Now Reading:
Župan Stričak obišao radove na sanaciji klizišta na novomarofskom području: Ove ćemo godine obnoviti cesta i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak obišao radove na sanaciji klizišta na novomarofskom području: Ove ćemo godine obnoviti cesta i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina

U naselju Podrute, na županijskoj cesti koja spaja Podrute i Završje, šest je klizišta od kojih su neka već sanirana, dok su preostala predviđena za sanaciju, a vrijednost radova iznosi 710 tisuća eura.

Radove na sanaciji u utorak je obišao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, u pratnji gradonačelnika Novog Marofa i saborskog zastupnika Siniše Jenkača te ravnatelja ŽUC-a Tomislava Osonjačkog.

Župan Stričak podsjetio je da je Varaždinska županija osnivač osnovnih i srednjih škola, ustanova u zdravstvu te Županijske uprave za ceste koja upravlja s 950 kilometara cesta.

-To je širok resor, ali svugdje gdje god imamo neke investicije to dogovaramo s gradonačelnicima i načelnicima. Na području Novog Marofa trenutno imamo niz investicija ŽUC-a. Samo na ovoj cesti je ukupno šest klizišta, od kojih su dva sanirana, za tri klizišta slijedi postupak sanacije, a vrijednost tih sanacija je 710 tisuća eura. Paralelno s time, presvući ćemo dvije ceste novim asfaltnim tepihom i to na relaciji Presečno – Kotari i Bela – Podrute – rekao je Stričak naglasivši da je vrijednost te investicije oko 540 tisuća eura.

-Kada pogledamo samo te investicije, a one su financirane iz Fonda solidarnosti, dolazimo do oko 1,25 milijuna eura. Uz to, uzmemo li u obzir redovni program ŽUC-a, kojim planiramo u Grani proširiti cestu i izgraditi nogostup, a isto ćemo napraviti i u Završju Podbelskom, vrijednost tih investicija je dodatnih 150 tisuća eura. Dolazimo do 1,4 milijuna eura ili red investicija preko 10,5 milijuna kuna, što je zaista značajan iznos, a samo ove ćemo godine obnoviti cesta i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina – istaknuo je župan.

Posebno je naglasio kako se svi ti radovi planiraju i obavljaju kako bi građani, odnosno svi sudionici u prometu, bili što sigurniji.
-Između ostalog, u subotu smo otvorili još jedan rotor u Općini Sveti Đurđ, prije kojeg su u toj općini izgrađena tri. Kažu da nakon izgradnje tih triju rotora, na raskrižjima u sklopu tih kružnih tokova nije zabilježena niti jedna prometna nesreća – kazao je župan Stričak.

Zahvalivši ŽUC-u koji je zajedno s Gradom Novim Marofom isprojektirao klizišta, gradonačelnik Jenkač rekao je da je riječ o vrlo prometnoj cesti.
-Važno je da se kroz natječaje koji su to omogućili, značajnim sredstvima koji će se uložiti u Županiju, sanira upravo ovih šest klizišta na županijskoj cesti u Novom Marofu. Uz ta, imamo nažalost još klizišta koja se pojavljuju svake godine, koja mi postepeno saniramo, što s Hrvatskim vodama, što kroz ovakve projekte – rekao je Jenkač.

Dodao je da je sanacija klizišta financirana sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
-Županija i ŽUC su organizirali da će ta klizišta biti financirana u stopostotnom iznosu. Za ostala klizišta koja financiramo preko Hrvatskih voda omjeri su otprilike 60 posto financirano od strane Hrvatskih voda, a 40-ak posto se financira kroz sredstva lokalne samouprave – istaknuo je Jenkač.

I Osonjački je istaknuo važnost ceste u Podrutama, kao jedne od najprometnijih.
-To je spoj zapadnog dijela županije, ivanečko područje prema autocesti i dalje prema Zagrebu, tako da se radi o jednoj izuzetno bitnoj i dugoj dionici, do ovog trenutka s dosta oštećenja nastalih u zadnje vrijeme. Trenutno su u tijeku radovi na sanaciji klizišta, a uskoro, kroz neka dva tjedna, kreću radovi kod Belskog Dola na dva kilometra sanacije prometnice – najavio je Osonjački.

a.kučić/sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.