Now Reading:
NASTAVAK AGONIJE: Danas počinje novo suđenje Hrvatima u Zambiji – svjedočit će Ivan Pernar?
Full Article 2 minutes read

NASTAVAK AGONIJE: Danas počinje novo suđenje Hrvatima u Zambiji – svjedočit će Ivan Pernar?

Prvo ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djece održat će se danas na Visokom kaznenom sudu u Ndoli u Zambiji održat će se u ponedjeljak, a među svjedocima tužiteljstva trebao bi biti i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik, koji je u Zambiji već nekoliko mjeseci i tvrdi da ima informacije o slučaju, piše Jutarnji.

Osim četiri hrvatska para, u optužnici su i Steven Mulija, 43-godišnji turistički djelatnik iz Konga s prebivalištem u Lusaki kojeg su vlasti uhitile i pritvorile da je bio glavni u operaciji posvojenja kongoanske djece.

Njegov slučaj vodi se na nižem sudu, a o krivnji se izjašnjavao i pred glavnim sucem iz Ndole, Dominicom Makalichijem koji je u prvom postupku uhićene parove pustio na slobodu, prekinuo suđenje i naredio deportaciju. No, prilikom izlaska iz zemlje ponovno su uhićeni i vraćeni u pritvor.

Obnovljena optužnica obuhvatila je i višu imigracijsku službenicu Gloriu Sondoyji Sakulenga koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom, a Visoki sud obično donosi odluku mnogo brže od nižih – često i u roku od tri tjedna, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Podsjetimo, četiri para su u DR Kongo posvojila četvero djece u dobi od jedne do tri godine, MUP je za njih izdao i dokumente, a uhićeni su 7. prosinca prošle godine u Ndoli kada su s djecom pokušali napustiti Zambiju. Krajem siječnja su pušteni da se brani sa slobode, a 6. veljače je sudac odlučio prekinuti suđenje i naložio deportaciju. Već sljedeći dan su ponovno uhićeni u zračnoj luci kada su pokušali napustiti Zambiju.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.