Now Reading:
Župan Stričak obišao radove na sanaciji klizišta na novomarofskom području: Ove ćemo godine obnoviti cesta i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak obišao radove na sanaciji klizišta na novomarofskom području: Ove ćemo godine obnoviti cesta i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina

U naselju Podrute, na županijskoj cesti koja spaja Podrute i Završje, šest je klizišta od kojih su neka već sanirana, dok su preostala predviđena za sanaciju, a vrijednost radova iznosi 710 tisuća eura.

Radove na sanaciji u utorak je obišao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, u pratnji gradonačelnika Novog Marofa i saborskog zastupnika Siniše Jenkača te ravnatelja ŽUC-a Tomislava Osonjačkog.

Župan Stričak podsjetio je da je Varaždinska županija osnivač osnovnih i srednjih škola, ustanova u zdravstvu te Županijske uprave za ceste koja upravlja s 950 kilometara cesta.

-To je širok resor, ali svugdje gdje god imamo neke investicije to dogovaramo s gradonačelnicima i načelnicima. Na području Novog Marofa trenutno imamo niz investicija ŽUC-a. Samo na ovoj cesti je ukupno šest klizišta, od kojih su dva sanirana, za tri klizišta slijedi postupak sanacije, a vrijednost tih sanacija je 710 tisuća eura. Paralelno s time, presvući ćemo dvije ceste novim asfaltnim tepihom i to na relaciji Presečno – Kotari i Bela – Podrute – rekao je Stričak naglasivši da je vrijednost te investicije oko 540 tisuća eura.

-Kada pogledamo samo te investicije, a one su financirane iz Fonda solidarnosti, dolazimo do oko 1,25 milijuna eura. Uz to, uzmemo li u obzir redovni program ŽUC-a, kojim planiramo u Grani proširiti cestu i izgraditi nogostup, a isto ćemo napraviti i u Završju Podbelskom, vrijednost tih investicija je dodatnih 150 tisuća eura. Dolazimo do 1,4 milijuna eura ili red investicija preko 10,5 milijuna kuna, što je zaista značajan iznos, a samo ove ćemo godine obnoviti cesta i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina – istaknuo je župan.

Posebno je naglasio kako se svi ti radovi planiraju i obavljaju kako bi građani, odnosno svi sudionici u prometu, bili što sigurniji.
-Između ostalog, u subotu smo otvorili još jedan rotor u Općini Sveti Đurđ, prije kojeg su u toj općini izgrađena tri. Kažu da nakon izgradnje tih triju rotora, na raskrižjima u sklopu tih kružnih tokova nije zabilježena niti jedna prometna nesreća – kazao je župan Stričak.

Zahvalivši ŽUC-u koji je zajedno s Gradom Novim Marofom isprojektirao klizišta, gradonačelnik Jenkač rekao je da je riječ o vrlo prometnoj cesti.
-Važno je da se kroz natječaje koji su to omogućili, značajnim sredstvima koji će se uložiti u Županiju, sanira upravo ovih šest klizišta na županijskoj cesti u Novom Marofu. Uz ta, imamo nažalost još klizišta koja se pojavljuju svake godine, koja mi postepeno saniramo, što s Hrvatskim vodama, što kroz ovakve projekte – rekao je Jenkač.

Dodao je da je sanacija klizišta financirana sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
-Županija i ŽUC su organizirali da će ta klizišta biti financirana u stopostotnom iznosu. Za ostala klizišta koja financiramo preko Hrvatskih voda omjeri su otprilike 60 posto financirano od strane Hrvatskih voda, a 40-ak posto se financira kroz sredstva lokalne samouprave – istaknuo je Jenkač.

I Osonjački je istaknuo važnost ceste u Podrutama, kao jedne od najprometnijih.
-To je spoj zapadnog dijela županije, ivanečko područje prema autocesti i dalje prema Zagrebu, tako da se radi o jednoj izuzetno bitnoj i dugoj dionici, do ovog trenutka s dosta oštećenja nastalih u zadnje vrijeme. Trenutno su u tijeku radovi na sanaciji klizišta, a uskoro, kroz neka dva tjedna, kreću radovi kod Belskog Dola na dva kilometra sanacije prometnice – najavio je Osonjački.

a.kučić/sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.