Now Reading:
Znanstveni simpozij u Varaždinskim Toplicama: Zahvaljujući Kukuljeviću danas možemo govoriti na hrvatskom. To je osnova našeg nacionalnog identiteta!
Full Article 3 minutes read

Znanstveni simpozij u Varaždinskim Toplicama: Zahvaljujući Kukuljeviću danas možemo govoriti na hrvatskom. To je osnova našeg nacionalnog identiteta!

U sklopu 30. Kukuljevićevih dana u petak je u banketnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama održan znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda. Kako je naglašeno, upravo zahvaljujući Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i činjenici da je prije 180 godina imao hrabrosti prvi govoriti na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, danas možemo govoriti našim jezikom koji je osnova hrvatskog nacionalnog identiteta.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama Stjepan Juranić objasnio je kako je hrvatski jezik jedna od temeljnih nacionalnih vrednota i osnovica kulturnog i nacionalnog identiteta.

-Jezik je važna sastavnica hrvatske državne samobitnosti, hrvatskog narodnog identiteta i ukupnog europskog kulturnog nasljeđa te nacionalno sredstvo izražavanja nacionalne, europske i svjetske kulture. Dakle, hrvatski jezik trebao bi biti važan i Europi ako joj je stalo do višejezičnosti kao jednog od njezinih identitetskih obilježja. Naprosto jezik je kulturna potreba – rekao je Juranić.

Dodao je kako treba težiti tome da ljudi koriste standardni hrvatski jezik, što je posebno važno kod djece jer je hrvatski narod upravo po tome prepoznatljiv i jedinstven u svijetu.

Bez jezika nas nitko neće ni prepoznati – poručio je Juranić.

Budući da su se na znanstvenom simpoziju okupili i toplički osnovnoškolci, za zaborav hrvatskog jezika i nacionalne povijesti nema straha. Naglasila je to gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković dodavši kako su ovogodišnji Kukuljevićevi dani još posebniji zbog obilježavanja dvaju jubileja.

-Kako bismo zaokružili ovogodišnje Kukuljevićeve dane, najsvečaniji dio programa bit će otkrivanje biste našem znamenitom sugrađaninu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom jer upravo zahvaljujući njemu i hrabrosti koju je imao prije 180 godina, danas možemo govoriti našim hrvatskim jezikom – rekla je Ratković.

Na znanstvenom simpoziju održana su predavanja Ernesta Fišera na temu Zakona o hrvatskom jeziku – braniča nacionalnog identiteta i Marita Mihovila Letice pod nazivom „Trojedni hrvatski jezik – nekad i sad”. Damir Hrelja održao je predavanje pod nazivom „Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski jezik kao temelj nacionalno integracijskih procesa”, Božica Jelušić predstavila je temu zavičajnog jezika, prvog jezika, a Božidar Brezinščak Bagola govorio je o važnosti jezika u opstojnosti književnika i prevoditelja.

Ovogodišnji Kukuljevićevi dani održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića što potvrđuje značaj ove manifestacije na razini cijele Hrvatske.

Spomenimo i da će u petak u 19.30 sati u sklopu Kukuljevićevih dana u župnoj crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama biti održan koncert učenika varaždinske Glazbene škole, dok će najsvečaniji dio biti u subotu u 11 sati kada će u malom parku kod spomenika jeziku biti otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.