Now Reading:
Provjerili smo kakvo je stanje s vodostajima u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji! “Bit ćemo u redovnim mjerama, ako ne i gore od toga”
Full Article 3 minutes read

Provjerili smo kakvo je stanje s vodostajima u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji! “Bit ćemo u redovnim mjerama, ako ne i gore od toga”

Posljednjih nekoliko dana kiša nije stajala na području cijele Hrvatske. Ta kiša uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje u Obrovac, dok se rijeka Otuča izlila u općini Gračac. Zbog nadolazeće kiše koja će po nekim prognozama padati cijeli tjedan, u sjevernim županijama očekuju se problemi s vodostajima rijeka.

Najprije smo provjerili kakvo je stanje u Varaždinskoj županiji, a Danijel Bunić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu kaže da vodostaji kod lokalnih rijeka u Varaždinskoj županiji padaju.

Pojačano smo na terenu i ako bi se neka začepljenja, naplavine napravile – odmah bi reagirali. Rijeka Plitvica je u redu, Bednja je na razini pripremnog stanja, ali trend je stagnacije i pada vodostaja. Što se tiče Drave, ona je ispod razine pripremnih mjera. Pratimo stanje u Sloveniji i Austriji, njihove vodostaje i kretanja te prema tome se mi pripremamo – rekao je Bunić.

Današnji dan ide na ruku cjelokupnoj situaciji, a zbog nadolazeće kiše – problema ne bi trebalo biti, smatra Bunić.

-Dobro je da danas imamo ljepše vrijeme pa će se taj val otići. Očekujemo da bi sutra ta korita bila dovoljnog kapaciteta da prihvate nadolazeću kišu, jer imamo trend pada vodostaja od jučer, od 22 sata. Do 19 sati je bio rast, stagnacija vodostaja je bila do 22 sata, a nakon 22 sata su vodostaji počeli padati – rekao je Bunić i dodao kako ipak, na nekim manjim, lokalnim kanalima i vodotocima može doći do prelijevanja zbog naplavina, granja ili materijala.

Nakon nekoliko dana neprestane kiše, a i zbog nadolazeće kiše koja će po nekim prognozama padati cijeli tjedan, u Krapinsko-zagorskoj županiji očekuju se problemi s vodostajima rijeka.

Zlatko Novak voditelj ispostave Hrvatskih voda za Krapinsko – zagorsku županiju kaže kako na području županije nema nikakvih izvanrednih mjera.

-Trenutno je situacija pod kontrolom, nemamo proglašenih redovnih mjera. Možda bi prema vodostaju koji je dosta visok i trebale biti proglašene redovne mjere, međutim nismo ih proglasili jer trenutno nema nikakvih ugroza – rekao je Novak.

Međutim, Novak smatra kako će nadolazeća kiša napraviti podosta problema.

Svakako smo na oprezu jer se najavljuju velike količine oborina tijekom sutrašnjeg dana i mislim da ćemo biti u redovnim mjerama, ako ne i gore od toga. Ima dosta poplavljenih područja, no riječ je o začepljenim propustima odvodnje te još uvijek nismo dobili striktnih poziva da neki vodotok ozbiljno ugrožava. Poznate su nam lokacije na kojima se voda u takvim slučajevima razlijeva, no nažalost tu nema pomoći i ti su se slučajevi rješavali na lokalnoj razini od strane vatrogasaca – rekao je Novak i za kraj dodao:

-Ponavljam, veće oborine najavljene su za sutra i do kraja tjedna tako da smatram da ćemo imati dosta problema. Za sad je sve pod kontrolom – zaključio je Novak.

md/sjever.hr
15.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.