Now Reading:
Općina Konjščina i lovci pozivaju građane da zaštite svoje usjeve od divljači
Full Article 3 minutes read

Općina Konjščina i lovci pozivaju građane da zaštite svoje usjeve od divljači

Načelnica Općine Konjščina Anita Krok ovih je dana održala sastanak s predstavnicima Lovačkog društva Fazan Konjščina, vezano uz štete od divljači na poljoprivrednim površinama odnosno proljetnim usjevima.

Lovačko društvo Fazan koje uz svoje redovne obaveze vođenja brige o lovištu površine 4300 hektara, brine i o zaštiti poljoprivredno – obradivih površina na području općine, a koje su često izložene štetnom djelovanju divljači. Vezanu uz tu problematiku, a kako je istaknuo tajnik Lovačkog društva Fazan, Dragan Gudek zbog pojave divljih svinja i učestalih šteta na usjevima žele građanima podijeliti informacije kako su dužni na neki način zaštititi svoje usjeve koliko je to najviše moguće.

– Pozivamo građane da primjerice, postavljanjem strašila, reflektirajućih vrpci, starih CD-ova ili mehaničkih plašila preplaše divljač i zaštite svoje poljoprivredne površine te smanje moguću štetu, dok bi pak trajne nasade trebalo ograditi. Također, želimo ih obavijestiti kako, uz dokaz vlasništva u trgovini Vrt Konjščina mogu podići repelente za zasijane usjeve – objasnio je Gudek dodavši kako građani, ukoliko vide divlje svinje mogu kontaktirati predsjednika Lovačkog društva Željka Kuljaka ili njegovog zamjenika Darka Lisjaka kako bi se moglo organizirati istjerivanje iz usjeva.

– Građane molimo za razumijevanje i suradnju jer smo često i mi sami bespomoćni u borbi sa svinjama i štetama koje ostave iza sebe. U izradi je i letak koji će građani dobiti poštom na kućnu adresu, a na kojem će biti objašnjeni načini postavljanja repelenata, zaštite usjeva, kao i informacije o tome što učiniti ako se dogode štete – poručio je Gudek.

Kako je pak objasnila načelnica Konjščine Anita Krok, svake jedinica lokalne samouprave obvezna je donijeti program zaštite od divljači, međutim kada je ona preuzela dužnost načelnice ustanovljeno je kako Općina Konjščina nema izrađenog takvog programa.

– Odmah po saznanju, naravno u koordinaciji i dogovoru s lovcima krenuli smo u izradu programa zaštite od divljači u kojem su točno definirane ovlasti Općine i lovačkog društva – rekla je načelnica Krok dodavši kako Općina ima izvrsnu suradnju s Lovačkim društvom.

– Budući da se na području naše općine nalaze dvije lovne jedinice, prema dogovoru s Društvom, jednom lovnom društvu za opremanje njihovog lovačkog doma Općina je donirala ulazna vrata, dok je pak drugom lovačkom domu donirana perilica za posuđe. Isto tako, trenutno dovršavamo troškovnik za asfaltiranje ceste prema lovačkom domu u Kosovečkom – objasnila je načelnica Krok zahvalivši se lovcima na sudjelovanju u svim općinskim manifestacijama te poručivši kako će s novim vodstvom Lovačkog društva Fazan suradnja zasigurno biti još bolja.

www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.