Now Reading:
Svečanom sjednicom proslavljeno 30 godina od osnutka Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec! „Cjelokupni sustav Civilne zaštite temelji se na našim dobrovoljnim vatrogascima”
Full Article 4 minutes read

Svečanom sjednicom proslavljeno 30 godina od osnutka Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec! „Cjelokupni sustav Civilne zaštite temelji se na našim dobrovoljnim vatrogascima”

U sklopu obilježavanja Dana Općine, općinska Vatrogasna zajednica slavi svoj veliki jubilej. Naime, svečanom sjednicom u prostorijama Vatrogasnog doma u Malom Bukovcu proslavljena je 30. obljetnica osnutka Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec unutar koje djeluju četiri dobrovoljna vatrogasna društva.

Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, ujedno i član Vatrogasne zajednice Općine, pokrovitelj je proslave 30 godina općinske Vatrogasne zajednice u čijem je sastavu na početku djelovalo devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, a sada četiri.

-Nažalost, demografska slika Hrvatske preslikava se i na ovako malu ruralnu općinu kao što smo mi, a onda i na vatrogasce. Uključivši se u obilježavanje 30. rođendana Zajednice, želimo pokazati da su nam vatrogasci u Općini Mali Bukovec jako važni jer se cjelokupni sustav Civilne zaštite temelji na našim dobrovoljnim vatrogascima – rekao je Marković i dodao:

-Zakon o civilnoj zaštiti predviđa za cijeli teritorij Republike Hrvatske određenu snagu koja može djelovati u svakoj ugrozi. Kod nas su to vatrogasci, a ono što je jedinstveno u Europi, imamo ogroman broj dobrovoljnih vatrogasaca u Hrvatskoj. Tako i mi u Općini Mali Bukovec imamo dobrovoljce koji svoje slobodno vrijeme, kojeg je u današnje vrijeme sve manje, ipak koriste u vatrogastvu. Zbog toga su nam oni neizmjerno bitni i važni.-

Načelnik Marković kaže kako su u proteklih 30 godina mještani, pokrovitelji, sponzori iz dalekih zemalja i Općina ulagali značajna sredstva u opremu, ali nove tehnologije ih tjeraju da se oprema mijenja. Za tu opremu u Vatrogasnom domu nema mjesta, a zbog toga si je Općina Mali Bukovec u sljedećih pet godina postavila prioritet napraviti nove prostore za vatrogasce te kupiti najmanje jedno novo navalno vozilo.

-To su planovi koji će se nadovezati na ono što su naši vatrogasci u posljednjih 30 godina gotovo sami postigli. Naime, prije tri desetljeća Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec imala je proračun 2 tisuće eura, a danas za vatrogasce izdvajamo 25 tisuća eura godišnje. U tom se djelu situacija popravila, no porasle su cijene opreme, kao i gradnje vatrogasnih domova i morat ćemo ih u tom dijelu popratiti. Nadamo se da ćemo na taj način uspjeti osuvremeniti naše kompletno vatrogastvo – zaključio je Marković i vatrogascima zaželio još puno ovakvih druženja i obljetnica, a što manje intervencija.

Mario Milner, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec ističe da mu je velika čast biti predsjednikom Zajednice prilikom ovako velikog jubileja, a nada se da će se ova tradicija vatrogastva, koja je u Bukovečkom kraju prisutna skoro 140 godina, nastaviti.

-Vatrogasci su okosnica ovako malih sredina, ne samo u protupožarnoj preventivi već i u humanitarnom radu. Naša dužnost je da damo sve od sebe i podržavamo naša društva kako bi oni uspješno radili i dalje te da se održavaju jer znamo koliko je to danas teško, obzirom da se radi o dobrovoljstvu, a današnja mladost nije toliko zainteresirana kao nekada – poručio je Milner.

Milner smatra kako je mladež, koja bi trebala biti temelj i osnovica društva, pala u drugi plan. Zbog toga Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec redovito organizira vježbe, odlaske na vatrogasne kampove, a sve u cilju kako bi privukli mlade i očuvali tradiciju vatrogastva.

Ovaj veliki jubilej Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec bila je i prilika prisjetiti se i samih početaka rada zajednice. Stoga su pred govornicu stali svi predsjednici Vatrogasne zajednice Općine i ispričali o svemu onome što se napravilo prilikom njihovog mandata.

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela nagrada i priznanja osobama i udrugama koji su svojim djelovanjem pozitivno utjecali na Vatrogasnu zajednicu, ali i društvo u cjelini. Među brojnim nagrađenima bio je i načelnik Marković, koji je za svoj rad primio zlatnu plaketu!

sjever.hr
07.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.