manifestaciji koja slavi specifičnost podravske gastronomije i povezuje ju s turističkom ponudom.

Glavni organizator manifestacije je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

www.sjever.hr / kckzz.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.