Now Reading:
Akcija KZŽ “I tebe se tiče” nastavljena u Krapinskim Toplicama – Jureković: Ne smijemo dopustiti da našim društvom zavlada kultura nasilja!
Full Article 3 minutes read

Akcija KZŽ “I tebe se tiče” nastavljena u Krapinskim Toplicama – Jureković: Ne smijemo dopustiti da našim društvom zavlada kultura nasilja!

Akcija „I tebe se tiče“, nastala u suradnji Krapinsko – zagorske županije i Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, u srijedu je preseljena s područja općine Petrovsko na područje općine Krapinske Toplice.

Riječ je o akciji koja je nastala na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i uz podršku KZŽ. Ploče s porukama žena žrtva nasilja se u sklopu akcije postavljaju na frekventne javne lokacije, a namijenjene su kako drugim žrtvama nasilja, tako i osobama koje su u prijateljskom, rodbinskom ili kolegijalnom odnosu sa žrtvom nasilja te svim drugim građankama i građanima.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek je zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martinom Gregurović Šanjug obišla ploče postavljene u Petrovskom te potom i na novoj lokaciji u Krapinskim Toplicama, u pratnji tamošnje načelnice Gordane Jureković.

– Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono se događa u našem susjedstvu, u našoj obitelji i od njega ne smijemo okretati glavu. O njegovoj neprihvatljivosti trebamo govoriti uvijek iznova i svaki dan te su zbog toga posebno bitne i ove poruke koje selimo diljem Krapinsko – zagorske županije. One informiraju i educiraju, ali jednako tako i zaprepašćuju te samim time snažno motiviraju za pružanje podrške žrtvama obiteljskog nasilja – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

– Nasilje je, nažalost, i dalje svakodnevnica današnjeg društva u čitavom svijetu. Proteklog tjedna posebno smo putem medija svjedočili stravičnom nasilju u susjedstvu i tu se ponovo pokazalo da se javnost i institucije senzibiliziraju i aktiviraju po pitanju nasilja tek onda kad nasilje eskalira i kad zaokupi pažnju javnosti. No, nasilje se događa svakodnevno, u četiri zida ili u nekom parku, na nekom parkiralištu, daleko od očiju javnosti. Ova akcija ima upravo za cilj senzibilizirati javnost i dodatno osvijestiti činjenicu da je nasilje svuda oko nas i da od njega ne smijemo okretati glavu, već trebamo djelovati, prijaviti nasilnike i pomoći žrtvama nasilja u kakvom god obliku to nasilje bilo – naglasila je načelnica Gordana Jureković te dodala:

– Ova je akcija i važna poruka ohrabrenja svim žrtvama da nisu same. Ne događa se to samo vama, događa se mnogima. Žrtve se nemaju razloga sramiti, a pogotovo ne smiju kriviti sebe. Sramiti se trebaju isključivo nasilnici, koji su, bez obzira na okolnosti, uvijek i isključivo jedini krivci za nasilje – rekla je načelnica te pozvala sve Topličanke i Topličane da prijave svako nasilje za kojeg imaju saznanja.

– Posebice pozivam žrtve nasilja da prijave nasilnike, bez straha i bez oklijevanja. To je jedini put da spase sebe, ali i mnoge druge, moguće buduće žrtve. Svi zajedno smo odgovorni da ne dopustimo da našim društvom zavlada kultura nasilja. I mi ćemo, kao Općina, tome zasigurno dati svoj maksimalni doprinos – poručila je načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković.

www.sjever.hr
10.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.