Now Reading:
Nakon tragedija u susjedstvu gradonačelnik Bosilj okupio ravnatelje i psihologe: Bitno je da djeca znaju da su u školama i dalje sigurna
Full Article 4 minutes read

Nakon tragedija u susjedstvu gradonačelnik Bosilj okupio ravnatelje i psihologe: Bitno je da djeca znaju da su u školama i dalje sigurna

Nakon tragičnih događaja u Beogradu, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u utorak je zajedno sa svojim suradnicima održao radni sastanak s ravnateljima svih osam varaždinskih osnovnih škola te psiholozima zaposlenim u osnovnim školama na temu mentalnog zdravlja djece i mladih.

Inače, Grad je već prije uveo nadstandard zaposlivši mlade, nove psihologe kako bi svi učenici imali dostupnu ovu vrstu stručne podrške. Oni su zaposleni za vrijeme trajanja školske godine i to na način da velike škole imaju po jednog, dok u onima s manje učenika jedan psiholog pokriva dvije škole.

– Mogu reći da je stanje u varaždinskim osnovnim školama vrlo dobro, pa i odlično. Dogovorili smo sljedeće korake, a to su da ravnatelji i psiholozi prvo sazovu kolektiv i pripreme ga za razgovor s roditeljima. Nakon toga održat će se roditeljski jer je nažalost cijela ova medijska slika koja se stvorila oko ovog događaja uzrokovala to da su neki roditelji počeli raditi lov na vještice – rekao je Bosilj apelirajući na roditelje da puste stručne službe da rade svoj posao.

Iako je Varaždin uveo ovaj nadstandard, Bosilj je upozorio kako Grad ima ograničeni budžet pa ih ne može sve financirati. Za to bi, kritičan je bio Bosilj, sredstva mogla osigurati država.

-Ovo je najcentraliziranija država od svih zemalja Europske unije. 90 posto fiskalnih prihoda je centralizirano, a samo 10 posto imaju jedinice lokalne i regionalne samouprave i sad još netko ide raditi nekakvu poreznu reformu na način da iz ovih 10 posto uzima novce, a nitko nam to neće subvencionirati to što će se uzeti. Radite poreznu reformu iz svojih 90 posto – rekao je Bosilj.

Uz psihologe, Grad je omogućio i zapošljavanje učitelja u produženom boravku na neodređeno te povećao plaće pomoćnicima u nastavi.

U varaždinskoj I. osnovnoj školi koja ima 450 učenika zaposlena su tri stručna suradnika, psiholog, pedagog i knjižničar, potvrdila je ravnateljica Karmen Hans-Jalšovec.

-Rekla bih da je danas uloga psihologa i pedagoga vrlo složena, djeca su sve zahtjevnija i okolnosti u kojima žive traže od nas da im svakodnevno pružamo podršku. U svakodnevnom radu primjećuje se da djeca najviše imaju emocionalnih, osobnih ili obiteljskih problema koje je vrlo važno prvenstveno otkriti i pružiti im podršku – objasnila je Hans-Jalšovec.

Ravnateljica je dodala kako psiholozi rade i s učenicima, roditeljima kao i s učiteljima u školi, pa je veoma bitna međusobna komunikacija i podrška roditelja bez kojih se određeni problem ne može riješiti. Rekla je i da su psiholozi izuzetno bitni u kriznim situacijama, no i u pružanju podrške darovitim učenicima i djeci s teškoćama u razvoju. Osvrnula se na tragediju u Beogradu, poručivši kako su upravo u ponedjeljak s dijelom učenika obavljen razgovor.

-Uočeno je da pojedini učenici nisu niti znali da taj problem postoji i zato smo i dogovorili da ćemo prve razgovore obaviti s roditeljima. Jer roditelj najbolje poznaje svoje dijete i jedino zajedničkom sinergijom možemo doći do pozitivnog rezultata – zaključila je Hans-Jalšovec.

Leon Aleksić zaposlen je kao psiholog u VI. osnovnoj školi, a objasnio je kako se djeca u nemalom broju javljaju i sama. Budući da je riječ o osnovnoj školi, suočavaju se s raznolikim problemima.

-U školi nastojimo poticati klimu u kojoj nastojimo destigmatizirati razgovore o osjećajima, problemima i o izazovima s kojima se učenici suočavaju – rekao je Aleksić.

Potvrdio je kako je pandemija koronavirusa definitivno ostavila trag te kako će trebati proći duži period da se stvari vrate u normalnu.

-Upravo je tu naša uloga da razgovaramo s učenicima o onome što se desilo, kako se trenutno osjećaju i da se zajednički potrudimo vratiti stvari prije pandemije koronavirusa – dodao je.

Osvrnuvši se na tragične događaje koji su prošli tjedan potresli susjedstvo, Aleksić je naglasio kako je izuzetno bitno razgovarati s djecom o tome jer, kako kaže, kakva god bila stvarnost o njoj je potrebno razgovarati te ukazati djeci da se mogu nastaviti osjećati sigurno u školama.

tklopotan / www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.