Now Reading:
U Koprivnici svečano otvorena nova zgrada Obiteljskog centra – župan Koren: Ovakvi projekti imaju svoje mjesto kao čuvari obitelji u zajednici
Full Article 4 minutes read

U Koprivnici svečano otvorena nova zgrada Obiteljskog centra – župan Koren: Ovakvi projekti imaju svoje mjesto kao čuvari obitelji u zajednici

U Koprivnici je danas održana završna konferencija projekta “Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra Koprivnica” u sklopu čega je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić otvorio novoizgrađenu zgradu Obiteljskog centra, Područne službe Koprivnica.

Nova zgrada Obiteljskog centra u Koprivnici vrijedna je više od 920 tisuća eura, od čega je više od 727 tisuća eura financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Za građevinske radove rekonstrukcije zgrade osigurana su i dodatna sredstva iz državnog proračuna u iznosu 193 tisuće eura, a uz Obiteljski centar kao nositelj projekta, glavni partner je Koprivničko – križevačka županija, dok je partner i Hrvatski zavod za socijalni rad. Stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekta pružila je PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ, koja također sudjeluje i u provedbi.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i koprivničko – križevački župan Darko Koren koji je naglasio kako je cilj ovakvih projekata uspostaviti kvalitetnije odnose u obiteljima koje se suočavaju s brojnim izazovima. Zahvalio je svima uključenima u projekt, kao i Gradu Koprivnici, koji je osigurao zemljište, dodavši kako se jedino kroz sinergiju mogu napraviti velike stvari u zajednici.

– Svima su nam danas srca puna, osjećam mnogo pozitivne energije i siguran sam da će ova institucija ispuniti svoju ulogu i očekivanja. Obitelj je osnova svakog društva i svima nam je najvažnija, no suočena je s brojnim rizicima i izazovima te su nam potrebne ovakve ustanove koje će pomoći u njihovom prevladavanju. Važno je osvijestiti ulogu obitelji i dati joj mjesto koje joj pripada te vjerujem kako ovakvi projekti imaju svoje mjesto kao čuvari obitelji u zajednici. Drago nam je vidjeti uspjehe obiteljskih centara koje vode ljudi koji su iznimno požrtvovni i posvećeni svim poslu, što će u konačnici doprinijeti boljoj socijalnoj koheziji u društvu. Ponosni smo što smo partneri na ovom projektu, a na našu podršku možete i dalje računati. Neka to zajedništvo bude zalog za bolju budućnost i buduće suradnje – poručio je župan Koren.

Ministar Piletić je pak naglasio kako se međusobnom suradnjom i koordinacijom ustanova socijalne skrbi, jačanjem rada stručnjaka i poboljšanjem kvalitete postupanja i pružanja usluga krajnjim korisnicima, želi stvoriti sustav koji je otvoren promjenama.

– Ova će zgrada biti ne samo Obiteljski centar, nego i dom onima koji možda dom nemaju. Dom djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, prostor u kojemu će se tražiti savjeti, kuća u kojoj će se učiti, prevenirati probleme i osnaživati obitelj koja je temeljna vrijednost svakog društva. Moramo čuvati obitelj da pružimo podršku onima kojima je to potrebno – istaknuo je ministar Piletić te podsjetio kako su obiteljski centri novim Zakonom o socijalnoj skrbi izdvojeni od dotadašnjih centara za socijalnu skrb, danas Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao samostalna ustanova, s ciljem jačanja usluga za obitelji na razini lokalne zajednice.

Također je istaknuo kako će u novoj zgradi Obiteljskog centra stručnjaci iz sustava socijalne skrbi pružati usluge savjetovanja i edukacije, ali i usluge psihosocijalnih tretmana radi prevencija nasilja u obitelji i obiteljske medijacije.

Prigodnim su se riječima podrške projektu obratili i saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, privremena ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo te ravnateljica Razvojne agencije PORA-e KKŽ Melita Birčić, dok su provedene aktivnosti prezentirali Silvija Čavić i Danijel Rušak. Nakon govora i prezentacije održano je svečano rezanje vrpce, čime je nova zgrada Obiteljskog centra i službeno otvorena.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te ostali uzvanici.

www.sjever.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.