Now Reading:
Varaždin UNESCO-ov grad glazbe? Da, moguće je!
Full Article 2 minutes read

Varaždin UNESCO-ov grad glazbe? Da, moguće je!

Varaždin ima velike izglede biti proglašen UNESCO-ovim gradom glazbe. U multimedijalnoj dvorani Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer održan je u srijedu 17. svibnja 2023. godine radni sastanak na kojem se govorilo o pripremama za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u području glazbe, koji je za 2023. godinu objavilo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Cilj je grad Varaždin uključiti u Mrežu kreativnih gradova u specifičnom području glazbe i jačati suradnju među gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja.  Turistička zajednica Grada Varaždina prijavu priprema uz potporu Grada Varaždina u  suradnji sa stručnjacima iz organizacije Hangveto iz Budimpešte koja je već bila uspješna u prijavama drugih europskih gradova.

Goste i sudionike sastanka pozdravio je gradonačelnik Neven Bosilj i zahvalio se na volji da pridonesu uspješnoj kandidaturi Varaždina. Zamolio je za ozbiljnost svih sudionika  prilikom izrade prijave jer su rokovi vrlo kratki.

-Prijava mora biti gotova do 30. lipnja, a da bi bila potpuna mi moramo do kraja ovog mjeseca sve uobličiti. Apeliram da svatko od vas u svom segmentu odradi posao kako bi već početkom lipnja predali prijavu ministarstvu. Imamo punu podršku ministarstva kulture i medija, razgovarao sam s ministricom koja je rekla da će nam pružiti svu podršku u toj aplikaciji. – rekao je gradonačelnik i pozdravio stručnjake iz Mađarske koji su već uspješno radili na aplikacijama drugih gradova.

-Imamo tradiciju, imamo glazbenu školu, imamo već 53 godine barokne večeri, Ivana Padovca i puno drugih događanja i argumenata pa vjerujem da ćemo stići napraviti aplikaciju i siguran sam da će biti uspješna – zaključio je gradonačelnik poželjevši uspješan rad sudionicima sastanka.

Jelena Toth, direktorica turističke zajednice naglasila je kako je Varaždin jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja je, uz sve ostale kvalitete, prepoznat i kao grad glazbe. Navela je sve dosadašnje aktivnosti turističke zajednice povezane s glazbom te najavila da će se u tom smjeru i dalje razvijati brend Varaždina. UNESCO-ova titula kreativnog grada glazbe svakako će biti velika pomoć u tome. Sastanku su prisustvovali ravnatelji i predstavnici institucija koji će biti uključeni u proces kandidature.

sjever.hr
17.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.