Now Reading:
Švicarska je ovogodišnja zemlja partner Baroknih večeri! „Svi će moći uživati u hrvatsko – švicarskoj suradnji”
Full Article 3 minutes read

Švicarska je ovogodišnja zemlja partner Baroknih večeri! „Svi će moći uživati u hrvatsko – švicarskoj suradnji”

U palači Patačić sastali su se gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i veleposlanik Švicarske Konfederacije NJ. E. Urs Hammer, a najviše su razgovarali o ovogodišnjim Baroknim večerima.

Gradonačelnik Bosilj naglašava da je sve spremno za Varaždinske barokne večeri 22. rujna kada je i dan oslobođenja Grada Varaždina, a Barokne večeri započet će sa svečanim koncertom švicarskih umjetnika, budući da je Švicarska ovogodišnji zemlja partner.

-Tijekom dva tjedna svi u Varaždinu zaista će moći uživati u toj hrvatsko – švicarskoj suradnji. Grad Varaždin je grad prijatelj s Gradom Schafhausen, tako da nam dolazi i delegacija iz Schafhausena, a dolaze i njihovi muzičari koji će održati koncert u Dvorcu Trakošćan – rekao je Bosilj.

Gradonačelnik Bosilj izdvojio je i par respektabilnih švicarskih tvrtki koje rade na području Grada Varaždina, a to su Variosystems, Emil Fray Digital, NTH.

Kultura je prva poveznica s kojom smo krenuli sa Švicarskom i Schaffhausenom. Tako da suradnja koja je krenula na području kulture nastavlja se na području ekonomije i gospodarstva što je jako bitno za naš grad – zaključio je Bosilj.

Veleposlanik Hammer ne krije zadovoljstvo što je Švicarska zemlja partner ovogodišnjih Baroknih večeri u Varaždinu.

-Tijekom tjedana Baroknih večeri iskoristit ćemo priliku ojačati suradnju Švicarske i Hrvatske, posebice gradova Varaždin i Schafhausen. Švicarska će iskoristiti to što smo u Varaždinu da predstavi različite dijelove Švicarske, švicarsku glazbu, kulinarstvo. Zbilja se veselim unapređenju naših odnosa, posebice u djelu kulture i barokne glazbe – rekao je veleposlanik te dodao da će se kasnije naći s dekanom FOI-a i porazgovarati o prilikama za suradnjom između FOI-a i švicarskog fakulteta, posebice u djelu IT-a.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin kaže kako će Barokne večeri ugostiti četiri ansambla koja će sadržavati preko 50 umjetnika, a otvorit će ih La Cetra iz Basela, Andrea Marcon, dirigent koji je osnivač venecijanskog baroknog ansambla, a najavio je i službeni program uskoro na web stranicama.

-Ističem ovdje posebno dobru suradnju sa Scholom Cantorum Basiliensis što je jedna od najelitnijih škola, ako ne i najelitnija u svijetu za baroknu glazbu. To će biti njihov prvi nastup u Hrvatskoj. Istovremeno će njihov profesor imati masterclass u Glazbenoj školi što je jedan od dodatnih programa. Sprema se jedan iznimno bogat festival u glazbenom smislu i u popratnim sadržajima – rekao je Rojnik.

md/sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.