Now Reading:
Švicarska je ovogodišnja zemlja partner Baroknih večeri! „Svi će moći uživati u hrvatsko – švicarskoj suradnji”
Full Article 3 minutes read

Švicarska je ovogodišnja zemlja partner Baroknih večeri! „Svi će moći uživati u hrvatsko – švicarskoj suradnji”

U palači Patačić sastali su se gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i veleposlanik Švicarske Konfederacije NJ. E. Urs Hammer, a najviše su razgovarali o ovogodišnjim Baroknim večerima.

Gradonačelnik Bosilj naglašava da je sve spremno za Varaždinske barokne večeri 22. rujna kada je i dan oslobođenja Grada Varaždina, a Barokne večeri započet će sa svečanim koncertom švicarskih umjetnika, budući da je Švicarska ovogodišnji zemlja partner.

-Tijekom dva tjedna svi u Varaždinu zaista će moći uživati u toj hrvatsko – švicarskoj suradnji. Grad Varaždin je grad prijatelj s Gradom Schafhausen, tako da nam dolazi i delegacija iz Schafhausena, a dolaze i njihovi muzičari koji će održati koncert u Dvorcu Trakošćan – rekao je Bosilj.

Gradonačelnik Bosilj izdvojio je i par respektabilnih švicarskih tvrtki koje rade na području Grada Varaždina, a to su Variosystems, Emil Fray Digital, NTH.

Kultura je prva poveznica s kojom smo krenuli sa Švicarskom i Schaffhausenom. Tako da suradnja koja je krenula na području kulture nastavlja se na području ekonomije i gospodarstva što je jako bitno za naš grad – zaključio je Bosilj.

Veleposlanik Hammer ne krije zadovoljstvo što je Švicarska zemlja partner ovogodišnjih Baroknih večeri u Varaždinu.

-Tijekom tjedana Baroknih večeri iskoristit ćemo priliku ojačati suradnju Švicarske i Hrvatske, posebice gradova Varaždin i Schafhausen. Švicarska će iskoristiti to što smo u Varaždinu da predstavi različite dijelove Švicarske, švicarsku glazbu, kulinarstvo. Zbilja se veselim unapređenju naših odnosa, posebice u djelu kulture i barokne glazbe – rekao je veleposlanik te dodao da će se kasnije naći s dekanom FOI-a i porazgovarati o prilikama za suradnjom između FOI-a i švicarskog fakulteta, posebice u djelu IT-a.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin kaže kako će Barokne večeri ugostiti četiri ansambla koja će sadržavati preko 50 umjetnika, a otvorit će ih La Cetra iz Basela, Andrea Marcon, dirigent koji je osnivač venecijanskog baroknog ansambla, a najavio je i službeni program uskoro na web stranicama.

-Ističem ovdje posebno dobru suradnju sa Scholom Cantorum Basiliensis što je jedna od najelitnijih škola, ako ne i najelitnija u svijetu za baroknu glazbu. To će biti njihov prvi nastup u Hrvatskoj. Istovremeno će njihov profesor imati masterclass u Glazbenoj školi što je jedan od dodatnih programa. Sprema se jedan iznimno bogat festival u glazbenom smislu i u popratnim sadržajima – rekao je Rojnik.

md/sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.