Now Reading:
DOŠAO JE I TAJ DAN: Vlada je službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa – evo što to znači za građane
Full Article 2 minutes read

DOŠAO JE I TAJ DAN: Vlada je službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa – evo što to znači za građane

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je jednoglasno donijela odluku o kraju epidemije koronavirusa te s radom prestaje Stožer, dok će sve odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donositi Ministarstvo zdravstva, prenosi Index.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako više ne postoji javnozdravstvena opasnost od covida-19.

-Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze izvučemo pouke. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima – najavio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako je ova odluka donesena budući da će bolest covid-19 najvjerojatnije biti trajno prisutna u populaciji manjim ili većim intenzitetom.

-Očekuje se da će nove podvarijante virusa moguće biti zaraznije ili manje virulentne. Praćenje epidemiološke situacije će se nastaviti istim intenzitetom i kapacitetima – kazao je Beroš dodavši kako u ovom trenutku više nema potrebe za mjerama koje se propisuju u samim uvjetima epidemije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je Stožer, koji nakon ove odluke Vlade prestaje s radom, cijelo vrijeme održavao sastanke i kontakte s predstavnicima državnih tijela i gospodarskih udruženja kako bi epidemiološke mjere koje su se vodile bile adekvatne samoj situaciji, a istovremeno omogućile nužno odvijanje gospodarskih djelatnosti.

Ovom odlukom ukinuta je i ona o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

-Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana. Preciznije, u navedenom roku moraju podnijeti zahtjev za izdavanjem novih isprava. Tu je važno napomenuti da je jedina obvezna isprava osobna iskaznica, dok putovnica i vozačka nisu obvezne – naglasio je Božinović.

www.sjever.hr / index.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.