Now Reading:
Podrum varaždinske Županijske palače u novom ruhu – prvi posjetitelji moći će zaviriti u adaptirani prostor već ovog mjeseca
Full Article 4 minutes read

Podrum varaždinske Županijske palače u novom ruhu – prvi posjetitelji moći će zaviriti u adaptirani prostor već ovog mjeseca

Građani, posjetitelji i turisti uskoro će u Varaždinu moći uživati u novoj atrakciji – Centru za posjetitelje u podrumu Županijske palače u kojem će pomoću moderne tehnologije biti prezentirana kulturna i povijesna baština manje poznatih ruralnih dijelova Varaždinske županije.

Naime, Varaždinska županija provodi EU projekt „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB”, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i županijska Turistička zajednica , dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus.

Završeni su građevinsko-obrtnički i instalaterski radovi, a zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je da je prošli tjedan dobivena uporabna dozvola.

-Radovi su se odvijali od srpnja prošle godine i bili su iznimno zahtjevni, a odvijali su se pod budnim okom stručnog nadzora. Koristim ovu priliku da zahvalim Gradskom muzeju Varaždin i Konzervatorskom odjelu Varaždin – kazala je Zagorec.

Otkrila je da su tijekom izvođenja radova otkrivene nove dodatne prostorije koje su također integrirane u Centar za posjetitelje, a preuređeni prostor sada obuhvaća 375 kvadratnih metara. U podrumu su zadržani i neki dijelovi ostataka ranije građevine.

-Trenutno smo u fazi uspostave modernih tehnologija, gdje ćemo na atraktivan, drugačiji način prikazati svu našu bogatu i slojevitu prošlost, svih naših skrivenih bisera koji se nalaze u ruralnim područjima – naglasila je županova zamjenica.

Inače, projekt provodi pod sloganom „Dvije rijeke spajaju”.

-Ovo je dobar primjer da nas rijeka ne razdvaja, već spaja ljude, turiste i posjetitelje iz varaždinskog područja i Mađarske te nas poziva na zajedničku suradnju. Posebno me veseli da vjerujemo da će ovaj naš Centar biti polazišna točka za sve naše posjetitelje koji će se s velikim zadovoljstvom uputiti u daljnje otkrivanje našeg ruralnog područja. Upravljanje centrom preuzet će Turistička zajednica Varaždinske županije, projekt je još uvijek u tijeku, a prve posjetitelje očekujemo u svibnju – zaključila je Silvija Zagorec.

Tijekom provedbe EU projekta realiziran je niz aktivnosti, napomenuo je pročelnik za Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

– U sklopu projekta smo nabavili opremu visoke tehnologije koja se sastoji od multimedijske prezentacijske opreme, kao što su laserski projektori, računala i audio sustav, 3D umjetničkih kiparskih objekata, a imat ćemo hologramsku projekciju te sustav videonadzora. Treba istaknuti da smo izradili i bazu vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održali cikluse treninga za dionike u turizmu i vlasnike objekata namijenjenih za turiste, organizirali međunarodnu konferenciju u Varaždinu s velikim odazivom posjetitelja, a najvažnije je što smo u završnoj fazi uspostave centara za posjetitelje u Varaždinu i Csurgóu. Centri će biti virtualno umreženi, povezani „prozorom“ zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti – rekao je pročelnik Majhen.

U Centru za posjetitelje u Županijskoj palači naglasak će biti na vizualnim efektima koji će budućim posjetiteljima omogućiti puno doživljaja.

– Prostor će biti podijeljen na nekoliko različitih tematskih cjelina, od, primjerice, postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova. A pozdrav i dobrodošlicu posjetiteljima će uputiti prvi nasljedni varaždinski župan Tomo II. Erdödy osobno, naravno kroz hologramsku projekciju. Bit će tu i interaktivna ploča koja će kroz zvuk, sliku, karte, mape i video dodatno naglasiti promociju ruralnih područja naše županije. Moći će se odigrati interaktivne igre i kviz znanja, što će, vjerujemo, svima biti interesantno – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Mađarski partneri su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, uz same turističke informacije, sadrži i pet igrica.

– Igrice su izrađene na temelju 3D modela, a temelje se na tzv. proširenoj stvarnosti. Turistima će se prilikom obilaska pet lokacija od Andrijine kule u Knegincu preko Grebengrada, utvrđenog grada Bele i crkve sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, pa do Prangera – stupa srama u Vinici, omogućiti igranje igrica ispred stvarne pozadine. Što se tiče obilaska našeg Centra, on će biti organiziran u vođenim grupama turista. Zainteresirani će se trebati prijaviti nama u Turističku zajednicu, a o detaljima oko sustava rezervacije moći će se doznati na našim web stranicama. Ponosni smo na završetak građevinsko-obrtničkih radova, vesele nas ovi novi sadržaji i važno nam je da buduće posjetitelje potaknemo da sami putuju kroz našu županiju i istražuju sve njezine ljepote – zaključio je Mališ.

www.sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.