Now Reading:
NASTAVAK AGONIJE: Danas počinje novo suđenje Hrvatima u Zambiji – svjedočit će Ivan Pernar?
Full Article 2 minutes read

NASTAVAK AGONIJE: Danas počinje novo suđenje Hrvatima u Zambiji – svjedočit će Ivan Pernar?

Prvo ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djece održat će se danas na Visokom kaznenom sudu u Ndoli u Zambiji održat će se u ponedjeljak, a među svjedocima tužiteljstva trebao bi biti i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik, koji je u Zambiji već nekoliko mjeseci i tvrdi da ima informacije o slučaju, piše Jutarnji.

Osim četiri hrvatska para, u optužnici su i Steven Mulija, 43-godišnji turistički djelatnik iz Konga s prebivalištem u Lusaki kojeg su vlasti uhitile i pritvorile da je bio glavni u operaciji posvojenja kongoanske djece.

Njegov slučaj vodi se na nižem sudu, a o krivnji se izjašnjavao i pred glavnim sucem iz Ndole, Dominicom Makalichijem koji je u prvom postupku uhićene parove pustio na slobodu, prekinuo suđenje i naredio deportaciju. No, prilikom izlaska iz zemlje ponovno su uhićeni i vraćeni u pritvor.

Obnovljena optužnica obuhvatila je i višu imigracijsku službenicu Gloriu Sondoyji Sakulenga koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom, a Visoki sud obično donosi odluku mnogo brže od nižih – često i u roku od tri tjedna, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Podsjetimo, četiri para su u DR Kongo posvojila četvero djece u dobi od jedne do tri godine, MUP je za njih izdao i dokumente, a uhićeni su 7. prosinca prošle godine u Ndoli kada su s djecom pokušali napustiti Zambiju. Krajem siječnja su pušteni da se brani sa slobode, a 6. veljače je sudac odlučio prekinuti suđenje i naložio deportaciju. Već sljedeći dan su ponovno uhićeni u zračnoj luci kada su pokušali napustiti Zambiju.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
08.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.