Now Reading:
Zagrebački studenti napravili robota nogometaša: „Ispucavat će loptu brzine kao Modrić i sam smišljati taktike”
Full Article 2 minutes read

Zagrebački studenti napravili robota nogometaša: „Ispucavat će loptu brzine kao Modrić i sam smišljati taktike”

Mladi zagrebački studenti stvorili su svog robota koji igra nogomet i koji će za šest tjedana debitirati u Francuskoj. Naime, u francuskom Bordu u srpnju se održava RoboCup, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u robotici i umjetnoj inteligenciji, a upravo tamo će Hrvatsku predstavljati robo nogometni majstor – donosi RTL Danas.

Robo nogometaš samostalan je na improviziranom travnjaku, ali kad se baterije pune, njime se upravlja pomoću džojstika. Mladim tvorcima trebalo je devet mjeseci da ga stvore, a robot će moći sam detektirati loptu, protivnike, linije i golove. Robot nogometaš imena Studentski centar visok je 80 centimetara, širok 50, a trenutno trenira u maloj radionici Udruge mehatroničara u Zagrebu.

Igrat će po FIFA-inim pravilima s pravom nogometnom loptom u ekipi od 5 igrača, ali ne 90 + minuta već dva puta po 15, piše danas.hr.

-Robot ima što trenutno razvijamo jedan sustav za ispucavanje lopte i onda bude veliki samostrel na robotu koji bude ispucavao loptu brzine kao Modrić kad mu sjedne na nogu – rekao je za RTL Danas Filip Kuzminski, student 4. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

-Robot će moći detektirati razne predmete kao što su lopta, protivnički igrači, linije, golovi i onda će pomoću detekcija moći odrediti kretanje i napraviti kretanje sa svojim igračem – objasnio je Andro Katanec, član Udruge mehatroničara te dodao kako robot koristi umjetnu inteligenciju i autonomnost za kretanje, nema nikakve interakcije ljudi u njegovoj igri, već sam smišlja taktike.

Roboti sportaši se sve više razvijaju, a zagrebački student za RTL Danas objasnio je kako do 2050. trebaju biti spremni za igru protiv ljudi. Ipak, najavio je, njihovi će biti spremni i puno prije.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.