Now Reading:
Obilježena obljetnica osnivanja 104. brigade HV-a i Dan pobjede nad fašizmom! “Slavimo pobjedu dobra nad zlim”
Full Article 2 minutes read

Obilježena obljetnica osnivanja 104. brigade HV-a i Dan pobjede nad fašizmom! “Slavimo pobjedu dobra nad zlim”

Predstavnici Varaždinske županije zajedno su s predstavnicima Grada Varaždina te članovima Zajednice antifašističkih boraca i antifašista kod spomen kosturnice na varaždinskom groblju položili vijence i upalili svijeće u spomen na preminule antifašiste povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj podsjeća da je datum 8. svibanj 1945. datum oslobođenja Varaždina, a 9. svibnja oslobođenja je cijela Europa. Ističe kako je to vrlo bitan datum jer je 9. svibnja 1950. godine krenula inicijativa za Europsku uniju i Dan pobjede nad fašizmom koji danas slavimo kao Dan Europe.

-Slavimo pobjedu dobra nad zlim, između onih koji su željeli da svi ljudi budu jednaki, antifašisti, i onih koji su željeli da imamo arijevce odnosno one koji su vredniji od drugih. Grad Varaždin će uvijek obilježavati Dan pobjede nad fašizmom – rekao je Bosilj.

Nakon odavanja počasti antifašistima, predstavnici Grada Varaždina su zajedno s predstavnicima Varaždinske županije te članovima ostalih braniteljskih udruga položili vijence i upalili svijeće kod spomen ploče 104. brigadi u spomen na preminule pripadnike 104. brigade Hrvatske vojske, a povodom godišnjice ustroja te legendarne postrojbe koja je imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

-Nemjerljiv je utjecaj varaždinskih branitelja u Domovinskom ratu: Roda, Tigrova, ali i naše 104. brigade koja se od 1991. do 1995. godine borila na bojištima diljem Hrvatske, a najviše u zapadnoj Slavoniji. Stoga i njima danas odajemo počast – poručio je gradonačelnik.

Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i Hrvatske branitelje, Ljubica Božić kaže kako su danas zajedno s članovima zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja Varaždina i Varaždinske županije iskazali počast svim preminulim i poginulim antifašističkim borcima.

Cijenimo njihovu žrtvu i doprinos koji su dali u borbi protiv fašističkog terora i nasilja koje se tada provodilo. Odali smo počasti i iskazali pijetet prema svim pripadnicima 104. brigade zbora narodne garde Hrvatske vojske koji su sudjelovali u oslobađanju Varaždina, borili se za varaždinske vojarne, ali i sudjelovali u najvažnijim akcijama Domovinskog rata kao što su Bljesak, Oluja i na zapadnoslavonskom bojištu – rekla je Božić.

md/sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.