Now Reading:
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U ŠKOLI U MEĐIMURJU? Učenik prijetio pištoljem „Dignite mi živac i gotovi ste”
Full Article 4 minutes read

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U ŠKOLI U MEĐIMURJU? Učenik prijetio pištoljem „Dignite mi živac i gotovi ste”

U Osnovnoj školi Mursko Središće odvijala se prava drama, a učenik 8. razreda je nakon prijetnji pištoljem odveden na daljnje ispitivanje u policiju.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je jučer u 21 sat dobio informaciju koja je bila objavljena na jednom portalu da je učenik donio pištolj u OŠ Mursko Središće.

-Iste sekunde nazvao sam pročelnicu i zamolio neka kontaktira ravnatelja i sazna o čemu se radi s obzirom da mi tu informaciju do tada nismo imali. Zatražili smo od ravnatelja sva izvješća i pozvali ga da ujutro dođe k nama kako bi nas izvijestio o svemu što se dogodilo – kazao je župan.

Župan Posavec istaknuo je kako Međimurska županija želi biti maksimalno otvorena i iskrena kako bi izgradila povjerenje u sigurne škole te da se preventivno takve stvari spriječe.

-Međutim, tu je odgovornost svih – i zaposlenika škola, roditelja, učenika, svakoga u sustavu obrazovanja. U Međimurju se radi, kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, o sveukupno više od 13 tisuća učenika – rekao je župan i dodao ako roditelji ili učenici imaju bilo kakvu informaciju o vršnjačkom nasilju, s punim se povjerenjem mogu obratiti ravnateljima, učiteljima, ali i samoj Županiji.

Kako je ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić bio u Županiji, objasnio je o čemu se točno radi. Prema njegovim riječima, škola je 10. svibnja u 10 sati primila određenu informaciju koju su u 13:45 isti dan poslali na Zavod za socijalni rad i PU međimurskoj prijavu sumnje u namjeru počinjenja kaznenog djela.

Prema izjavama učiteljice, učenik je naveo da ga cure u naselju ljute jer govore kako se sastaju s njim. Napomenuo je kako on ima pištolj i rekao „Evo, pokažem vam ga” te u tom trenutku učiteljici pokazao fotografiju. Ponovio je, kako ga to jako ljuti i da će on njih poredati i prisloniti im pištolj na glavu. Samo čeka da mu netko digne živac i donese pištolj i to napravi – rekao je ravnatelj.

Ravnatelj tvrdi kako škola u tom trenutku nije imala saznanja da je učenik u školu donio pištolj niti da je direktno ugrozio učitelja, osoblje ili druge učenike. Policija je odvela učenika na daljnje ispitivanje.

Odbacujemo da se desilo vršnjačko nasilje u OŠ Mursko Središće u srijedu ili četvrtak, 9. i 10. svibnja – poručio je ravnatelj Šarić.

Vršnjačko nasilje u OŠ Mursko Središće, na inzistiranje gradonačelnika Dražena Srpaka, stalna je točka dnevnog reda Vijeća za prevenciju Grada Mursko Središće.

-Osobno idem na Vijeća za prevenciju Grada Mursko Središće na kojima detaljno iznosim izvješća o svim poduzetim mjerama u našoj školi gdje statistički dajemo o svim djelima vršnjačkog nasilja koje se dogodi u godini dana. Jedna smo od rijetkih škola koja te podatke iznosi u javnost – rekao je ravnatelj.

Ravnatelj smatra da do ovih optužbi nije smjelo doći, posebno ne kada je društvena klima poprilično naelektrizirana zbog događaja u susjednoj državi.

-Želio bih skrenuti pozornost da se u tekstu objavljenom na portalu insinuiraju instrukcije Županije, što je mene najviše pogodilo jer sadrži u sebi zlonamjernost da se tu radi o određenim urotama i negativnim stvarima koje mi želimo zataškati. Tu izjavu najoštrije odbacujem i odgovorno tvrdim da nikada nismo dobili instrukcije od Županije ili bilo koga da postupimo suprotno od zakona – zaključio je ravnatelj Šarić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah naglašava kako je Međimurska županija kao osnivač 25 osnovnih škola zatražila od ravnatelja informacije koje aktivnosti su poduzeli vezano uz sprječavanje i obavještavanje učenika i roditelja o samom događaju i aktivnostima u školi.

Tako su prema informacijama ravnatelja u svim osnovnim školama održani sastanci na kojima se razgovaralo o događaju koji se dogodio u Beogradu. Također, Policijske uprava međimurska uključila se u aktivnosti pružanja edukacije u osnovnim školama.

-Imamo informaciju da je Policijska postaja u Murskom Središću već obišla neke škole i održala kratku edukaciju te pozvala roditelje da im se mogu obratiti. Mi također pozivamo sve roditelje i učenike da ukoliko imaju kakva saznanja ili postoji neka sumnja da postoji nasilno ponašanje u školama ili oko škole da se mogu slobodno obratiti i stručnim službama škole, ali i nama u Županiju – rekla je Kolarić Strah.

md/sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.