Now Reading:
Obilježena obljetnica osnivanja 104. brigade HV-a i Dan pobjede nad fašizmom! “Slavimo pobjedu dobra nad zlim”
Full Article 2 minutes read

Obilježena obljetnica osnivanja 104. brigade HV-a i Dan pobjede nad fašizmom! “Slavimo pobjedu dobra nad zlim”

Predstavnici Varaždinske županije zajedno su s predstavnicima Grada Varaždina te članovima Zajednice antifašističkih boraca i antifašista kod spomen kosturnice na varaždinskom groblju položili vijence i upalili svijeće u spomen na preminule antifašiste povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj podsjeća da je datum 8. svibanj 1945. datum oslobođenja Varaždina, a 9. svibnja oslobođenja je cijela Europa. Ističe kako je to vrlo bitan datum jer je 9. svibnja 1950. godine krenula inicijativa za Europsku uniju i Dan pobjede nad fašizmom koji danas slavimo kao Dan Europe.

-Slavimo pobjedu dobra nad zlim, između onih koji su željeli da svi ljudi budu jednaki, antifašisti, i onih koji su željeli da imamo arijevce odnosno one koji su vredniji od drugih. Grad Varaždin će uvijek obilježavati Dan pobjede nad fašizmom – rekao je Bosilj.

Nakon odavanja počasti antifašistima, predstavnici Grada Varaždina su zajedno s predstavnicima Varaždinske županije te članovima ostalih braniteljskih udruga položili vijence i upalili svijeće kod spomen ploče 104. brigadi u spomen na preminule pripadnike 104. brigade Hrvatske vojske, a povodom godišnjice ustroja te legendarne postrojbe koja je imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

-Nemjerljiv je utjecaj varaždinskih branitelja u Domovinskom ratu: Roda, Tigrova, ali i naše 104. brigade koja se od 1991. do 1995. godine borila na bojištima diljem Hrvatske, a najviše u zapadnoj Slavoniji. Stoga i njima danas odajemo počast – poručio je gradonačelnik.

Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i Hrvatske branitelje, Ljubica Božić kaže kako su danas zajedno s članovima zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije iskazali počast svim preminulim i poginulim antifašističkim borcima.

Cijenimo njihovu žrtvu i doprinos koji su dali u borbi protiv fašističkog terora i nasilja koje se tada provodilo. Odali smo počasti i iskazali pijetet prema svim pripadnicima 104. brigade zbora narodne garde Hrvatske vojske koji su sudjelovali u oslobađanju Varaždina, borili se za varaždinske vojarne, ali i sudjelovali u najvažnijim akcijama Domovinskog rata kao što su Bljesak, Oluja i na zapadnoslavonskom bojištu – rekla je Božić.

md/sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.