Now Reading:
Akcija KZŽ “I tebe se tiče” nastavljena u Krapinskim Toplicama – Jureković: Ne smijemo dopustiti da našim društvom zavlada kultura nasilja!
Full Article 3 minutes read

Akcija KZŽ “I tebe se tiče” nastavljena u Krapinskim Toplicama – Jureković: Ne smijemo dopustiti da našim društvom zavlada kultura nasilja!

Akcija „I tebe se tiče“, nastala u suradnji Krapinsko – zagorske županije i Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, u srijedu je preseljena s područja općine Petrovsko na područje općine Krapinske Toplice.

Riječ je o akciji koja je nastala na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i uz podršku KZŽ. Ploče s porukama žena žrtva nasilja se u sklopu akcije postavljaju na frekventne javne lokacije, a namijenjene su kako drugim žrtvama nasilja, tako i osobama koje su u prijateljskom, rodbinskom ili kolegijalnom odnosu sa žrtvom nasilja te svim drugim građankama i građanima.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek je zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martinom Gregurović Šanjug obišla ploče postavljene u Petrovskom te potom i na novoj lokaciji u Krapinskim Toplicama, u pratnji tamošnje načelnice Gordane Jureković.

– Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono se događa u našem susjedstvu, u našoj obitelji i od njega ne smijemo okretati glavu. O njegovoj neprihvatljivosti trebamo govoriti uvijek iznova i svaki dan te su zbog toga posebno bitne i ove poruke koje selimo diljem Krapinsko – zagorske županije. One informiraju i educiraju, ali jednako tako i zaprepašćuju te samim time snažno motiviraju za pružanje podrške žrtvama obiteljskog nasilja – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

– Nasilje je, nažalost, i dalje svakodnevnica današnjeg društva u čitavom svijetu. Proteklog tjedna posebno smo putem medija svjedočili stravičnom nasilju u susjedstvu i tu se ponovo pokazalo da se javnost i institucije senzibiliziraju i aktiviraju po pitanju nasilja tek onda kad nasilje eskalira i kad zaokupi pažnju javnosti. No, nasilje se događa svakodnevno, u četiri zida ili u nekom parku, na nekom parkiralištu, daleko od očiju javnosti. Ova akcija ima upravo za cilj senzibilizirati javnost i dodatno osvijestiti činjenicu da je nasilje svuda oko nas i da od njega ne smijemo okretati glavu, već trebamo djelovati, prijaviti nasilnike i pomoći žrtvama nasilja u kakvom god obliku to nasilje bilo – naglasila je načelnica Gordana Jureković te dodala:

– Ova je akcija i važna poruka ohrabrenja svim žrtvama da nisu same. Ne događa se to samo vama, događa se mnogima. Žrtve se nemaju razloga sramiti, a pogotovo ne smiju kriviti sebe. Sramiti se trebaju isključivo nasilnici, koji su, bez obzira na okolnosti, uvijek i isključivo jedini krivci za nasilje – rekla je načelnica te pozvala sve Topličanke i Topličane da prijave svako nasilje za kojeg imaju saznanja.

– Posebice pozivam žrtve nasilja da prijave nasilnike, bez straha i bez oklijevanja. To je jedini put da spase sebe, ali i mnoge druge, moguće buduće žrtve. Svi zajedno smo odgovorni da ne dopustimo da našim društvom zavlada kultura nasilja. I mi ćemo, kao Općina, tome zasigurno dati svoj maksimalni doprinos – poručila je načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković.

www.sjever.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.