Now Reading:
FOTO / VIDEO Dan otvorenih vrata međimurske policije: forenzičari i interventna policija zainteresirali stotine mladih
Full Article 3 minutes read

FOTO / VIDEO Dan otvorenih vrata međimurske policije: forenzičari i interventna policija zainteresirali stotine mladih

U dvorani Graditeljske škole Čakovec u četvrtak je održan Dan otvorenih vrata međimurske policije gdje su mladi mogli saznati kako mogu postati dio policijskog tima, što to sve policija radi i kakvu opremu koristi u svom svakodnevnom radu.

Osim opreme i vozila koje su policijski službenici izložili, putem info punktova mobilnog preventivnog centra policije, prometne, temeljne i kriminalističke policije te protueksplozijske zaštite, mladi su mogli pogledati i pokazne vježbe koje su im vjerno predočile kakav treba biti pravi policajac ili policajka. Mogli su vidjeti i isprobati poligon za provjeru motoričkih sposobnosti za prijem na školovanje. Samim aktivnostima promocije uključili su se i pripadnici pravosudne policije sa svojim informativnim punktom.

Prikazana je vježba Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u kojoj je sudjelovao službeni pas Aron napadačke namjene i markirant te vježba belgijske ovčarke Loke, službenog psa za detekciju droge.

Gužva je bila i na interaktivnom punktu kriminalističke tehnike, gdje su se budući forenzičari mogli okušati u izuzimanju otisaka papilarnih linija te otkrivanju tragova na mjestu događaja. Posebno velik interes izazvao je demo tim interventne policije koji je kroz nekoliko vježbi prikazao kako se sigurno rukuje službenim naoružanjem i opremom u različitim situacijama te kako savladati napadača kada on ima nož, pištolj ili pušku. Demonstracije raznih borilačkih vještina potaknule su mlade da se nakon pokaznih vježbi zadrže nešto duže na info punktu interventne policije te da i sami isprobaju opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

‘-Željeli smo mladima približiti policijski poziv i pokazati im koliko je ovo odgovoran, dinamičan i zanimljiv posao. Veliko je zadovoljstvo kada znate da ste nekome pomogli na bilo koji način, da ste ga zaštitili ili pronašli i vratili nešto što mu je ukradeno, taj osjećaj je neponovljiv i budi osjećaj ponosa. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve djevojke i mladiće. Nakon školovanja posao je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Nadamo se da će veliki broj mladih iz Međimurja i diljem Hrvatske prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnost – istaknuo je Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske.

Sljedeći Dan otvorenih vrata međimurske policije održat će se početkom lipnja na igrama mladih u Prelogu, pa iz PU međimurske pozivaju sve mlade da dođu i saznaju kako postati dio njihovog policijskog tima.

Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama mlađima od 28 godina sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, a drugi natječaj mlađima od 19 godina sa završena prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju.

www.sjever.hr / medjimurska-policija.gov.hr
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.