Now Reading:
BRINU O OKOLIŠU Uz potporu EU fonda, Općina Cestica nabavila ekološku čistilicu
Full Article 2 minutes read

BRINU O OKOLIŠU Uz potporu EU fonda, Općina Cestica nabavila ekološku čistilicu

U cilju smanjenja zagađivanja okoliša i iskorištenje ekološki prihvatljivih energenata Europska unija donijela je niz mjera i pravila kako bi se olakšala potrebna privatna i javna ulaganja u prijelazu na čistu energiju.

U Republici Hrvatskoj te mjere provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U skladu s proklamiranim mjerama Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 13. listopada  2022. godine, objavio je javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, a na koji se javila i Općina Cestica za nabavku čistilice, komunalnog stroja za odvojeno prikupljanje otpada. Na temelju izvršene prijave u Fondu je donesena odluka o dodijeli sredstava, a potom je lani 21. studenoga potpisan i Ugovor o sufinanciranju.

Prema riječima načelnika Mirka Korotaja, novonabavljena ekološka čistilica, nabavljena je posredstvom tvrtke „Techno Win Machine d.o.o.“ iz Sesveta. U realizaciji investicije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 80 posto (19.300,00 kuna), a ukupni opravdani troškovi nabave iznose 241.250,00 kn s PDV-om.

O tehničkim detaljima stroja govorio je Darijo Mundić, regionalni voditelj prodaje. Samu demonstraciju rada stroja kojeg pokreću akumulatorske baterije obavio je Dejan Knezić-Prigorec. U pratnji odgojitelja, prezentaciji rada ekološke čistilice bilo je prisutno i šezdesetero djece srednje, starije i predškolske grupe polaznika Dječjeg vrtića Zeko Cestica, a s velikim veseljem i angažiranjem djeca su sama izvela jednostavnije operacije.

sjever.hr/cestica.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.