Now Reading:
Sjećate li se Kristijana Gaćine koji je pred školom u Krapinskim Toplicama prosvjedovao zbog maski? Proglašen je krivim
Full Article 2 minutes read

Sjećate li se Kristijana Gaćine koji je pred školom u Krapinskim Toplicama prosvjedovao zbog maski? Proglašen je krivim

Općinski sud u Zlataru proglasio je krivima roditelje dječaka koji je 2021. godine, u jeku pandemije koronavirusa u RH, odbijao u školi u Krapinskim Toplicama nositi masku, donose 24sata.

Slučaj je tada podignuo puno prašine u javnosti, uključili su se svi akteri, od policije, pravobraniteljice, roditelja, prosvjedovalo se, a dječaka su na kraju s početkom listopada 2021. godine ispisali iz škole i upisali u Osnovnu školu Veliko Trgovišće.

Sud je presudio da su roditelji dječaka, Kristijan i Lidija Gaćina, krivi jer “nisu brinuli da njihovo dijete redovito pohađa obvezni dio programa kao i ostale oblike odgojno-obrazovnog rada, što su bili dužni, tako da je učenik od početka školske godine 2021./2022., od dana 6. rujna 2021. do dana 1. listopada 2021. neopravdano izostao 95 sati nastave“.

Dječakovi roditelji svjedočili su kako on sam nije htio nositi masku u školi te se žalio da zbog nje ima glavobolje, mučnine i slične tegobe, a ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar je pak rekao kako je učenikova razrednica odmah prvi dan oca uputila da se javi liječnici obiteljske medicine budući da su postojali izuzeci od obveze nošenja maske.

-Takva situacija je trajala do 1. listopada 2021., kada je učenik upisan u Osnovnu školu Veliko Trgovišće – rekao je Štibohar.

Sud ističe kako nije utvrđeno da dječak ima zdravstvenih poteškoća zbog kojih bi bio izuzet od obveze nošenja maske tako da je bio obavezan nositi masku.

Presuda je pravomoćna, bez prava na žalbu. Majka i otac dječaka moraju platiti po 66,36 eura, svaki, pišu 24sata.

www.sjever.hr / 24sata.hr
16.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.