Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu po ulaganju u vatrogastvo – Kolar: Pratimo naše vatrogasce sredstvima značajno većim od zakonskog minimuma
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu po ulaganju u vatrogastvo – Kolar: Pratimo naše vatrogasce sredstvima značajno većim od zakonskog minimuma

Požari, poplave, eksplozije, potresi, ozbiljnije prometne nesreće pa čak i spašavanje životinja dio je posla vatrogasaca. Taj opasan i human posao stoga se obilježava na isti dan u svijetu. Nama će zasigurno ostati dugo vremena u sjećanju potres gdje su upravo vatrogasci bili na prvoj liniji pomoći.

Izuzev Splitsko-dalmatinske županije koja je izdvojila više od 1 posto proračuna za vatrogasce, ostale županije izdvajaju do 1 posto. Za financiranje vatrogasaca više sredstava izdvajaju jedinice lokalne samouprave, pa tako neki gradovi izdvajaju i više od 10 posto proračuna, a općine i više, piše portal Župan.hr.

Krapinsko-zagorska županija je po stanovniku izdvojila 15,80 kuna za vatrogasce u 2021. godini.
Početkom ove godine upriličeno je potpisivanje ugovora o izravnoj dodjeli sredstava Krapinsko-zagorske županije za financiranje djelatnosti Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini u vrijednosti od 152.630 eura. Ta će se sredstva, naglašeno je, iskoristiti za realizaciju mnogih programa sufinanciranja i radnog osposobljavanja, a istaknuto je i da KZŽ prati vatrogasce financijskim sredstvima značajno većim od zakonskog minimuma.

-Već sada mogu najaviti da ćemo prvim rebalansom proračuna osigurati dodatnih 10 posto, jer smo u dogovorili i neke nove stvari koje treba kupiti za profesionalne vatrogasne postrojbe, bez obzira što Županija nije njihov osnivač. Naime, u proteklom smo razdoblju kompletno opremili naše vatrogasce s novim odijelima, kacigama, čizmama i novim rukavicama, a sada je vrijeme i za Geigerov brojač i za detektor plinova kao i posebno obučavanje naših ljudi za rukovanje tom opremom – izjavio je župan Željko Kolar, a prenosi Župan.hr.

Lani je odrađeno ukupno 927 intervencija, što je gotovo dvostruko više nego u 2021.. Osim velikog broja požara vatrogasci su se suočili i s posljedicama nevremena, ali i istjecanja opasnog plina, a pomagali su i u drugim županijama u intervencijama.

Očekuje se i realizacija vatrogasnog vježbališta na prostoru bivše vojarne u Stubičkoj Slatini.

sjever.hr/zupan.hr
07.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.