Now Reading:
Podrum varaždinske Županijske palače u novom ruhu – prvi posjetitelji moći će zaviriti u adaptirani prostor već ovog mjeseca
Full Article 4 minutes read

Podrum varaždinske Županijske palače u novom ruhu – prvi posjetitelji moći će zaviriti u adaptirani prostor već ovog mjeseca

Građani, posjetitelji i turisti uskoro će u Varaždinu moći uživati u novoj atrakciji – Centru za posjetitelje u podrumu Županijske palače u kojem će pomoću moderne tehnologije biti prezentirana kulturna i povijesna baština manje poznatih ruralnih dijelova Varaždinske županije.

Naime, Varaždinska županija provodi EU projekt „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB”, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i županijska Turistička zajednica , dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus.

Završeni su građevinsko-obrtnički i instalaterski radovi, a zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je da je prošli tjedan dobivena uporabna dozvola.

-Radovi su se odvijali od srpnja prošle godine i bili su iznimno zahtjevni, a odvijali su se pod budnim okom stručnog nadzora. Koristim ovu priliku da zahvalim Gradskom muzeju Varaždin i Konzervatorskom odjelu Varaždin – kazala je Zagorec.

Otkrila je da su tijekom izvođenja radova otkrivene nove dodatne prostorije koje su također integrirane u Centar za posjetitelje, a preuređeni prostor sada obuhvaća 375 kvadratnih metara. U podrumu su zadržani i neki dijelovi ostataka ranije građevine.

-Trenutno smo u fazi uspostave modernih tehnologija, gdje ćemo na atraktivan, drugačiji način prikazati svu našu bogatu i slojevitu prošlost, svih naših skrivenih bisera koji se nalaze u ruralnim područjima – naglasila je županova zamjenica.

Inače, projekt provodi pod sloganom „Dvije rijeke spajaju”.

-Ovo je dobar primjer da nas rijeka ne razdvaja, već spaja ljude, turiste i posjetitelje iz varaždinskog područja i Mađarske te nas poziva na zajedničku suradnju. Posebno me veseli da vjerujemo da će ovaj naš Centar biti polazišna točka za sve naše posjetitelje koji će se s velikim zadovoljstvom uputiti u daljnje otkrivanje našeg ruralnog područja. Upravljanje centrom preuzet će Turistička zajednica Varaždinske županije, projekt je još uvijek u tijeku, a prve posjetitelje očekujemo u svibnju – zaključila je Silvija Zagorec.

Tijekom provedbe EU projekta realiziran je niz aktivnosti, napomenuo je pročelnik za Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

– U sklopu projekta smo nabavili opremu visoke tehnologije koja se sastoji od multimedijske prezentacijske opreme, kao što su laserski projektori, računala i audio sustav, 3D umjetničkih kiparskih objekata, a imat ćemo hologramsku projekciju te sustav videonadzora. Treba istaknuti da smo izradili i bazu vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održali cikluse treninga za dionike u turizmu i vlasnike objekata namijenjenih za turiste, organizirali međunarodnu konferenciju u Varaždinu s velikim odazivom posjetitelja, a najvažnije je što smo u završnoj fazi uspostave centara za posjetitelje u Varaždinu i Csurgóu. Centri će biti virtualno umreženi, povezani „prozorom“ zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti – rekao je pročelnik Majhen.

U Centru za posjetitelje u Županijskoj palači naglasak će biti na vizualnim efektima koji će budućim posjetiteljima omogućiti puno doživljaja.

– Prostor će biti podijeljen na nekoliko različitih tematskih cjelina, od, primjerice, postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova. A pozdrav i dobrodošlicu posjetiteljima će uputiti prvi nasljedni varaždinski župan Tomo II. Erdödy osobno, naravno kroz hologramsku projekciju. Bit će tu i interaktivna ploča koja će kroz zvuk, sliku, karte, mape i video dodatno naglasiti promociju ruralnih područja naše županije. Moći će se odigrati interaktivne igre i kviz znanja, što će, vjerujemo, svima biti interesantno – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Mađarski partneri su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, uz same turističke informacije, sadrži i pet igrica.

– Igrice su izrađene na temelju 3D modela, a temelje se na tzv. proširenoj stvarnosti. Turistima će se prilikom obilaska pet lokacija od Andrijine kule u Knegincu preko Grebengrada, utvrđenog grada Bele i crkve sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, pa do Prangera – stupa srama u Vinici, omogućiti igranje igrica ispred stvarne pozadine. Što se tiče obilaska našeg Centra, on će biti organiziran u vođenim grupama turista. Zainteresirani će se trebati prijaviti nama u Turističku zajednicu, a o detaljima oko sustava rezervacije moći će se doznati na našim web stranicama. Ponosni smo na završetak građevinsko-obrtničkih radova, vesele nas ovi novi sadržaji i važno nam je da buduće posjetitelje potaknemo da sami putuju kroz našu županiju i istražuju sve njezine ljepote – zaključio je Mališ.

www.sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.