Now Reading:
SUCI KRENULI U ŠTRAJK! Iduća dva tjedna nema rastava, otvaranja tvrtki, rješenja o nasljeđivanju… Evo detalja
Full Article 4 minutes read

SUCI KRENULI U ŠTRAJK! Iduća dva tjedna nema rastava, otvaranja tvrtki, rješenja o nasljeđivanju… Evo detalja

U ponedjeljak počinje bijeli štrajk sudaca, ili kako ih suci nazivaju “mjere upozorenja”, na svim sudovima u Hrvatskoj što znači da iduća dva tjedna, koliko će mjere upozorenja trajati, neće se moći sudski razvesti ni dobiti rješenje o nasljeđivanju, niti registrirati tvrtku, donosi Jutarnji list.

Ti i mnogi drugi postupci koji se vode na sudovima prvog stupnja, odnosno na 34 općinska suda, devet trgovačkih i četiri upravna suda prvog stupnja, kao i prvostupanjskim odjelima županijskih sudova, odgađaju se. Vodit će se samo hitni predmeti čijom bi odgodom strankama mogla biti nanesena nenadoknadiva šteta.

Iz Udruge hrvatskih sudaca ističu kako su obavijesti o odgodama ročišta zakazanim u ta dva tjedna poslane strankama kako ne bi uzalud dolazile na njih. Drugostupanjski sudovi, a to su drugostupanjski odjeli svih županijskih sudova, Visoki kazneni, Visoki trgovački, Visoki upravni i Visoki prekršajni sud, kao i Vrhovni sud održavat će sjednice vijeća, ali se donesene odluke neće otpremati strankama.

Na ovaj korak su se odlučili, poručuju iz Udruge hrvatskih sudaca i Vrhovnog suda, jer izvršna vlast odbija dijalog sa sucima, odnosno ignorira njihove zahtjeve za povećanje sudačkih plaća, kao i za povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada sudskih službenika i namještenika.

Uoči početka bijelog štrajka, Udruga hrvatskih sudaca upozorila je da će se mjerama upozorenja, prema njihovim informacijama u prosjeku odazvati oko 70 posto prvostupanjskih sudaca, te da suci imaju i podršku državnih odvjetnika čije su plaće također regulirane istim zakonom kao i sudačke.

Podsjetimo, suci traže da se njihov status vrati na stanje iz 1999. godine kada je njihov materijalni status bio najbolji u protekle 33 godine hrvatske neovisnosti. Tada je plaća prvostupanjskog suca iznosila 3,4 prosječne plaće u Hrvatskoj. One su međutim do danas stagnirale, dok je u 24 godine u Hrvatskoj prosječna plaća rasla šest puta više od sudačke. Da su sudačke plaće u zadnje 24 godine pratile rast prosječne plaće, danas bi, ističe Udruga hrvatskih sudaca, prosječna neto plaća prvostupanjskog suca iznosila 3455 eura umjesto sadašnjih 1522 eura.

Zbog toga kroničnog zaostajanja suci traže da se reforma njihovih plaća obavi u tri koraka. U prvom hitnom koraku traže da se kao vatrogasna mjera prvostupanjskim sucima neto plaća poveća za 600 eura. To bi se postiglo tako da se osnovica za obračun sudačke plaće poveća za 20 posto, a koeficijent prvostupanjskog suca sa sadašnjih 3,54 podigne ne 4,19.

Nakon tih hitnih, vatrogasnih mjera koje bi stupile na snagu odmah, sudačka udruga traži da se u drugom koraku plaće sudaca sustavno urede tako da se, u skladu s praksom EU, uvede indeksacija njihovih plaća i sustav platnih razreda. To znači da traže da se kao osnovica za izračun sudačke plaće u tekućoj godini odredi prosječna bruto plaća zaposlenog u Hrvatskoj u prethodnoj godini, čime bi se rast osnovice sudačkih plaća vezao uz rast prosječne plaće u Hrvatskoj. Uvođenje platnih razreda znači da sudac nakon određenog broja godina staža u sudačkoj struci, a pod uvjetom da uredno obavlja svoju dužnost, prelazi u viši platni razred.

Time bi se sucima prvog stupnja omogućilo da nakon određenih godina staža imaju plaću kao i njihovi kolege na županijskom sudu.

Sudačka udruga traži i da se plaće županijskih sudaca drugog stupnja – onih koji rješavaju žalbe na odluke općinskih sudova, izjednače s plaćama sudaca specijaliziranih visokih sudova.

UHS traži da se, kao treći korak, povećaju plaće sudskih službenika i namještenika kako bi se zaustavio njihov bijeg sa sudova na bolje plaćene poslove te upozoravaju da je samo Općinski građanski sud u Zagrebu u prošloj godini ostao bez 54 službenika među kojima je 21 zapisničar.

Kako se Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika odnosi i na državne odvjetnike i njihove zamjenike, DORH je zatražio da se i njima povećaju plaće i druga materijalna prava. UHS je izračunao da bi reforma plaća koju suci i tužitelji traže proračun koštala oko pet milijuna eura mjesečno, od čega bi se, kažu, 40 posto vraćalo u državni proračun, piše Jutarnji.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.