Now Reading:
ALARMANTNI PODACI: 44 tisuće djece u Hrvatskoj ima teškoća mentalnog zdravlja
Full Article 2 minutes read

ALARMANTNI PODACI: 44 tisuće djece u Hrvatskoj ima teškoća mentalnog zdravlja

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u Hrvatskom je saboru upozorila da prema najnovijim podacima 44.000 djece ima određenih poteškoća mentalnog zdravlja te poručila kako ona nisu dobro, prenosi N1.

Pravobraniteljica je upozorila da je sve niža dob u kojoj se pojavljuju sucidalne misli, a naglasila je i da je pandemija koronavirusa bila inicijator za teškoće mentalnog zdravlja.

Navela je i podatke MUP-a po kojima je u 2021. ubijeno troje djece, 17 je izgubilo život u prometu, sedmero ih je učinilo samoubojstvo, a 63 je to pokušalo. Kazala je kako su to alarmantni podaci koji bi trebali biti dovoljni da se Hrvatska zauzme za zaštitu mentalnog zdravlja te se složila sa zastupnicima koji su upozorili da nedostaje stručnjaka – psihologa, dječjih psihijatara, multidisciplinarnog pristupa.

Poručila je i da svi zajedno, ali i pojedinačno možemo djelovati na uklanjanje uzroka. Naša očekivanja od djece i pristup prema njima potrebno je u nekoj mjeri izmijeniti budući da su, upozorila je, djeca pod pritiskom, naročito ocjena i upisa te im se šalje pogrešna poruka da nisu uspješna ako nisu odlična.

Posljedice pandemije osjećaju se i danas, a imale su nepovoljan učinak na ostvarivanje svih drugih prava djece. Tako su od 2021. u porastu nasilje i zanemarivanje djece te vršnjačko nasilje.

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / n1
18.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.