Now Reading:
U Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog – Gradonačelnica Ratković: Ne zaboravljamo velikane koji su u hrvatsku povijest utkali svoj neizbrisiv trag
Full Article 3 minutes read

U Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog – Gradonačelnica Ratković: Ne zaboravljamo velikane koji su u hrvatsku povijest utkali svoj neizbrisiv trag

U Varaždinskim Toplicama ovoga svibnja slave se dva jubileja – 30 godina od prvih Kukuljevićevih dana te 180. godišnjica od povijesnog govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je po prvi put na hrvatskom jeziku održao u Hrvatskome saboru 2. svibnja 1843. godine.

U spomen na hrvatskog velikana održavaju se tradicionalni Kukuljevićevi dani, a povodom dvaju jubileja, u subotu je u malom parku kod Spomenika hrvatskom jeziku u Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Dragica Ratković, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, zahvalila je članovima topličkog ogranka Matice hrvatske koji su desetljećima čekali i konačno dočekali ovaj povijesni trenutak.

Ne smijemo zaboraviti na naše ljude, posebice na naše velikane koji su svojim djelima i govorima obilježili povijest nas Hrvata i u tu povijest utkali svoj neizbrisiv trag. Ponosna sam što smo otkrili bistu našeg sugrađanina koja će krasiti ovaj park i biti podsjetnik budućim generacijama da je ovdje, u našem kraju živio i djelovao tako veliki čovjek. Raduje me što se i ove godine u Varaždinskim Toplicama okupio velik broj djece i mladih koji su pokazali kako čuvati i njegovati svoj jezik i svoju povijest, a upravo je to cilj Kukuljevićevih dana – pokazati drugima što i kako znamo i koliko nam znači sve što je naše hrvatsko – kazala je gradonačelnica Ratković.

Stjepan Juranić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice, podsjetio je da su prvi Kukuljevićevi dani održani 1993. godine, a dvije godine kasnije osnovan je ogranak Matice hrvatske pod čijim se okriljem od tada odvijala ova manifestacija.

-Ivan Kukuljević Sakcinski rođen je u Varaždinu, ali je svoje djetinjstvo proveo u Varaždinskim Toplicama. Bio je na župnom dvoru kod svećenika odakle je krenuo u školu te kasnije polazio gimnaziju u Varaždinu. Kukuljevići su živjeli su na brdu Tonimir povrh Varaždinskih Toplica, gdje je Antun Kukuljević kupio imanje na koje je dolazila ondašnja toplička društvena krema, pogotovo Ilirci, među kojima i Ljudevit Gaj – rekao je Juranić.

Bistu Ivana Kukuljevića Sakcinskog, rad akademskog kipara Vladimira Gašparića Gape, izvanrednog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, otkrila je saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

-Ivan Kukuljević Sakcinski svojim je nadahnutim govorom u Hrvatskome saboru postavio čvrst temelj onome što će uslijediti nakon četiri godine, kada je u Saboru 23. listopada 1847. godine usvojen zaključak da hrvatski jezik bude proglašen službenim. Ne smije se smetnuti s uma ni očuvanje hrvatskog jezika utkano u Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine – istaknula je Dreven Budinski.

Prema riječima saborske zastupnice, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, hrvatski je jezik u modernoj hrvatskoj državi našao svoje mjesto i u Ustavu RH u članku 12, stavak1, jednom za svagda.

-Naš je jezik danas jedan od 24 službena radna jezika institucija Europske unije. Štiteći ga i ne zaboravljajući sve uloženo u njegovo očuvanje, najbolje afirmiramo vlastitu jezičnu baštinu i nacionalni identitet – rekla je Dreven Budinski.

Izjavila je kako podržava inicijativu Matice hrvatske za donošenje novog Zakona o hrvatskom jeziku, naglasivši da je njihovo nacrtu Zakona potporu dao i Odbor za normu hrvatskog standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

-Očekujemo da će se nacrt Zakona uskoro naći i u javnom savjetovanju te nakon toga doći u Hrvatski sabor i nadam se da će zastupnici jednoglasno podržati – zaključila je zastupnica Dreven Budinski.

sjever.hr
06.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.