Now Reading:
Jubilarni 15. Dani međunarodne suradnje na varaždinskom FOI-ju okupili rekordan broj stranih gostiju
Full Article 4 minutes read

Jubilarni 15. Dani međunarodne suradnje na varaždinskom FOI-ju okupili rekordan broj stranih gostiju

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u tijeku su 15. Dani međunarodne suradnje – FOI International Days. Riječ je o drugom najvećem međunarodnom događaju na FOI-ju koji ove godine obilježava i jubilarnih 15 godina sustavne i organizirane podrške internacionalizaciji fakulteta.

Dani međunarodne suradnje traju od srijede do petka, a službeno su otvoreni u četvrtak koji je ujedno i glavni dan događanja.

Dekanica FOI-ja, profesorica Nina Begičević Ređep istaknula je zadovoljstvo što Fakultet njeguje ovu tradiciju već 15 godina te podsjetila kako je Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, inače glavni organizator ovog događaja, osnovan još 2002. godine.

-Prije svega, cilj je istaknuti prioritet našeg fakulteta, a to je internacionalizacija i približiti sve prilike za mobilnost i internacionalizaciju koje se pružaju našim studentima – rekla je Begičević Ređep naglasivši kako FOI ima više od 30 Erasmus sporazuma te 30-40 sporazuma o suradnji s drugim sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.

Dodala je i kako je na 15. Dane međunarodne suradnje stiglo nikad više gostiju i predstavnika njihovih partnerskih institucija.

-Naši studenti imaju stvarno velike prilike za mobilnosti, preko Erasmus programa ili kraće mobilnosti. Oni to jako dobro koriste tako da se može s ponosom reći da imamo jako velike brojke i dolaznih i odlaznih studenata, nikad više u zadnjih nekoliko godina. Čak smo ove godine proglašeni i najintenzivnijim i najjačim partnerom visoke prestižne inženjerske škole u Francuskoj – naglasila je dekanica.

Posebno je istaknula kako njihovi dolazni studenti prepoznaju FOI kao relevantnu instituciju prepoznatu po informatičkim znanostima i ekonomici poduzetništva, a činjenica da je riječ o studentima iz Francuske te prestižnog i jednog od 10 najboljih sveučilišta u Njemačkoj FOI-ju je sasvim sigurno dodatno priznanje.

Voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja Izabela Oletić Tušek objasnila je kako su Dani međunarodne suradnje njihov ključni događaj vezan uz internacionalizaciju i međunarodnu suradnju što ne pruža samo mobilnost studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja, nego i projektnu suradnju sa stranim sveučilištima kao i znanstveno-istraživačke boravke.

– Ove godine imamo više stranih gostiju nego ikada, više od 20. Rastemo iz godine u godinu, pa tako raste i program. Već nekoliko godina Dani međunarodne suradnje traju tri dana, pa tako i ove godine – rekla je Oletić Tušek.

U srijedu je održan networking day, a u četvrtak kada su Dani međunarodne suradnje i službeno otvoreni održat će se tri pozivna predavanja, panel diskusija na temu internacionalizacije te predstavljanje novih partnerskih sveučilišta FOI-ja. Petak je pak namijenjen studentima, pa će tako gosti iz Graza obići Tehnološki park Varaždin, održat će se radionice na temu umjetne inteligencije te će biti predstavljena strana sveučilišta.

Tomislav Fresl, voditelj Odjela za visoko obrazovanje u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije naglasio je kako su mobilnosti prvenstveno namijenjene studentima koji bez Erasmus programa ne bi bili u mogućnosti otići na tri do šest mjeseci u inozemstvo.

– Također, osim tih mobilnosti tu su i ostale mobilnosti koja omogućuju studentima da svoju fizičku mobilnost nadograde virtualnom komponentom. Osim o navedenom govorit ću i o drugim programima koji omogućavaju i studentima i nastavnicima da dobar dio dana surađuju kako u fizičkom obliku tako i na virtualan način – rekao je Fresl.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić kazao je kako se Hrvatska nalazi pred velikim demografskim izazovima i da će strateški izazov biti rješiv internacionalizacijom visokog obrazovanja, a upravo ovakvim događanjima privući će studente i van Hrvatske.

-Internacionalizacija se ne odnosi samo na obrazovni proces, nego i na suradnju na zajedničkim istraživanjima u suradnji s industrijom u okviru transfera tehnologije što će našim studentima omogućiti da steknu vrhunske kompetencije za tržište rada – rekao je Mlinarić.

Profesor Ricky Ferguson sa sveučilišta u Indiani naglasio je kako imaju vrlo dobru suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu i FOI-jem te izrazio zadovoljstvo što sudjeluju na Danima međunarodne suradnje.

-Ovo je sjajna prilika za razmjenu ideja – rekao je Ferguson.

tklopotan / www.sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.