Now Reading:
U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije provedena akcija „Misli srcem”: Brojnim manjim promjenama možemo jako utjecati na naše zdravlje
Full Article 3 minutes read

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije provedena akcija „Misli srcem”: Brojnim manjim promjenama možemo jako utjecati na naše zdravlje

U Zaboku je u utorak, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, održana javnozdravstvena akcija „Misli srcem”. Akciju provodi Klinika Magdalena u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Krapinsko-zagorskom županijom.

Cilj akcije Misli srcem je podizanje svijesti, informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju povišenog krvnog tlaka. Akciju su svojim dolaskom podržale zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

-Ono što zapravo ohrabruje je da možemo brojnim manjim promjenama jako puno utjecati na naše zdravlje pa tako i na visinu krvnog tlaka – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te pozvala sve građane i građanke Grada Zaboka i čitave Krapinsko-zagorske županije da svaki dan vode brigu o svom zdravlju.

Vodeća sestra u Centru telemedicine Klinike Magdalena Milena Rukljač, istaknula je kako je hipertenzija glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmije i demencije.

– Nažalost, 50 % osoba sa hipertenzijom, ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola od onih koji znaju za svoj povišeni tlak, ne poduzimaju ništa, odnosno, ne uzimaju potrebne lijekove i ne mijenjaju svoje životne navike, i zato smo mi u klinici Magdalena razvili Megi- inovativno digitalno rješenje koje transformira pristup liječenju pacijenata sa hipertenzijom, gdje mi kroz Megi želimo da pacijent preuzme svoje zdravlje u svoje ruke i aktivno sudjeluje u kontroli krvnog tlaka – rekla je sestra Rukljač te dodala kako Megi pomaže pacijentu steći zdrave životne navike, pruža mu podršku i savjet u slučaju potrebe i educira ga o zdravom stilu života.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana Danica Horvat kazala je kako je hipertenzija pošast današnjeg društva, koja je posljedica najčešće stresa.

-Svaka osoba ima svoj indikator zdravlja, sve ono kako se osjeća i da li može funkcionirati, to jest kvaliteta života, to je najvažniji indikator našeg zdravlja. Dakle, netko funkcionira s povišenim tlakom godinama, pa nema ništa, no nažalost, prekasno se to otkrije i ovo je akcija koja bi trebala biti na tjednoj razini, ne na godišnjoj, jer rano otkrivanje je početak svega – poručila je pomoćnica ravnatelja Horvat.

Glavna sestra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijela Barić posebno je istaknula kako su se u COVID razdoblju problemi arterijske hipertenzije mogli vidjeti kao jedan od simptoma i znakova bolesti.

-U ovom post COVID razdoblju, bitno je omogućiti ljudima kvalitetnu edukaciju i ponuditi im nova znanja u sprečavanju istih. Hipertenzija kao takva je tihi simptom, tihi znak bolesti, koji itekako može dugoročno oštetiti zdravlje pojedinca. Ovom jednom hvalevrijednom akcijom možemo ljudima dati informacije koje će im koristiti u daljnjem životu i funkcioniranju te spriječiti eventualne bolesti kao što su bolesti srca i bubrega – istaknula je glavna sestra Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Svjetski dan hipertenzije obilježava se od 2005. godine kada ga je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Od tada se obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

Input your search keywords and press Enter.