Now Reading:
Predavanje u Krapini: Za prometnu nesreću dovoljno je 1 do 3 sekunde nepažnje
Full Article 2 minutes read

Predavanje u Krapini: Za prometnu nesreću dovoljno je 1 do 3 sekunde nepažnje

U organizaciji Rotary kluba Krapina, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i Gradske knjižnice Krapina u utorak, 09. svibnja 2023. održano je predavanje “Primjena digitalne forenzike u vještačenjima prometnih nesreća”.

Prisutne je uvodno pozdravio Nenad Sikirica, dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i kao predsjednik Rotary kluba Krapina te posebno pozdravio Maju Vukina Bogović, ravnateljicu Gradske knjižnice Krapina, koja je nedugo postala prva žena članica Rotary kluba Krapina.

-Služiti zajednici, to je zapravo zajednička misija Rotary kluba Krapina, Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i Gradske knjižnice Krapina. Mi danas počinjemo s nizom događanja, predavanja i ostalih aktivnosti kojima želimo predstaviti teme za koje smatramo da su aktualne i bitne i obuhvaćaju različita područja od interesa šire društvene zajednice – istaknuo je Sikirica te poželio dobrodošlicu u Krapinu i članovima Rotary kluba iz Ptuja s kojima već dugi niz godina imaju uspješnu suradnju.

Predavanje i zanimljivu prezentaciju “Primjena digitalne forenzike u vještačenjima prometnih nesreća” održao je Robert Spudić, prodekan za nastavu VHZK, dugogodišnji sudski vještak te odgovorio i na nekoliko pitanja iz publike.

-Prosječni vozači, amateri, kao što smo svi mi, percipiraju 10 do 12 podražaja kad voze, kao na primjer pješake, semafore, prometne znakove, vozila u suprotnom smjeru, udarne rupe na kolniku… Kod pijanog vozača ili vozača koji je pod utjecajem droge samo 6 do 7 podražaja, ovisi o koncentraciji alkohola ili droga – između ostalog pojasnio je Spudić napomenuvši da se unatrag 20 godina puno toga promijenilo kod vještačenja obzirom na opremu automobila.

Također je naglasio da je kod raznih vještačenja, pogotovo kad su prevare osiguranja u pitanju, jako bitno rekonstruirati postupke vozača 5 do 6 sekundi kod same prometne nesreće.

-Za prometnu nesreću dovoljno je 1 do 3 sekunde nepažnje, a kod rekonstrukcije događaja ako dođe do vještačenja, zaista je danas važna ta digitalna forenzika, osim digitalne forenzike za točniju rekonstrukciju događaja veliku ulogu ima ljudski faktor (vještak) te procjena oštećenja samog vozila – između ostalog pojasnio je Spudić.

sjever.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.