Now Reading:
Okruglim stolom privodi se kraju dvogodišnji projekt vrijedan više od 700 tisuća eura “Zrno nade za nas mlade”
Full Article 2 minutes read

Okruglim stolom privodi se kraju dvogodišnji projekt vrijedan više od 700 tisuća eura “Zrno nade za nas mlade”

Održavanjem okruglog stola na temu Izazovi deinstitucionalizacije u Republici Hrvatskoj u koprivničkom Centru za pružanje usluga u zajednici Svitanje privodi se kraju dvogodišnji projekt Zrno nade za nas mlade financiranog iz europskog Socijalnog fonda. Kroz projekt se nastoji podići svijest javnosti o važnosti deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina.

Ravnatelj Svitanja Mladen Fajdetić podsjetio je da je projekt počeo 30. lipnja 2021. godine i završava 30. lipnja ove godine. Svitanje je jedna od rijetkih ustanova koja sve svoje socijalne ustanove provodi izvan institucija, a to su poludnevni boravak, organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku, organizirano stanovanje uz povremenu podršku i usluge psihosocijalne podrške.

Projektom koji su započeli prije gotovo dvije godine pokrenuli su uslugu u gradu Đurđevcu i to za dvije korisničke skupine, za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i za djecu s problemima u ponašanju, a vrijednost projekta je više od 700 tisuća eura.

Događanju je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek koja je istaknula da su izuzetno ponosni jer se u Svitanju jako puno radi kad su u pitanju prava djece te je obećala daljnju podršku kako bi njihovi korisnici bili što sretniji i zadovoljniji.

Pojam deinstitucionalizacije obuhvaća pojam izlaska djece, odnosno korisnika u nove oblike skrbi u zajednici, a brojna istraživanja pokazala su da je to najpovoljnije za djecu. Naravno, niti jedan oblik skrbi nije potpuno idealan, postoje određeni izazovi, a upravo o njima govorile su Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Hana Rižovski iz Centra za pružanje usluga u zajednici iz Selca.

Foto: kckzz.hr
sjever.hr/kckzz.hr
06.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.