Now Reading:
Svečanom sjednicom započeo bogat program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec – načelnik Marković: Iza svih naših uspjeha stoji mali, ali sjajan tim ljudi!
Full Article 8 minutes read

Svečanom sjednicom započeo bogat program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec – načelnik Marković: Iza svih naših uspjeha stoji mali, ali sjajan tim ljudi!

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Društvenom domu Sveti Petar povodom obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec i blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i općine, započeo je bogat program obilježavanja Dana Općine.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog Vijeća Zlatko Golec koji je naglasio kako cijela zajednica treba biti ponosna na sve što je u dosadašnjih 30 godina postignuto u životu Općine.

– Zahvaljujem svima onima koji su u prošlosti doprinijeli stvaranju ove općine i dali nam priliku da sami određujemo životne prioritete ove zajednice. Dužnost nam je sačuvati je i razvijati za buduće naraštaje, za opće dobro svih njezinih žitelja, bez obzira na političke opredijeljenosti. Danas kada Općina slavi 30 godine svoga postojanja i kada je svjesna svoje zrelosti, ljepote i pitomosti, mogu reći da sam ponosan na tri desetljeća njenog postojanja – istaknuo je Golec.

Dodao je kako se Općina vodila usmjereno i odlučno na promišljen i razuman način, za dobrobit i razvoj svakog svog mjesta te najavio kako je pred svima velik zadatak.

– Zadatak svih nas je sačuvati život na selu, pretvoriti san naših očeva u zbilju, zaustaviti trend iseljavanja u okolne gradove i pretvoriti ga u obrnuti smjer, povratak iz grada u selo – poručio je Golec zahvalivši svim članovima Općinskog vijeća koje je od prošlogodišnjeg obilježavanja Dana Općine održalo sedam sjednica.

Kako je naglasio, u radu Općinskog vijeća nema podjele na „naše” i „njihove” što potvrđuje i činjenica da su skoro sve odluke donesene jednoglasno.

Svečana sjednica prilika je za osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje, a kako je potvrdio načelnik Darko Marković, iza Općine Mali Bukovec uspješna je godina u kojoj se ulagalo u uređenje Općine te se utirao put budućim investicijskim projektima. Ističe kako vodstvo Općine motivaciju za svoje djelovanje pronalazi u mještanima koji svojim trudom i djelima krajnji istok Varaždinske županije čine mjestom ugodnim za život.

S obzirom da je proteklo razdoblje obilježio velik broj europskih projekata i investicija sufinanciranih nacionalnim sredstvima, načelnik Marković zahvalio je županijskim i državnim institucijama koje su prepoznale njihov potencijal i vlastitim se sredstvima aktivno uključile u projekte Općine.

– Budući da je jedan od ciljeva ove Općine stalna briga o djeci i našim najmlađim stanovnicima, u protekloj je godini uređeno dječje igralište u Malom Bukovcu u vrijednosti od 223.000 kuna od kojih je 135.000 kuna osigurano u sklopu inicijative Leader, iz koje smo financirali i hortikulturno uređenje groblja u Svetom Petru sa 130.000 kuna, a ukupna vrijednost tog uređenja je iznosila 195.000 kuna – rekao je Marković.

Uz to, adaptirano je i postojeće dječje igralište u dvorištu Dječjeg vrtića „Krijesnica” te su postavljena nova, kvalitetnija igrala. Riječ je o projektu vrijednom 90 tisuća kuna sufinanciranom sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

– Općina Mali Bukovec kontinuirano ulaže u modernizaciju i uređenje prometne infrastrukture te je tako u protekloj godini realizirana modernizacija nerazvrstane ceste NC023 u Malom Bukovcu u vrijednosti od 185.000 kuna, za koju je najveći dio financijskih sredstava osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Iz istih izvora, modernizirana je i NC004 dio ceste prema rijeci Dravi u vrijednosti od 60.000 kuna, a redovito su se prema fiskalnim mogućnostima održavale i ostale nerazvrstane ceste na području Općine – objasnio je načelnik Marković.

Posebno je naglasio da je nakon gotovo četiri godine od projektiranja i prijave projekta na razne natječaje započela izgradnja rotora u centru naselja Sveti Petar kojeg sa 700 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova, dok je 1,5 milijuna kuna osigurala Županijska uprava za ceste Varaždinske županije, a uključit će se i vlasnici distribucijske infrastrukture koja prolazi kroz centar.

– U sufinanciranje ovog, za mještane Svetog Petra i Općinu Mali Bukovec, vrlo značajnog projekta uključila se naravno i naša Općina sa 600.000 kuna. Iz iznosa koje moramo svi zajedno izdvojiti za ovu rekonstrukciju dva raskršća, očigledno je da se radi o vrlo zahtjevnom projektu koji za nas ima veliki značaj i koji će u potpunosti promijeniti vizuru naselja Sveti Petar – napomenuo je Marković.

Ulaganje u infrastrukturu tek je dio brige za mještane. Naime, velik dio svojih sredstava izdvaja za rad udruga, djecu, studente, poljoprivrednike i umirovljenike. Tako je Općina i prošle godine povodom blagdana za 110 umirovljenika isplatila jednokratne novčane pomoći, stipendirala srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja i svojih 29 studenata dodijelila jednokratne novčane naknade, također povodom blagdana.

– Briga za naše najmlađe stanovnike, u protekloj se godini, osim kroz uređenje dječjih igrališta, također provodila i kroz niz mjera pomoći obiteljima s djecom kao što su: dodjela jednokratnih novčanih naknada roditeljima petnaestoro novorođene djece sa 3.000 kuna, sufinanciranje boravka djece u dječjem vrtiću i u jaslicama, sufinanciranje produženog boravka u Osnovnoj školi Veliki Bukovec, potpuno financiranje nabave radnih bilježnica i autobusnog prijevoza za učenike osnovne škole, sufinanciranje prehrane učenika u školskoj kuhinji Osnovne škole Veliki Bukovec, te novčana nagrada najboljem učeniku osnovne škole u protekloj pedagoškoj godini – kazao je Marković.

U posljednjih godinu dana pokrenute su izrade brojnih projekata, strategija i dozvola zahvaljujući čemu u narednom razdoblju počinju značajni projekti poput aglomeracije općina Mali i Veliki Bukovec i izgradnje Vatrogasnog centra i Društvenog doma Mali Bukovec. Ipak, najvažnije aktivnosti i posebna pažnja Općine usmjereni su na projekt Bukotermal, a činjenica da je prošle godine Varaždinska županija za dokapitalizaciju uplatila 12,4 milijuna kuna dokazuje da Županija vjeruje u ovaj projekt.

– Početkom ove godine Općina Mali Bukovec je uplatila svoj dio od 15 % u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Ukupno smo do sada za ovaj projekt osigurali 19 milijuna kuna. Ovakav primjer suradnje i investicija u energetiku od strane partnera iz sektora JLPRS ne postoji nigdje drugdje i mi smo pioniri u tome – rekao je Marković zahvalivši varaždinskom županu Anđelku Stričaku što daje punu potporu u realizaciji ovog projekta.

Inače, uz sve nabrojeno, Općina Mali Bukovec potiče i nadarene sportaše, učenike i studente, a kako ističe načelnik Marković, iza svega ovog stoji mali, ali sjajan tim ljudi.

– U životu svakog čovjeka prvih trideset godina služi za odrastanje, stasanje, obrazovanje, stvaranje kruga poznanika i prijatelja, stjecanje prvih iskustava, a nakon toga slijedi najperspektivnije razdoblje života u kojem čovjek najviše stvara i doprinosi svojoj obitelji i zajednici u kojoj živi. Na potpuno isti način je sazrijevala i naša Općina te čvrsto vjerujemo da nam slijedi najbolje razdoblje u razvoju naše Općine – naglasio je načelnik.

Uime načelnika i gradonačelnika Dan Općine svim mještanima i čelnim ljudima Općine čestitao je načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić koji je istaknuo odličnu suradnju dviju susjednih općina na brojnim područjima.

Za odličnu suradnju je posebno pohvalio članove Općinskog vijeća Malog Bukovca i zaposlenika Općine. Osvrnuo se i na projekt Bukotermal koji je projekt od interesa za cijelo područje budući da je to jedinstven projekt u kojem se iz javnog novca stvara dodatni javni novac, a o uspjesima tog projekta sigurno će biti puno riječi u godinama koje dolaze.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je da nije čudo da govori u ime premijera koji je jako dobro upoznat s projektom Bukotermal i s kojim je dosad imao niz razgovora upravo o tom projektu.

Župan je poručio načelniku Markoviću da mora osvojiti svoj peti mandat jer će onda biti “načelnik za 5” i da će se u tom mandatu realizirati sam projekt Bukotermal.

Posebne čestitke povodom Dana Općine i blagdana Svetog Florijana župan Stričak uputio je vatrogascima Općine Mali Bukovec. Ujedno je predsjedniku Općinskog vijeća Zlatku Golecu čestitao na činjenici da je već trideset godina, odnosno već osam mandata, član tog tijela. Složio se s njegovim riječima da je Općina Mali Bukovec lijepa i pitoma, a dodao je kako je to područje općine bogato prirodnim dobrima.

Nagrade i priznanja

Svečana sjednica u povodu Dana Općine bila je prilika da se istaknutim članovima zajednice uruče priznanja.

Tako je Zlatna plaketa Općine Mali Bukovec radi iznimnog doprinosa gospodarskom i društvenom razvoju te promociji Općine uručena Siniši Šukundi, članu Uprave Hrvatske pošte. Radi doprinosa u humanitarnom životu i darivanja krvi te promociji Općine Mali Bukovec zahvalnice Općine Mali Bukovec uručene su Josipu Kancijanu i Vladimiru Havaiću.

Priznanje Općine Mali Bukovec za promociju Općine u zemlji i svijetu uručeno je Mihaeli Šarec, glazbenoj pedagoginji koja radi u Osnovnoj školi u Mariji Bistrici u glazbenom odjelu. Istu nagradu dobila je i Jelena Kotiščak koja je trenutno na doktoratu iz područja genetike i bioinformatike na sveučilišnom Institutu za predkliničke znanosti u Ljubljani.

Za postignute rezultate na državnom prvenstvu u karateu i promociji Općine Mali Bukovec priznanje Općine uručeno je i Teu Biškupu.

www.sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.