Now Reading:
GENIJALAN POTEZ Pogledajte kako je Zagrepčanka odgovorila na seksistički plakat najvećeg shopping centra u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

GENIJALAN POTEZ Pogledajte kako je Zagrepčanka odgovorila na seksistički plakat najvećeg shopping centra u Hrvatskoj

Genijalni potez Zagrepčanke koja je odlučila odgovoriti na seksističke plakate najvećeg shopping centra u Hrvatskoj oduševio je mnoge. Naime, 48-godišnja Nevena Crljenko na zagrebačkom Mostu slobode postavila je vlastiti jumbo plakat s kojeg poručuje: „Sve glase na moje ime. Peglam ih svugdje u svijetu, al‘ ne i u Westgateu” – piše Jutarnji.hr.

Podsjetimo, prije mjesec dana, Westgate je svojim seksističkim plakatom razljutio mnoge. Na njemu piše: „Opet mi je poštar zvonio u 7 ujutro za paket od ove, uzet ću joj karticu… (Tomislav R., 32). Dođi s njegovom karticom u Westgate, mi te nećemo odati. Brzo rješenje”.

Nevena, inače potpredsjednica za odnose s javnošću Philip Morrisa odlučila im je odgovoriti vlastitim jumbo plakatom, a iako trenutno živi i radi u Švicarskoj tvrdi da su joj svi bitni ljudi u Hrvatskoj te da ne želi okretati leđa od ključnih problema u ovom društvu.

-Ovaj plakat je bila samo kap koja je prelila čašu. Ja sam pročitala tekst, iživcirala se, u roku nekoliko minuta imala slogan i plan, samo je bilo potrebno odraditi neke poslove prije samog postavljanja – objasnila je Nevena za Jutarnji list.

Iako je plakat htjela postaviti prekoputa Westgateova, to se pokazalo kompliciranim, pa se odlučila za lokaciju gdje će ga svakodnevno vidjeti velik broj ljudi. Od jutra je dobila hrpu reakcija, a 99 posto njih su pozitivne te podržavaju ovakav način razgovora.

Kako je kazala za Jutarnji, na postavljanje plakata motivirala ju je konstantna prisutnost neprihvatljivog diskursa u javnom prostoru.

-Naše društvo treba ovakav razgovor, samo sam ga ja isprovocirala na jedan drukčiji način. Bilo je u medijima dobrih tekstova, ali nisu provocirali debatu. Svojim financijskim mogućnostima želim dati glas svakoj ženi, svakoj djevojci i svakom muškarcu koji nemaju mogućnost direktno i javno govoriti o ovom problemu – rekla je Nevena za Jutarnji list.

Foto: FB Seksizam naš svagdašnji
www.sjever.hr / jutarnji.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.