Now Reading:
Održava se VI. Kongres sestrinstva Koprivničko – križevačke županije: “Medicinske sestre i tehničari u proteklih su šest godina ostvarili 100 tisuća prekovremenih sati”
Full Article 3 minutes read

Održava se VI. Kongres sestrinstva Koprivničko – križevačke županije: “Medicinske sestre i tehničari u proteklih su šest godina ostvarili 100 tisuća prekovremenih sati”

U dvorani Domoljub u Koprivnici u petak je otvoren dvodnevni VI. Kongres sestrinstva Koprivničko – križevačke županije na temu “Digitalizacija, standardizacija – važni prediktori u zdravstvenoj zaštiti”. Kongres organizira Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica te medicinske sestre i primalje svih zdravstvenih ustanova na području županije, uz pokroviteljstvo Koprivničko – križevačke županije.

Predsjednica Kongresa, magistra sestrinstva, glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić izrazila je zadovoljstvo što su se ponovno na jednom mjestu okupile medicinske sestre i tehničari iz svih zdravstvenih ustanova na području županije te je zahvalila svima uključenima u organizaciju, a posebno koprivničkoj bolnici, Županiji i Gradu Koprivnici.

Umjetna inteligencija i robotika danas su prisutni u svim znanostima pa tako i u medicini, a kada govorimo o sestrinskoj profesiji važno je od početka pa do implemetacije novih tehnologija uključiti korisnike sustava i razumijevanje potreba i podatka. Zdravstveni radnici stalno su u potrazi za novim i boljim načinima dijagnosticiranja i liječenja, kao i indikatorima za mjerenje i praćenje zdravstvenih ishoda te digitalizaciju vide kao priliku koju treba iskoristiti, ali u mjeri koja neće naštetiti – rekla je Evačić.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i koprivničko – križevački župan Darko Koren koji je tom prilikom također zahvalio svima uključenima u organizaciju Kongresa, koji će omogućiti razmjenu iskustava, nova prijateljstva te usvajanje novih saznanja, ujedno čestitavši Međunarodni dan sestrinstva.

– Potrebno je reći kako je poziv medicinske sestre od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sustav i svi se moramo zamisliti koliko ste puta svjedočili raznim ljudskim sudbinama i koliko ste uložili emocija i stručnosti u spašavanje života. Ono što mi možemo učiniti za vas je da vam osiguramo adekvatne uvjete za rad ulaganjem u infrastrukturu i obrazovanjem kadrova, kako bismo vam olakšali posao. Vjerujem da smo u tome uspješni zahvaljujući svima vama i tu smo da zajednički pokušamo unaprijediti zdravstveni sustav na dobrobit naših građana. Važno je naglasiti kako u cijeloj priči, bez obzira na materijalna ulaganja, ključnu ulogu imaju ljudi i činjenica je da moramo uložiti sve napore da motiviramo mlade da ostanu ovdje živjeti i raditi, što i nastojimo kroz razne mjere. Hvala vam na svemu, a riječi ne mogu dovoljno izraziti naše poštovanje i zahvalnost na svemu što činite za naše zdravlje – poručio je župan.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku te istaknuo:

– Naše misli nikad ne odlaze od realiteta naših radnih mjesta i činimo sve što je u našoj moći kako bi se unaprijedio zdravstveni sustav i poboljšala skrb o pacijentima kao fokusu našeg djelovanja. Važno je spomenuti kako su u proteklih šest godina medicinske sestre i tehničari, uz redovnu satnicu, ostvarili i 100 tisuća prekovremenih sati, što govori o osobnom angažmanu svakog od njih koji su ključna sastavnica zdravstvenog sustava. Unatoč činjenici velikog nedostatka medicinskih djelatnika na tržištu rada, koprivnička bolnica već šest godina bilježi porast sestara i tehničara, a treba istaknuti i njihovo iznimno aktivno sudjelovanje u nacionalnim i međunarodnim edukacijama – kazao je Devčić.

Prigodnim govorima obratili su se i ostali gosti, a svečanost su u glazbenom dijelu uveličale članice zbora medicinskih sestara koprivničke bolnice Lucerna koje su izvele nekoliko skladbi u pratnji Josipa Pankarića.

Program VI. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije nastavlja se danas, a sudionici će imati priliku slušati edukativna predavanja stručnjaka iz zdravstvenog sektora.

www.sjever.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.