Now Reading:
PRKAČI U PRVOM PLANU Na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi gosti iz čak sedam zemalja – pridružite se i vi slaganju divovske plasnice od zvjezdica
Full Article 3 minutes read

PRKAČI U PRVOM PLANU Na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi gosti iz čak sedam zemalja – pridružite se i vi slaganju divovske plasnice od zvjezdica

Pred nama je 8. po redu Virovska prkačijada, tradicionalna turistička manifestacija koja se ove godine održava od 19. do 21. svibnja u Virju.

Virovska prkačijada održava se od 2016. godine kao prvi europski festival malih tradicijskih kolača koji se ovdje nazivaju prkači, a na festival svake godine dolaze sudionici iz različitih zemalja svijeta od kojih su mnogi poznati na svjetskoj razini. Njihovi nastupi i slastice koje pripremaju posjetiteljima nerijetko izgledaju vrlo egzotično.

Tako će ove godine na Virovskoj prkačijadi sudjelovati gosti iz čak sedam zemalja, a predstavit će se i domaći promotori kulinarstva. Svi oni održat će radionice i prezentacije svojih umijeća, a posebno je važno naglasiti njihovu suradnju s učenicima srednjih ugostiteljskih škola koji pripremaju cocktail i cooking show. Uz njih predstavit će se i domaće udruge žena sa svojim slasticama, a ove godine doći će i članovi udruge Solinjani koji djeluju kao promotori kulture i baštine Solina i Dalmacije te će predstaviti svoje izvorne dalmatinske kolače i slastice.

Predavanja, stručne radionice, degustacije i predstavljanja gostiju bit će u subotu, 20. svibnja tijekom cijelog dana pod šatorom na Trgu Stjepana Radića dok će promocija ugostiteljskih zanimanja te cooking i cocktail show biti u petak, 19. svibnja u večernjim satima.

U petak će se održati dva tradicionalna i vrlo važna događanja u sklopu Virovske prkačijade, a to su Vrtićka virovska prkačijada i Mala virovska prkačijada. Prva je namijenjena natjecanju polaznika dječjih vrtića iz središnje Podravine i održat će se u Dječjem vrtiću Zrno u Virju s početkom u 8 sati ujutro. Na Maloj virovskoj prkačijadi u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, također u prijepodnevnim satima, natjecat će se u spravljanju prkača učenici iz čak osam osnovnih škola iz Podravine.

Središnjim događanjem mogli bismo nazvati slaganje velike plasnice od zvjezdica u kojem će sudjelovati svi mještani i posjetitelji Virovske prkačijade. Plasnica (stog ili plast) bit će izrađen od desetak tisuća malih kolača – zvjezdica koje će pripremiti članice udruga žena koje sudjeluju na Virovksoj prkačijadi, ali i samostalne domaćice i sokačice, a vrhunac će biti posipavanje plasnice šećerom u prahu i degustacija zvjezdica. Sve to događat će se u mjesnom parku u subotu, 21. svibnja u poslijepodnevnim satima. Tijekom cijelog dana moći ćete kupiti kolače i druge domaće proizvode na štandovima naših udruga, OPG-ova i obrtnika.

U svakom od tri dana trajanja Virovske prkačijade bit će i kulturnih sadržaja.
Ovogodišnja Virovska prkačijada ponovno se održava pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog kuharskog saveza te organizacija Taste of peace i Kuhari bez granica. Glavni organizator je Općina Virje, a za realizaciju su zaduženi članovi Stručno-organizacijskog povjerenstva.

foto: arhiva
sjever.hr/tzp-sredisnja-podravina-hr
07.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.