Now Reading:
Znanstveni simpozij u Varaždinskim Toplicama: Zahvaljujući Kukuljeviću danas možemo govoriti na hrvatskom. To je osnova našeg nacionalnog identiteta!
Full Article 3 minutes read

Znanstveni simpozij u Varaždinskim Toplicama: Zahvaljujući Kukuljeviću danas možemo govoriti na hrvatskom. To je osnova našeg nacionalnog identiteta!

U sklopu 30. Kukuljevićevih dana u petak je u banketnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama održan znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda. Kako je naglašeno, upravo zahvaljujući Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i činjenici da je prije 180 godina imao hrabrosti prvi govoriti na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, danas možemo govoriti našim jezikom koji je osnova hrvatskog nacionalnog identiteta.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama Stjepan Juranić objasnio je kako je hrvatski jezik jedna od temeljnih nacionalnih vrednota i osnovica kulturnog i nacionalnog identiteta.

-Jezik je važna sastavnica hrvatske državne samobitnosti, hrvatskog narodnog identiteta i ukupnog europskog kulturnog nasljeđa te nacionalno sredstvo izražavanja nacionalne, europske i svjetske kulture. Dakle, hrvatski jezik trebao bi biti važan i Europi ako joj je stalo do višejezičnosti kao jednog od njezinih identitetskih obilježja. Naprosto jezik je kulturna potreba – rekao je Juranić.

Dodao je kako treba težiti tome da ljudi koriste standardni hrvatski jezik, što je posebno važno kod djece jer je hrvatski narod upravo po tome prepoznatljiv i jedinstven u svijetu.

Bez jezika nas nitko neće ni prepoznati – poručio je Juranić.

Budući da su se na znanstvenom simpoziju okupili i toplički osnovnoškolci, za zaborav hrvatskog jezika i nacionalne povijesti nema straha. Naglasila je to gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković dodavši kako su ovogodišnji Kukuljevićevi dani još posebniji zbog obilježavanja dvaju jubileja.

-Kako bismo zaokružili ovogodišnje Kukuljevićeve dane, najsvečaniji dio programa bit će otkrivanje biste našem znamenitom sugrađaninu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom jer upravo zahvaljujući njemu i hrabrosti koju je imao prije 180 godina, danas možemo govoriti našim hrvatskim jezikom – rekla je Ratković.

Na znanstvenom simpoziju održana su predavanja Ernesta Fišera na temu Zakona o hrvatskom jeziku – braniča nacionalnog identiteta i Marita Mihovila Letice pod nazivom „Trojedni hrvatski jezik – nekad i sad”. Damir Hrelja održao je predavanje pod nazivom „Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski jezik kao temelj nacionalno integracijskih procesa”, Božica Jelušić predstavila je temu zavičajnog jezika, prvog jezika, a Božidar Brezinščak Bagola govorio je o važnosti jezika u opstojnosti književnika i prevoditelja.

Ovogodišnji Kukuljevićevi dani održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića što potvrđuje značaj ove manifestacije na razini cijele Hrvatske.

Spomenimo i da će u petak u 19.30 sati u sklopu Kukuljevićevih dana u župnoj crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama biti održan koncert učenika varaždinske Glazbene škole, dok će najsvečaniji dio biti u subotu u 11 sati kada će u malom parku kod spomenika jeziku biti otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.