Now Reading:
Zagrebački studenti napravili robota nogometaša: „Ispucavat će loptu brzine kao Modrić i sam smišljati taktike”
Full Article 2 minutes read

Zagrebački studenti napravili robota nogometaša: „Ispucavat će loptu brzine kao Modrić i sam smišljati taktike”

Mladi zagrebački studenti stvorili su svog robota koji igra nogomet i koji će za šest tjedana debitirati u Francuskoj. Naime, u francuskom Bordu u srpnju se održava RoboCup, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u robotici i umjetnoj inteligenciji, a upravo tamo će Hrvatsku predstavljati robo nogometni majstor – donosi RTL Danas.

Robo nogometaš samostalan je na improviziranom travnjaku, ali kad se baterije pune, njime se upravlja pomoću džojstika. Mladim tvorcima trebalo je devet mjeseci da ga stvore, a robot će moći sam detektirati loptu, protivnike, linije i golove. Robot nogometaš imena Studentski centar visok je 80 centimetara, širok 50, a trenutno trenira u maloj radionici Udruge mehatroničara u Zagrebu.

Igrat će po FIFA-inim pravilima s pravom nogometnom loptom u ekipi od 5 igrača, ali ne 90 + minuta već dva puta po 15, piše danas.hr.

-Robot ima što trenutno razvijamo jedan sustav za ispucavanje lopte i onda bude veliki samostrel na robotu koji bude ispucavao loptu brzine kao Modrić kad mu sjedne na nogu – rekao je za RTL Danas Filip Kuzminski, student 4. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

-Robot će moći detektirati razne predmete kao što su lopta, protivnički igrači, linije, golovi i onda će pomoću detekcija moći odrediti kretanje i napraviti kretanje sa svojim igračem – objasnio je Andro Katanec, član Udruge mehatroničara te dodao kako robot koristi umjetnu inteligenciju i autonomnost za kretanje, nema nikakve interakcije ljudi u njegovoj igri, već sam smišlja taktike.

Roboti sportaši se sve više razvijaju, a zagrebački student za RTL Danas objasnio je kako do 2050. trebaju biti spremni za igru protiv ljudi. Ipak, najavio je, njihovi će biti spremni i puno prije.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.