Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija ponovno postaje centar slastičarstva: počinje 8. Virovska prkačijada, prvi europski festival malih tradicijskih kolača
Full Article 4 minutes read

Koprivničko-križevačka županija ponovno postaje centar slastičarstva: počinje 8. Virovska prkačijada, prvi europski festival malih tradicijskih kolača

U četvrtak je najavljen program 8. Virovske prkačijade, prvog europskom festivala malih tradicijskih kolača koji će se održati od 19. do 21. svibnja u Virju.

Inače, Prkačijada je postala jedna od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija koja svake godine okuplja velik broj posjetitelja, a zahvaljujući tom festivalu Koprivničko-križevačka županija postala je vidljivija na međunarodnoj gastronomskoj karti.

-Županija od samih početaka podupire ovu manifestaciju koja ističe važnost očuvanja tradicije i izvornih starinskih receptura. Drago nam je što su u bogatom programu uz brojne udruge i međunarodne uvažene goste, na važnom mjestu i oni najmlađi, vrtićarci i školarci koji će svojim kreacijama pokazati umijeće u pripremi starinskih kolača. U manifestaciju je uloženo puno truda i rada i ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje koje imamo s Općinom Virje. Pozivam sve da ovog vikenda posjete Prkačijadu i uvjere se zbog čega su starinske slastice na glasu i van naše domovine – kazao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

O bogatom programu govorio je predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević koji je kazao kako će Virje ponovno postati najslađe mjesto u Hrvatskoj.

-Ponosni smo na ovu manifestaciju i tradiciju koju smo stvorili već osmu godinu, a program smo proširili na čak tri dana. Prvog nas dana, u petak, očekuju vrtićka i školska prkačijada, gdje će se u pripremi prkača natjecati osam vrtića i osam škola, uz brojne popratne programe. Večer je rezervirana za prezentaciju strukovnih zanimanja – kuhara, slastičara i konobara, radionice slastičarstva pod vodstvom Dragice Lukin, državne prvakinje u slastičarstvu, a svečano otvorenje manifestacije je u subotu, u 10.30 sati. Na prodajnoj izložbi natjecat će se čak 24 udruge žena, a kako čujemo od naših gostiju, takvih kolača, koji su pripremljeni sa srcem, nema nigdje u svijetu. Centralni dio bit će izrada plasnice od 10-ak tisuća zvjezdica, uz glazbeni program Puhačkog orkestra DVD-a Virje i kulturno-umjetničkih društava – pojasnio je Đurišević.

Nedjelja je predviđena za likovnu koloniju na kojoj će sudjelovati 35 slikara s glavnim motivom – prkačima, a ujedno će se s gostima iz Armenije pripremiti armenska juha s mesom koju će svi okupljeni moći degustirati.

Inicijator i autor manifestacije Stjepan Odobašić istaknuo kako se u realizaciju priče krenulo radi njegovanja slastičarske baštine ovog kraja, a manifestacija se iz godine u godinu razvija.

-Važna je i promocija i zaštita naših kolača, a upravo je zahvaljujući Prkačijadi zaštićena i podravska mazanica. Inozemni slastičari koji sudjeluju u programu ne mogu se načuditi našim kolačima, a svoje će izvorne slastice predstaviti kuhari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Naša će županija ponovno biti centar slastičarstva i radujemo se bogatom programu – rekao je Odobašić.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev kazala je kako Turistička zajednica od samog početka podržava ovu manifestaciju, i financijski i na sve druge načine. Spomenula je, uz podravsku mazanicu, i bregofsku pitu te pogaču z oreji, kao zaštićene tradicionalne slastice, dodavši kako je važno da se koprivničko-križevačka nematerijalna baština na ovaj način sačuva od zaborava.

Direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik, ujedno i član Organizacijskog odbora, istaknuo je kako je riječ o važnoj manifestaciji koja slavi specifičnost podravske gastronomije i povezuje ju s turističkom ponudom.

Glavni organizator manifestacije je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

www.sjever.hr / kckzz.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.