Now Reading:
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U ŠKOLI U MEĐIMURJU? Učenik prijetio pištoljem „Dignite mi živac i gotovi ste”
Full Article 4 minutes read

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U ŠKOLI U MEĐIMURJU? Učenik prijetio pištoljem „Dignite mi živac i gotovi ste”

U Osnovnoj školi Mursko Središće odvijala se prava drama, a učenik 8. razreda je nakon prijetnji pištoljem odveden na daljnje ispitivanje u policiju.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je jučer u 21 sat dobio informaciju koja je bila objavljena na jednom portalu da je učenik donio pištolj u OŠ Mursko Središće.

-Iste sekunde nazvao sam pročelnicu i zamolio neka kontaktira ravnatelja i sazna o čemu se radi s obzirom da mi tu informaciju do tada nismo imali. Zatražili smo od ravnatelja sva izvješća i pozvali ga da ujutro dođe k nama kako bi nas izvijestio o svemu što se dogodilo – kazao je župan.

Župan Posavec istaknuo je kako Međimurska županija želi biti maksimalno otvorena i iskrena kako bi izgradila povjerenje u sigurne škole te da se preventivno takve stvari spriječe.

-Međutim, tu je odgovornost svih – i zaposlenika škola, roditelja, učenika, svakoga u sustavu obrazovanja. U Međimurju se radi, kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, o sveukupno više od 13 tisuća učenika – rekao je župan i dodao ako roditelji ili učenici imaju bilo kakvu informaciju o vršnjačkom nasilju, s punim se povjerenjem mogu obratiti ravnateljima, učiteljima, ali i samoj Županiji.

Kako je ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić bio u Županiji, objasnio je o čemu se točno radi. Prema njegovim riječima, škola je 10. svibnja u 10 sati primila određenu informaciju koju su u 13:45 isti dan poslali na Zavod za socijalni rad i PU međimurskoj prijavu sumnje u namjeru počinjenja kaznenog djela.

Prema izjavama učiteljice, učenik je naveo da ga cure u naselju ljute jer govore kako se sastaju s njim. Napomenuo je kako on ima pištolj i rekao „Evo, pokažem vam ga” te u tom trenutku učiteljici pokazao fotografiju. Ponovio je, kako ga to jako ljuti i da će on njih poredati i prisloniti im pištolj na glavu. Samo čeka da mu netko digne živac i donese pištolj i to napravi – rekao je ravnatelj.

Ravnatelj tvrdi kako škola u tom trenutku nije imala saznanja da je učenik u školu donio pištolj niti da je direktno ugrozio učitelja, osoblje ili druge učenike. Policija je odvela učenika na daljnje ispitivanje.

Odbacujemo da se desilo vršnjačko nasilje u OŠ Mursko Središće u srijedu ili četvrtak, 9. i 10. svibnja – poručio je ravnatelj Šarić.

Vršnjačko nasilje u OŠ Mursko Središće, na inzistiranje gradonačelnika Dražena Srpaka, stalna je točka dnevnog reda Vijeća za prevenciju Grada Mursko Središće.

-Osobno idem na Vijeća za prevenciju Grada Mursko Središće na kojima detaljno iznosim izvješća o svim poduzetim mjerama u našoj školi gdje statistički dajemo o svim djelima vršnjačkog nasilja koje se dogodi u godini dana. Jedna smo od rijetkih škola koja te podatke iznosi u javnost – rekao je ravnatelj.

Ravnatelj smatra da do ovih optužbi nije smjelo doći, posebno ne kada je društvena klima poprilično naelektrizirana zbog događaja u susjednoj državi.

-Želio bih skrenuti pozornost da se u tekstu objavljenom na portalu insinuiraju instrukcije Županije, što je mene najviše pogodilo jer sadrži u sebi zlonamjernost da se tu radi o određenim urotama i negativnim stvarima koje mi želimo zataškati. Tu izjavu najoštrije odbacujem i odgovorno tvrdim da nikada nismo dobili instrukcije od Županije ili bilo koga da postupimo suprotno od zakona – zaključio je ravnatelj Šarić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah naglašava kako je Međimurska županija kao osnivač 25 osnovnih škola zatražila od ravnatelja informacije koje aktivnosti su poduzeli vezano uz sprječavanje i obavještavanje učenika i roditelja o samom događaju i aktivnostima u školi.

Tako su prema informacijama ravnatelja u svim osnovnim školama održani sastanci na kojima se razgovaralo o događaju koji se dogodio u Beogradu. Također, Policijske uprava međimurska uključila se u aktivnosti pružanja edukacije u osnovnim školama.

-Imamo informaciju da je Policijska postaja u Murskom Središću već obišla neke škole i održala kratku edukaciju te pozvala roditelje da im se mogu obratiti. Mi također pozivamo sve roditelje i učenike da ukoliko imaju kakva saznanja ili postoji neka sumnja da postoji nasilno ponašanje u školama ili oko škole da se mogu slobodno obratiti i stručnim službama škole, ali i nama u Županiju – rekla je Kolarić Strah.

md/sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.