Now Reading:
Prigodnom svečanošću u Metalskoj jezgri Čakovec obilježen Međunarodni dan sestrinstva
Full Article 2 minutes read

Prigodnom svečanošću u Metalskoj jezgri Čakovec obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Medicinske sestre i tehničari iz svih međimurskih zdravstvenih ustanova okupili su se na svečanosti u Metalskoj jezgri Čakovec, povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se ove godine obilježava pod sloganom “Naše medicinske sestre su naša budućnost”. Međunarodna kampanja ukazuje na važnost medicinskih sestara, njihovu zaštitu i poštovanje kako bi mogli odgovoriti na globalne zdravstvene izazove.

Okupljenima se obratio Goran Toplek, predsjednik podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije koji je kazao kako se obilježavanjem ovog dana želi ukazati na važnost sestrinske profesije kao najbrojnije u sustavu zdravstva te da bi bez medicinskih sestara zdravstveni sustav bio otežavajuć.

Sestrinska profesija iziskuje cjeloživotno učenje, profesionalnost, znanje i humanost. Sve njihove intervencije usmjerene su prema bolesnicima, uz koje su medicinske sestre 24 sata, nerijetko u borbi s teškim i neizlječivim bolestima u posljednjim trenucima života. U međimurskom zdravstvenom sustavu ima 994 medicinskih sestara, od kojih su 76 magistre, 424 prvostupnice te 494 medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, no još uvijek nedostaje medicinskih sestara iako u Čakovcu djeluje Srednja škola koja obrazuje medicinske sestre, kao i Sveučilište Sjever u Varaždinu, istaknuto je na svečanosti.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač istaknula je kako je Međunarodni dan sestrinstva jedan od najznačajnijih događaja sestrinske profesije.

– Čestitam medicinskim sestrama i tehničarima za vašem dan i zahvaljujem vam za svaku humanost, požrtvovnost te brigu koja usmjerujete prema pacijentu u zdravstvenom sustavu i svim korisnicima u sustavu socijalne skrbi – rekla je Tošić Grlač.

Svečano obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva uveličao je zbor Srednje škole Čakovec, a okupljene uzvanike zabavio je i poznati stand-up komičar Vlatko Štampar.

Podsjetimo, 12. svibnja obilježava se kao Svjetski dan sestrinstva u spomen na Florence Nightingale, utemeljiteljicu modernog sestrinstva. Obilježavanje ovog dana organizira još od 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara, savez čiji je dio i Hrvatska udruga medicinskih sestara i tehničara.

Nakon izazovnih pandemijskih godina, ljudi iz ove humane i zahtjevne profesije upravo se nalaze u novom izazovu – borbi za veće plaće i bolje uvjete rada.

Foto: Marijana Horvat/ Kruno Tuksar

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.