Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu po ulaganju u vatrogastvo – Kolar: Pratimo naše vatrogasce sredstvima značajno većim od zakonskog minimuma
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorska županija u samom vrhu po ulaganju u vatrogastvo – Kolar: Pratimo naše vatrogasce sredstvima značajno većim od zakonskog minimuma

Požari, poplave, eksplozije, potresi, ozbiljnije prometne nesreće pa čak i spašavanje životinja dio je posla vatrogasaca. Taj opasan i human posao stoga se obilježava na isti dan u svijetu. Nama će zasigurno ostati dugo vremena u sjećanju potres gdje su upravo vatrogasci bili na prvoj liniji pomoći.

Izuzev Splitsko-dalmatinske županije koja je izdvojila više od 1 posto proračuna za vatrogasce, ostale županije izdvajaju do 1 posto. Za financiranje vatrogasaca više sredstava izdvajaju jedinice lokalne samouprave, pa tako neki gradovi izdvajaju i više od 10 posto proračuna, a općine i više, piše portal Župan.hr.

Krapinsko-zagorska županija je po stanovniku izdvojila 15,80 kuna za vatrogasce u 2021. godini.
Početkom ove godine upriličeno je potpisivanje ugovora o izravnoj dodjeli sredstava Krapinsko-zagorske županije za financiranje djelatnosti Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini u vrijednosti od 152.630 eura. Ta će se sredstva, naglašeno je, iskoristiti za realizaciju mnogih programa sufinanciranja i radnog osposobljavanja, a istaknuto je i da KZŽ prati vatrogasce financijskim sredstvima značajno većim od zakonskog minimuma.

-Već sada mogu najaviti da ćemo prvim rebalansom proračuna osigurati dodatnih 10 posto, jer smo u dogovorili i neke nove stvari koje treba kupiti za profesionalne vatrogasne postrojbe, bez obzira što Županija nije njihov osnivač. Naime, u proteklom smo razdoblju kompletno opremili naše vatrogasce s novim odijelima, kacigama, čizmama i novim rukavicama, a sada je vrijeme i za Geigerov brojač i za detektor plinova kao i posebno obučavanje naših ljudi za rukovanje tom opremom – izjavio je župan Željko Kolar, a prenosi Župan.hr.

Lani je odrađeno ukupno 927 intervencija, što je gotovo dvostruko više nego u 2021.. Osim velikog broja požara vatrogasci su se suočili i s posljedicama nevremena, ali i istjecanja opasnog plina, a pomagali su i u drugim županijama u intervencijama.

Očekuje se i realizacija vatrogasnog vježbališta na prostoru bivše vojarne u Stubičkoj Slatini.

sjever.hr/zupan.hr
07.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.