Now Reading:
DOŠAO JE I TAJ DAN: Vlada je službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa – evo što to znači za građane
Full Article 2 minutes read

DOŠAO JE I TAJ DAN: Vlada je službeno proglasila kraj epidemije koronavirusa – evo što to znači za građane

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je jednoglasno donijela odluku o kraju epidemije koronavirusa te s radom prestaje Stožer, dok će sve odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donositi Ministarstvo zdravstva, prenosi Index.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako više ne postoji javnozdravstvena opasnost od covida-19.

-Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze izvučemo pouke. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima – najavio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako je ova odluka donesena budući da će bolest covid-19 najvjerojatnije biti trajno prisutna u populaciji manjim ili većim intenzitetom.

-Očekuje se da će nove podvarijante virusa moguće biti zaraznije ili manje virulentne. Praćenje epidemiološke situacije će se nastaviti istim intenzitetom i kapacitetima – kazao je Beroš dodavši kako u ovom trenutku više nema potrebe za mjerama koje se propisuju u samim uvjetima epidemije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je Stožer, koji nakon ove odluke Vlade prestaje s radom, cijelo vrijeme održavao sastanke i kontakte s predstavnicima državnih tijela i gospodarskih udruženja kako bi epidemiološke mjere koje su se vodile bile adekvatne samoj situaciji, a istovremeno omogućile nužno odvijanje gospodarskih djelatnosti.

Ovom odlukom ukinuta je i ona o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

-Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana. Preciznije, u navedenom roku moraju podnijeti zahtjev za izdavanjem novih isprava. Tu je važno napomenuti da je jedina obvezna isprava osobna iskaznica, dok putovnica i vozačka nisu obvezne – naglasio je Božinović.

www.sjever.hr / index.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.