Now Reading:
U povodu Dana Općine Bednja otvorena dva novoizgrađena trga u Cvetlinu i Vrbnu
Full Article 3 minutes read

U povodu Dana Općine Bednja otvorena dva novoizgrađena trga u Cvetlinu i Vrbnu

U povodu Dana općine Bednja, a prije same svečane sjednice u srijedu, općina je dobila ne jedan nego dva novoizgrađena trga i to u mjestima Cvetlin i Vrbno. Trg u samom središtu Cvetlina daje novi izgled vizuri samog naselja poznatog kao mjesta dugogodišnje tradicije održavanja autohtonog Etno-festivala i njegovanja kulture i običaja čitavog bednjanskog kraja.

-Naš Cvetlin i svi njegovi mještani zaslužili su dobiti novi i lijep trg koji će sasvim sigurno dodatno urbanizirati naselje, podići kvalitetu života mještana i doprinijeti razvoju naselja. Bez sumnje ovaj trg postat će središnje mjesto okupljanja i održavanja raznih manifestacija i festivala po kojima je Cvetlin i poznat – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo je vrijednost projekta izgradnje trga u naselju Cvetlin i u sklopu ovogodišnjeg programa podrške brdsko – planinskim područjima dodijelilo je Općini Bednja 500.000 kuna, odnosno 66.361 tisuća eura za realizaciju tog projekta dok je ukupna vrijednost radova 1,5 milijuna kuna, odnosno gotovo 200 tisuća eura.

Da je ova sada puno ljepša vizura Cvetlina primijetio je i župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, koji je i otvorio trg.

-Trg će biti svakako dodatni vjetar u leđa za održavanje raznih manifestacija, kao što su “Svibanjske noći” i Etnofestival u Cvetlinu, jedan od najdugovječnijih i najprepoznatljivijih festivala ovog kraja. Tih dana je Cvetlin centar lijepe nam i drage riječi kaj. Sada će trgom odzvanjati domaća popevka i domaća riječ i češće, što je u današnje vrijeme itekako važno i vrijedno – poručio je župan.

Osim Cvetlina novi trg u povodu Dana Općine dobilo je i naselje Vrbno.

-Otvaranje dva nova trga u Cvetlinu i sada ovdje u Vrbnu dokaz je da se prema svim naseljima odnosimo s istom brigom i pažnjom odnosno da ravnomjerno razvijamo i ulažemo u sve dijelove općine. Ovaj trg, osim što je pravi ukras mjesta Vrbno, podiže standard života, ali i šaljemo snažnu poruku da nam je cilj maksimalni daljnji razvoj općine i zadržavanje mladih ljudi da ostaju ovdje na svojoj zemlji – poručio je načelnik Poljak te ujedno zahvalio županu Anđelku Stričaku koji je također službeno otvorio i trg u Vrbnu.

-Neka trg bude mjesto iz kojeg će se čuti taj najinteresantniji, najmelodičniji i najkompliciraniji govor kajkavskog narječja – bednjanski jezik koji je upisan kao nematerijalno kulturno dobro RH – rekao je župan te podsjetio da je akademik Josip Jedvaj rodom iz Vrbna koji je 1956. godine izdao znanstveno djelo Bednjanski govor u kojem je sustavno i znanstveno obradio stari hrvatsko-kajkavski govor svoga rodnog mjesta i kraja.

-U pripremi je novi rječnik bednjanskog govora koji će biti svojevrsni nastavak čuvene dijalektološke studije koju je još 1956. godine napisao Jedvaj. Sve to, kao i izgradnja ovog trga, je očuvanje tradicije bednjanskog kraja, ali i stvaranja uvjeta kako bi se život sačuvao u ovom najljepšem dijelu naše Hrvatske – završio je Stričak.

Inače, sama investicija izgradnje trga u mjestu Vrbno iznosi milijun kuna, odnosno nešto više od 132 tisuće eura.

www.sjever.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.