Now Reading:
Učenicima Srednje škole Krapina uručene međunarodno priznate diplome za izvrsno poznavanje njemačkog jezika
Full Article 3 minutes read

Učenicima Srednje škole Krapina uručene međunarodno priznate diplome za izvrsno poznavanje njemačkog jezika

U Srednjoj školi Krapina u srijedu je održana svečana dodjela diploma za 13 učenika generacije 2019.-2023., koji su položili ispit za međunarodno priznatu njemačku jezičnu diplomu. Naime, DSD program (Deutsches Sprachdiplom) je važan dio Srednje škole Krapina od 2000. godine, a učenicima daje priliku da poboljšaju svoje znanje njemačkog jezika, sudjeluju u brojnim projektima i programima razmjene, ali također onim najuspješnijima otvara put za studiranje u Njemačkoj.

Prije dodjele diploma okupljene je, u ime ravnatelja SŠ Krapina pozdravila Brankica Čavužić naglasivši pritom kako je njihova srednja škola jedna od najstarijih DSD škola.

– Veliko nam je zadovoljstvo što se svake godine možemo veseliti uspjehu naših učenika koji su marljivo i predano radili, zajedno sa svojim nastavnicima njemačkog jezika. Ulagali su svoje dodatno vrijeme i trud u učenje njemačkog jezika kako bi sada, na kraju svojeg srednjoškolskog obrazovanja, mogli primiti i diplomu za njemački jezik. Marljivo su pohađali dodatnu nastavu za njemački jezik, izašli su na DSD ispit 2 i svi ga s uspjehom položili – rekla je Čavužić.

Među 13 učenika koji su svojim trudom i zalaganjem tijekom četiri godine podigli znanje njemačkog jezika na jednu višu razinu, troje je njih postiglo odlične rezultate na DSD ispitima te su tako dobili priliku prijaviti se za stipendiju koja će im omogućiti studiranje u Njemačkoj. To su Leon Tkalec, Katarina Vragović i Laura Smiljanec.

Svima njima diplome je uručila stručna savjetnica za njemački kao strani jezik u Zagrebu, Uta Wullenbäcker. Također je pojasnila kako u Krapini postoji jedinstvena varijanta DSD-a gdje u vrlo uskoj suradnji između osnovne i srednje škole učenici polaganjem DSD ispita na razini 1 ili 2 dokazuju svoje vrhunsko znanje njemačkog jezika.

– Obje razine svjedoče o visokoj razini znanja jezika koji nije vaš materinski jezik. Položeni ispit Njemačke jezične diplome na razini 2 dokaz je o lingvističkoj spremnosti za studij na njemačkom jeziku. Međutim, i ispit na razini 1 dokazuje visoko znanje njemačkog jezika te je od iznimne koristi svim učenicima budući da se i hrvatsko tržište rada sve više okreće njemačkom govornom području – rekla je Wullenbäcker.

Svečanosti je prisustvovala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je čestitavši svima naglasila kako je ovo jedna dodatna vrijednost njihovom životopisu.

– Ova DSD diploma može se dobiti u Srednjoj školi Krapina od 2000. godine, dakle, 23 godine. Više od 300 učenika dobilo je tu diplomu i pozivam sve mlade ljude koji su polaznici naših srednjih škola u kojima mogu pohađati ovu nastavu i dobiti ovu diplomu da to i učine jer kao što sam rekla, ovo je jedna dodatna vrijednost njihovom životopisu i znanje je bogatstvo koje je uvijek uz njih – naglasila je Petek.

Učenicima je, kao i nastavnicima, čestitao i zamjenik gradonačelnika Krapine, Ivica Hršak istaknuvši pritom kako poznavanje bilo kojeg jezika kulturno obogaćuje ljude.

– Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen možemo konstatirati da je još jedino jezik ostao neka barijera među državama, stoga poznavanje njemačkog ili engleskog jezika u budućnosti na tržištu rada može doprinijeti da budete konkurentniji i da možete birati bolja i više plaćena radna mjesta. Dodamo li tome činjenicu da je Hrvatska turistička zemlja, smatram da ste svi vi na ispravnom, pravom putu – poručio je učenicima Hršak.

jmiklauzic/www.sjever.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.