Now Reading:
PRKAČI U PRVOM PLANU Na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi gosti iz čak sedam zemalja – pridružite se i vi slaganju divovske plasnice od zvjezdica
Full Article 3 minutes read

PRKAČI U PRVOM PLANU Na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi gosti iz čak sedam zemalja – pridružite se i vi slaganju divovske plasnice od zvjezdica

Pred nama je 8. po redu Virovska prkačijada, tradicionalna turistička manifestacija koja se ove godine održava od 19. do 21. svibnja u Virju.

Virovska prkačijada održava se od 2016. godine kao prvi europski festival malih tradicijskih kolača koji se ovdje nazivaju prkači, a na festival svake godine dolaze sudionici iz različitih zemalja svijeta od kojih su mnogi poznati na svjetskoj razini. Njihovi nastupi i slastice koje pripremaju posjetiteljima nerijetko izgledaju vrlo egzotično.

Tako će ove godine na Virovskoj prkačijadi sudjelovati gosti iz čak sedam zemalja, a predstavit će se i domaći promotori kulinarstva. Svi oni održat će radionice i prezentacije svojih umijeća, a posebno je važno naglasiti njihovu suradnju s učenicima srednjih ugostiteljskih škola koji pripremaju cocktail i cooking show. Uz njih predstavit će se i domaće udruge žena sa svojim slasticama, a ove godine doći će i članovi udruge Solinjani koji djeluju kao promotori kulture i baštine Solina i Dalmacije te će predstaviti svoje izvorne dalmatinske kolače i slastice.

Predavanja, stručne radionice, degustacije i predstavljanja gostiju bit će u subotu, 20. svibnja tijekom cijelog dana pod šatorom na Trgu Stjepana Radića dok će promocija ugostiteljskih zanimanja te cooking i cocktail show biti u petak, 19. svibnja u večernjim satima.

U petak će se održati dva tradicionalna i vrlo važna događanja u sklopu Virovske prkačijade, a to su Vrtićka virovska prkačijada i Mala virovska prkačijada. Prva je namijenjena natjecanju polaznika dječjih vrtića iz središnje Podravine i održat će se u Dječjem vrtiću Zrno u Virju s početkom u 8 sati ujutro. Na Maloj virovskoj prkačijadi u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, također u prijepodnevnim satima, natjecat će se u spravljanju prkača učenici iz čak osam osnovnih škola iz Podravine.

Središnjim događanjem mogli bismo nazvati slaganje velike plasnice od zvjezdica u kojem će sudjelovati svi mještani i posjetitelji Virovske prkačijade. Plasnica (stog ili plast) bit će izrađen od desetak tisuća malih kolača – zvjezdica koje će pripremiti članice udruga žena koje sudjeluju na Virovksoj prkačijadi, ali i samostalne domaćice i sokačice, a vrhunac će biti posipavanje plasnice šećerom u prahu i degustacija zvjezdica. Sve to događat će se u mjesnom parku u subotu, 21. svibnja u poslijepodnevnim satima. Tijekom cijelog dana moći ćete kupiti kolače i druge domaće proizvode na štandovima naših udruga, OPG-ova i obrtnika.

U svakom od tri dana trajanja Virovske prkačijade bit će i kulturnih sadržaja.
Ovogodišnja Virovska prkačijada ponovno se održava pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog kuharskog saveza te organizacija Taste of peace i Kuhari bez granica. Glavni organizator je Općina Virje, a za realizaciju su zaduženi članovi Stručno-organizacijskog povjerenstva.

foto: arhiva
sjever.hr/tzp-sredisnja-podravina-hr
07.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.